Open brief aan de EU en haar lidstaten over de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Honduras - CIDSE

Open brief aan de EU en haar lidstaten over de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Honduras

Europese netwerken en internationale mensenrechtenorganisaties uiten hun diepe bezorgdheid over het onevenredige en soms fatale gebruik van geweld door veiligheidstroepen van de staat tegen demonstranten, evenals andere aanvallen op mensenrechtenverdedigers in de context van de crisis na de verkiezingen in Honduras . Wij roepen de Europese Unie op deze incidenten te veroordelen, de verdedigers publiekelijk te steunen en de Hondurese staat te vragen ervoor te zorgen dat de internationale verplichtingen op het gebied van de mensenrechten volledig worden nageleefd.

 

Op november 26, 2017, werden algemene verkiezingen gehouden in Honduras. Vier weken later, op december 18, werd Juan Orlando Hernández (Nationale Partij van Honduras) tot president benoemd door het Supreme Electoral Tribunal (TSE). Tijdens het verkiezingsproces hebben de EU-verkiezingsobservatiemissie (EOM-EU) en de verkiezingsobservatiemissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (EOM-OAS) tijdens het proces onregelmatigheden geconstateerd, waardoor de secretaris-generaal van de OAS heeft opgeroepen tot een herhaling van de algemene verkiezingen.

Sinds 27 november zijn er in het hele land tal van protesten geweest om een ​​transparant verkiezingsproces en geloofwaardige resultaten te eisen. Als reactie hierop riep de regering van Honduras op 1 december 2017 de noodtoestand uit en vaardigde ze een tijdelijke opschorting uit van grondwettelijke waarborgen. Sindsdien hebben mensenrechtenorganisaties 30 moorden -21 geregistreerd door de Militaire Politie van Openbare Orde (PMOP), ongeveer 232 mensen gewond en 1085 gedetineerd. Tot 4 januari 2018 zijn 24 gewelddadige sterfgevallen geregistreerd door de directeur Forensische Geneeskunde van het Openbaar Ministerie. Tot op heden weten mensenrechtenorganisaties niet of het Openbaar Ministerie voor deze zaken de gepaste onderzoeken heeft gestart.

In zijn naam heeft het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties in Honduras meer dan 50 gevallen van intimidatie en intimidatie van mensenrechtenactivisten, sociale leiders en journalisten gedocumenteerd. Dit heeft geleid tot een gezamenlijk beroep van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens (IACHR) en het bureau van de Hoge Commissaris, waarin de staat Honduras wordt verzocht het recht op vreedzame demonstratie en alle fundamentele rechten te waarborgen. Dit beroep is ook aangevraagd door verschillende internationale maatschappelijke organisaties.

In het licht van de aanhoudende spanningen die zijn opgetreden sinds de algemene verkiezingen en de impact ervan op de mensenrechten, heeft de regering de oprichting aangekondigd van een mensenrechtensecretariaat als een entiteit die los staat van het huidige secretariaat voor mensenrechten, justitie, bestuur en decentralisatie. van de regering van de Republiek Honduras. Het nieuwe bureau begint zijn werkzaamheden op januari 27, 2018.

Desalniettemin is het onevenredig gebruik van geweld door veiligheidseenheden van de staat, aanvallen op mensenrechtenverdedigers, het gebrek aan adequate respons van institutionele structuren, en onzekerheid over brede sectoren vanwege het gebrek aan toepassing van internationale normen in recente verkiezingsprocessen (2009, 2013 en 2017) genereren ze een gebrek aan vertrouwen bij de bevolking met betrekking tot de beginselen van democratie en de rechtsstaat, evenals in Hondurese instellingen.

In het kader van de betrekkingen met Honduras en het buitenlands beleid inzake mensenrechten, dringen wij er bij de Europese Unie op aan om:
- Geef een openbare verklaring op het hoogste niveau dat:
• erkent het werk van mensenrechtenverdedigers en toont hun bezorgdheid over de gebeurtenissen in de fase na de verkiezingen;
• roept de Republiek Honduras op zich te onthouden van buitensporig gebruik van geweld tegen de bevolking en het recht van burgers te respecteren om zich vrijelijk te uiten en te uiten;
• verzoekt de Republiek Honduras onmiddellijk en zorgvuldig alle gerapporteerde gewelddaden te onderzoeken om de vermeende daders te identificeren.
- dringt er bij de regering van Honduras op aan om getuigenissen van de slachtoffers en mensenrechtenverdedigers op te nemen in elk dialooginitiatief dat gericht is op het oplossen van de crisis en het ontdekken van de waarheid van de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in de electorale context.
- Verzoek dat de Republiek Honduras samenwerkt met mensenrechtenwaarnemingsmissies onder leiding van internationale en regionale mensenrechtenorganisaties.

Bovendien eisen wij in het kader van de samenwerking om het rechtssysteem (Eurojusticia) en de richtsnoeren voor verdedigers te versterken de delegatie van de Europese Unie in Honduras en de ambassades van Europese landen in het land:

• Formeel informatie vragen aan de ministers van Veiligheid en Defensie over de huidige protocollen die worden toegepast in het kader van de demonstraties, en informatie vragen over de stappen die worden ondernomen om ervoor te zorgen dat onderzoeken naar deze gemelde incidenten snel en effectief zijn bij het identificeren de verantwoordelijken en voor het gerecht gebracht.
• De nodige maatregelen nemen die EU-steun zichtbaar maken voor de verdedigers, die bijdragen aan een nieuw openbaar discours dat hun werk erkent en een veilige omgeving garandeert voor de uitoefening van hun functie.
• Bevorder een gunstige ruimte voor het werk van onder meer de verdedigers: faciliteer een ontmoeting tussen het Nationale Beschermingssysteem en de begunstigden om in dit verband een effectieve, passende en dringende reactie te waarborgen.

• Participatieve ruimtes voor politieke dialoog en regelmatig overleg met maatschappelijke organisaties blijven bevorderen, met inbegrip van het uitwisselingsmechanisme met het maatschappelijk middenveld over mensenrechtenkwesties; - de 'Enlace Group'.

Wij verzoeken het Europees Parlement en de nationale parlementen van de Europese Unie om toezicht te houden op de mensenrechtensituatie en, indien relevant geacht, een parlementaire resolutie over de situatie van de mensenrechten uit te brengen, mogelijkheden voor discussie met maatschappelijke organisaties te bevorderen.

Getekend:

EU- LAT Network, Advocacy Network Europe-Latin America (voorheen CIFCA en Grupo Sur)
BESCHERMING INTERNATIONAAL
VOORLOPENDE VERDEDIGERS
OMCT, Wereldorganisatie tegen foltering
CIDSE, Internationale samenwerking voor ontwikkeling en solidariteit

Contact: Stefan Reinhold, Reinhold (at) cidse.org

Open-letter-EU-HRD-Honduras-feb-2018.pdf
Carta-abierta-UE-DDHH-Honduras-feb-2018.pdf

Deel deze inhoud op sociale media