Persbericht: CIDSE-lid Maryknoll veroordeelt het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël - CIDSE

Persbericht: CIDSE-lid Maryknoll veroordeelt het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël

Het Maryknoll Office for Global Concerns (een van de leden van CIDSE in de VS) veroordeelt het besluit van de Trump-regering om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Deze beslissing vormt een ernstige bedreiging voor de vrede.

 De volgende verklaring werd afgelegd door het Maryknoll Office for Global Concerns op december 7, 2017.

Net zoals paus Franciscus zei: "Ik kan niet zwijgen" over zijn diepe bezorgdheid over de beslissing van de Verenigde Staten, kunnen ook wij niet zwijgen. We verhogen het beroep van de paus op degenen die aan de macht zijn om "de status quo van de stad te respecteren, in overeenstemming met de relevante resoluties van de Verenigde Naties."

"De beslissing van de Verenigde Staten zal de illegale bezetting van Israël in Oost-Jeruzalem en de mensenrechtenschendingen die het Palestijnse volk dagelijks lijdt, verder verankeren", aldus Gerry Lee, directeur van het Maryknoll Office for Global Concerns. "Deze beslissing zal alleen maar meer haat, conflicten, geweld en lijden in Jeruzalem en in het Midden-Oosten bevorderen."

Jeruzalem is een bedevaartsoord voor christenen van over de hele wereld, maar christenen die net naast de stad wonen, moeten vergunningen krijgen om daar te aanbidden en mogen de toegang helemaal worden geweigerd. In Jeruzalem wonen meer dan 800,000 inwoners, van wie 62 procent joods is, 35 procent moslim en ongeveer twee procent christen. Israël claimt heel Jeruzalem als hoofdstad, met eenzijdige annexatie van de oostelijke delen van de stad na de 1967-oorlog in een beweging die tot nu toe niet werd erkend door de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten.

Huisvesting is een van de belangrijkste gebieden waarop Palestijnen in Jeruzalem worden gediscrimineerd. Het is bijna onmogelijk voor Palestijnen om bouwvergunningen te krijgen van de Israëlische autoriteiten, en wanneer ze zonder vergunning bouwen, worden hun huizen en andere structuren geconfronteerd met de zeer reële dreiging van sloop. Zelfs als Palestijnse huizen worden vernietigd en hun bewoners worden ontheemd, gaat de bouw door in de illegale Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem. Palestijnen worden ook onderworpen aan het intrekken van hun verblijfsrechten in Oost-Jeruzalem vanwege discriminerende wetten en praktijken van de Israëlische regering.

Het recht van Palestijnen op onderwijs in Jeruzalem wordt ook aangetast door de Israëlische bezetting. De scheidingsmuur vertraagt ​​of voorkomt dat studenten naar school gaan en het vergunningensysteem kan ertoe leiden dat leraren op de Westelijke Jordaanoever niet in staat zijn om scholen in Jeruzalem te bereiken.

De bewegingsbeperkingen die van invloed zijn op het onderwijs, hebben ook invloed op de toegang van Palestijnen tot erediensten. Voor Palestijnen die in de bezette gebieden wonen, betekent het bereiken van en van Jeruzalem het navigeren van een hindernisbaan van controleposten, vergunningen, intermitterende sluitingen en de scheidingsmuur. Zelfs voor Palestijnse inwoners van Jeruzalem kan het vieren van religieuze feestdagen een uitdaging zijn.

Om duurzame vrede te bereiken, moet de bezetting van Oost-Jeruzalem worden beëindigd en moet de status van Jeruzalem en zijn grenzen worden bepaald door een vredesovereenkomst tussen Israëliërs en Palestijnen. Het besluit van de Verenigde Staten om een ​​oogje dicht te knijpen voor deze ernstige zorgen en Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël kan alleen maar geweld aanwakkeren en levens in gevaar brengen.

Het Maryknoll Office for Global Concerns dringt er bij het Amerikaanse Congres op aan het besluit van de Trump-regering te verwerpen en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te weigeren.

Press_Statement_Maryknoll_on_Trump_decision_Jerusalem.pdf

Deel deze inhoud op sociale media