Persbericht: Frankrijk trekt zich terug uit NAFSN: agribusiness is niet de remedie tegen honger! - CIDSE

Persbericht: Frankrijk trekt zich terug uit NAFSN: agribusiness is geen remedie voor honger!

Actie tegen honger, de CCFD-Terre Solidaire en Oxfam Frankrijk begroeten het besluit van Frankrijk om zich terug te trekken uit de nieuwe alliantie voor voedselzekerheid en voeding (NAFSN), zoals vandaag aangekondigd tijdens de interministerieraad voor internationale samenwerking en ontwikkelingsvergadering.

(CCFD- Terre Solidaire is het lid van CIDSE in Frankrijk)

Dit initiatief werd gelanceerd in 2012 en bevordert de belangstelling van transnationale agribusiness-bedrijven ten nadele van de landbouw. Het is door honderden organisaties (1) aan de kaak gesteld vanwege de negatieve effecten op voedselzekerheid en boeren in de tien betrokken Afrikaanse landen (2). De inzet achter de terugtrekking van Frankrijk is nu te erkennen dat de zogenaamde «magische kogel» die publiek-private partnerschappen combineert met wettelijke hervormingen om een ​​gunstig klimaat voor investeringen van transnationale bedrijven te creëren, niet de oplossing is om honger te bestrijden. Integendeel, het druist in tegen het belang van de lokale bevolking, marginaliseert familiebedrijven - hoewel ze 70% van de wereldwijde voedselproducten produceren - ten voordele van een paar transnationale bedrijven die alle faciliteiten krijgen: financiën, belastingen, grondbezit.

Onze organisaties hebben herhaaldelijk de negatieve gevolgen van een dergelijk systeem in Burkina Faso of in Ivoorkust gedocumenteerd: landroof, schuld van boeren, introductie van GGO-gewassen en afwikkeling van groeicorridors die echte landbouwbelastingen zijn, enz. (3) Intrekking van Frankrijk moet rekening worden gehouden door de andere NAFSN-partners, zoals de Europese Unie en Afrikaanse staten. Duitsland, een andere belangrijke bijdrage aan de NAFSN, moet ook zijn intrekking aankondigen. Dit betekent niet dat een van deze actoren de negatieve gevolgen van dit initiatief niet kan herstellen, aangezien zij er verantwoordelijk voor blijven.

Buiten NAFSN moet Frankrijk leren van deze mislukking en niet langer deelnemen aan investeringsprojecten en initiatieven die soortgelijke fouten ondersteunen. De uitsluiting van boerenorganisaties van het bestuur, de kaders voor afwezigheid van verantwoording en de prioritering van transnationale bedrijven ten nadele van lokale actoren is geen remedie tegen honger.

Terwijl dus de honger in de wereld toeneemt (4), moet de terugtrekking uit NAFSN het signaal zijn voor een echte heroverweging van gemobiliseerde steun. In samenhang met deze beslissing moet de 400 miljoen euro die Frankrijk jaarlijks treft voor de voedselzekerheid in landen van het Zuiden volledig naar de ontwikkeling van agrarische landbouwtechnologie gaan. Onze organisaties verwachten dat dit wordt vastgelegd en geïmplementeerd tijdens de evaluatie van de Franse strategie en het sectorale raamwerk van het Franse ontwikkelingsagentschap, dat in de komende maanden zal plaatsvinden.

Kontakte:
Actie tegen honger: Mathieu FORTOUL - mfortoul@actioncontrelafaim.org - +33 (0) 6 77 19 03 68
CCFD-Terre Solidaire: Karine Appy - k.appy@ccfd-terresolidaire.org - +33 (0) 6 66 12 33 02
Oxfam Frankrijk: Bertrand Noiret - bnoiret@oxfamfrance.org - + 33 (0) 6 85 26 01 08

Opmerkingen:
1- De NAFSN in Afrika, een bedreiging voor de voedselveiligheid, maart 2015 (in het Frans)
2- Burkina Faso, Ivoorkust, Ethiopië, Ghana, Mozambique, Tanzania, Benin, Malawi, Nigeria, Senegal
3- Zie het rapport "Honger, gewoon een ander bedrijf - hoe de nieuwe alliantie van de G8 de voedselzekerheid in Afrika bedreigt", de tussentijdse beoordeling van 2015 in het Frans gepubliceerd vóór de top van de G7 Schloss Elmau in 2015, de tussentijdse beoordeling van 2016 en luister naar de Franse podcast of Interception (France Inter) NAFSN, de hongerhandel
4 - Volgens het rapport De voedselveiligheid en voeding in de wereld, gepubliceerd door de UNFAO afgelopen september, leden 815 miljoen mensen honger in 2016, of 38 miljoen meer dan de voorgaande jaren.

PR_NAFSN_France_withdrawal-_EN.pdf
CP_Sortie_NASAN_FR.pdf

Deel deze inhoud op sociale media