Milieuverdedigers in gevaar - CIDSE
© CIDSE

Milieubeschermers in gevaar

© CIDSE

Een interview met pater Rodrigo Peret van Franciscans International, lid van het Iglesias & Mineria-netwerk en van People's Dialogue, over zijn recente arrestatie in Zimbabwe en de bedreigingen waarmee milieuverdedigers wereldwijd worden geconfronteerd.

Mensen over de hele wereld brengen hun leven in gevaar om onze planeet te verdedigen of op te komen rechten van de mens, maar dit trekt de aandacht van de reguliere media slechts zeer sporadisch wanneer dramatische gebeurtenissen plaatsvinden en vaak wanneer het te laat is, zoals voor de moord op de milieuactivist Berta Caceres in maart 2016. Er zijn echter nog veel meer gevallen en de hoofdrolspelers en de bestaansmiddelen van de gemeenschappen waarvoor ze vechten, verdienen een bredere zichtbaarheid.

CIDSE heeft dit onderwerp besproken met pater Rodrigo Peret uit Brazilië, lid van Franciscans International en een milieuactivist die de gevolgen van grootschalige mijnbouw aanpakt, een van de vele milieu- en mensenrechtenverdedigers waarmee CIDSE en zijn leden samenwerken.

Vader Rodrigo nam deel aan een bezoek aan een mijnsite in Zimbabwe toen hij werd gearresteerd op november 10th, samen met een groep 21-activisten uit Brazilië, Groot-Brittannië, Kenia, Zuid-Afrika, Swaziland, Oeganda en Zambia die allemaal in de land voor een uitwisselingsbezoek over ambachtelijke mijnbouw . Het doel van het bezoek was om de rol van ambachtelijke mijnbouw te begrijpen en of het een alternatief zou kunnen zijn voor het mijnbouwmodel dat door transnationale bedrijven werd voorgesteld. Zimbabwe werd gekozen als een geval om te verkennen omdat meer dan 1 miljoen mensen betrokken zijn bij ambachtelijke mijnbouw. Dit model staat echter nog steeds voor veel uitdagingen in het land: geweld tegen ambachtelijke mijnwerkers komt nog steeds veel voor.

Op het moment van de arrestatie nam de groep deel aan de 9e herdenking van de Bloedbad van Marange- ter herinnering aan de "Operatie Hakudzokwi", een militaire repressie tegen ambachtelijke mijnwerkers die naar verluidt in november 200 meer dan 2008 mensen het leven lieten. verhalen van de overlevenden. Meer dan 3000 mensen woonden het evenement bij, voornamelijk uit de lokale omliggende gemeenschappen.

"We werden door immigratieofficieren en later door de politie meegenomen vanuit de herdenkingsplaats terwijl we het evenement met de lokale bevolking bijwoonden", legde pater Rodrigo uit. De activistengroep werd een dag in hechtenis gehouden en werd vrijgelaten nadat ze elk een boete van US $ 100 hadden betaald. Ze werden beschuldigd van het illegaal betreden van een beschermd gebied en advocaten stelden hen voor schuldig te pleiten. Volgens pater Rodrigo heeft de snelle reactie van internationale partners enorm bijgedragen aan hun snelle release. De Braziliaanse ambassade, de Heilige Stoel en verschillende bisschoppen werden inderdaad snel gecontacteerd; internationale media-aandacht droeg ook bij aan hun zaak, evenals de solidariteitsreacties van CIDSE en leden. De lokale gemeenschap in Marange reageerde ook boos op de acties van Immigratie en Politie en de gearresteerden ontvingen verschillende oproepen en berichten van leden van de gemeenschap die solidariteit uitten.

