Persbericht: Gerechtigheid voor Berta Cáceres, bescherming voor de verdediging van mensenrechten in Latijns-Amerika - CIDSE

Persbericht: Justitie voor Berta Cáceres, bescherming voor de verdediging van de mensenrechten in Latijns-Amerika

Het EU-LAT-netwerk en CIDSE bestonden samen uit meer dan 57 Europese en internationale organisaties, die aansluiten bij de verzoeken van COPINH en worden ondersteund door vertegenwoordigers van het Europees Parlement, eisen gerechtigheid, herdenking en de garantie van niet-herhaling voor Berta Cáceres als voor de verdediging van de mens
rechten in Honduras en in heel Latijns-Amerika.

 

Op maart 2 werd 2016, Berta Cáceres, inheemse leider van Lenca en coördinator van de Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), vermoord in haar residentie in La Esperanza, Honduras. Volgens de tot nu toe beschikbare informatie is er zelfs na twee jaar weinig vooruitgang geboekt bij het onderzoek van de zaak. De openbare gerechtelijke hoorzittingen van de acht verdachten die zijn vastgehouden als materiële daders zijn bij verschillende gelegenheden uitgesteld. Het rapport dat in november 2017 werd uitgegeven door de International Advisory Group of Experts (GAIPE) onthulde een gebrek aan zorgvuldigheid bij de onderzoeken, waaronder het gebrek aan verwerking van andere mogelijke intellectuele auteurs van de moord. Berta Cáceres wijdde haar leven aan het verdedigen van de territoriale en culturele rechten van inheemse volkeren, vrouwen, Garífuna-volkeren en de boeren.

Ze werd nationaal en internationaal erkend als een verdediger van de mensenrechten en ontving de Goldman-prijs in 2015 voor haar strijd in het verdedigen van territorium, natuurlijke rijkdommen en moeder aarde. In de afgelopen jaren voorafgaand aan haar moord was ze het slachtoffer van vervolging, intimidatie, stigmatisering en criminalisering door zowel statelijke als niet-statelijke actoren, vanwege haar werk in de context van oppositie tegen hydro-elektrische en extractieve uitbuiting opgelegd aan gebieden zonder vrije , voorafgaande en geïnformeerde toestemming van de inheemse volkeren die daar wonen. Sinds 2009 profiteerde Berta van voorzorgsmaatregelen die werden verleend door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens (IACHR / CIDH). Deze maatregelen beschermden haar echter niet tegen de vele aanvallen op haar en beschermden haar uiteindelijk niet tegen de moord.

Het geval van Berta weerspiegelt een realiteit voor verdedigers in Latijns-Amerika, die opkomen voor het milieu en het grondgebied. Een ander emblematisch geval is gevonden in Mexico, waar op januari 15, 2017, Isidro Baldenegro, een bekende inheemse milieuactivist die vocht tegen de illegale houtkap van het oude bos van de Sierra Madre op het grondgebied van Tarahumara / Raramuri, werd gedood in Chihuahua . Isidro Baldenegro won de Goldman-milieuprijs in 2005 en werd door Amnesty International geïdentificeerd als een gewetensgevangene.

Sinds de moord op Berta is het aantal moorden op mensenrechtenactivisten met beschermingsmaatregelen van de IACHR in de regio alarmerend toegenomen. Deze situatie, gekoppeld aan weinig of geen vooruitgang bij het ophelderen van gevallen van vermoorde activisten, vormt een serieuze aanval op de verdedigers en creëert wijdverbreide straffeloosheid.
Twee jaar na de misdaad dringen het EU-LAT-netwerk en CIDSE er bij de EU en haar lidstaten op aan om te eisen dat de staat Honduras alle nodige maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de materiële en intellectuele actoren van de moord op Berta Cáceres naar behoren worden vervolgd, in overeenstemming met met Europese verbintenis inzake de bescherming van de mensenrechten.

SP-_Comunicado_EU_LAT__CIDSE_Berta_Caceres_2018FINAL.pdf
FR-_Communique_EU_LAT__CIDSE__Berca_Caceres_2018.pdf

Deel deze inhoud op sociale media