Tijdens hun bezoek aan Zimbabwe zagen de activisten de resultaten van de mijnbouw exploitatie en erkende patronen die zich op dezelfde manier manifesteren in verschillende landen rond grote mijnsites zoals de vernietiging van middelen van bestaan voor de lokale bevolking en het uiteenvallen van gemeenschapsrelaties. Dit gebeurde ook in Marange, waar ambachtelijke mijnwerkers georganiseerd in coöperaties fondsen hebben verzameld om toegang te krijgen tot enkele basisinfrastructuren zoals schoon water en riolering. "Het is ongelooflijk hoe mensen in enorme nood leven" - zei vader Rodrigo. Hij benadrukte ook het nauwe verband tussen de vernietiging van middelen van bestaan ​​en migraties. Hij zei echter: "Terwijl diamanten vrij naar Europa reizen, riskeren mensen hun leven om de woestijn en vervolgens de Middellandse Zee over te steken".

In deze nare situatie lopen mensen die de gevolgen van de operaties van grote mijnbouwbedrijven aan de kaak stellen vaak gevaar, maar het blootleggen van de situatie van de persoon die wordt bedreigd is uiterst noodzakelijk: 'Als je je verstopt, als je bang bent, als je dat niet doet' Als je communiceert, is het onmogelijk om een ​​ondersteunend netwerk op te bouwen ”, zei pater Rodrigo. Hij benadrukte het belang om zichtbaarheid te geven aan mensen die risico lopen, terwijl hij ook erkende dat elk geval afzonderlijk is en dienovereenkomstig moet worden behandeld. Nationale en internationale solidariteit is ook cruciaal voor druk op regeringen; het wordt echter veel gecompliceerder wanneer de verdediger onder druk staat van de overheid zelf. Een levendig en sterk netwerk van het maatschappelijk middenveld is inderdaad een sleutelfactor waarop mensenrechtenverdedigers kunnen rekenen wanneer ze gevaar lopen, en het vermogen om snel contact te maken en te reageren wanneer er iets gebeurt, is ook van vitaal belang.

Het gesprek met pater Rodrigo wees er ook op hoe de kritieke situatie van mensenrechtenactivisten en verdedigers van de mensenrechten wordt bevorderd door de kloof in het begrip dat burgers hebben met betrekking tot het concept van mensenrechten zelf en de manier waarop dit wordt behandeld door reguliere media. “In sommige provincies denken mensen dat mensenrechtenactivisten diegenen willen helpen die tegen de wet zijn en ze beschouwen als tegen ontwikkeling. Het werk dat we bijvoorbeeld in Brazilië aan landhervorming doen, maakt sommige mensen boos. Sommige mensen hebben zelfs hieronder artikelen geplaatst over mijn arrestatie dat ik gedood moet worden. ”De wereldwijde vooruitgang van het recht en van vreemdelingenhaat is volgens pater Rodrigo een duidelijk teken van de problemen met de perceptie van mensenrechten en milieu-integriteit.

Het interview met pater Rodrigo werd opgenomen door CIDSE in november 2017. De onderstaande bronnen bieden meer informatie en analyse over de arrestatie van de groep activisten in Zimbabwe op 10 november 2017 en werden gedeeltelijk in dit artikel gebruikt.

- Verklaring van de CNRG-raad over de recente arrestaties van activisten in de Marange-gemeenschap (in bijlage)

- Verklaring van het uitwisselingsbezoek van de Volksdialoog aan Zimbabwe en aanhoudingen (in bijlage)

- Verklaring van het Centre for Natural Resource Governance (in bijlage)

-Persbericht door MAM, Movimento pela Soberania Popular na Mineração, Brazilië

-Artikelen door het netwerk Iglesias y Mineria:

Comunidad Franciscana agradece a la red Iglesias y Minería por la solidaridad en el caso de las personas detenidas en Zimbabue

Tres ambientalistas brasileños zoon liberados en Zimbabue, entre ellos Frei Rodrigo PeretTres ambientalistas brasileños zoon liberados en Zimbabue, entre ellos Frei Rodrigo Peret
 

 

Statement_by_CNRG_Board_of_Trustees_on_the_recent_arrest_of_activists_in_Marange_Community._doc.pdf
Report_on_the_Peoples_Dialogue_exchange_visit_to_Zimbabwe_on_letter.docx
Zimbabwe_Marange_Commemoration_report__Centre_for_Natural_Resource_Governance.doc

Deel deze inhoud op sociale media