CIDSE en Iglesias y Minería verwelkomen pastorale exhortatie van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie - CIDSE

CIDSE en Iglesias y Minería verwelkomen pastorale aansporing van de Latijns-Amerikaanse bisschoppelijke conferentie

CIDSE, de internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid, en Iglesias y Minería, het oecumenische netwerk van 70 grassroots-organisaties die werken aan de gevolgen van mijnbouw in Latijns-Amerika, feliciteren en verwelkomen de recente publicatie van de pastorale exhortatie van de bisschoppen van Latijns-Amerika en de Caribische “Missionary Disciples Custodians of the Common Home, Discernment in light of Laudato si '”, die de waardevolle participatieve inspanning erkennen bij de uitwerking ervan.

Als netwerken ingebed in de gemeenschappen die worden getroffen door de winningsindustrieën, drukken wij onze instemming uit met de analyse van de ernst van de situatie in het milieu en de uitdagingen die de Pastorale aansporing van de bisschoppen van Latijns-Amerika ons oplevert, in relatie tot de zorg voor onze gemeenschappelijk huis, vandaar ter verdediging van de rechten en territoria van de gemeenschappen.

Over het hele Latijns-Amerikaanse continent zijn er overvloedige gevallen van vervuiling en schendingen van mensenrechten in verband met mijnbouw. Bijvoorbeeld, in november 2015 brak een dam met mijnafval in de gemeente Mariana, Brazilië. Miljoenen kubieke meters ijzerertsafval vormden een golf van modder die huizen, scholen en kerken verwoestte, 19-mensen doodde en jarenlang de regionale omgeving vervuilde. CIDSE en Iglesias y Mining ontwikkeld dit multimediadossier om het bewustzijn van de strijd voor gerechtigheid van de getroffen mensen te vergroten.

Als christelijke en katholieke instellingen verbinden wij ons ertoe de pastorale aansporing te verspreiden en gebruik te maken van de inhoud die ons volgens onze postulaten bezighoudt. Dit impliceert "samen zoeken naar wegen van bevrijding" en het formuleren van "integrale reacties" (# 5 Inleiding), in het bijzonder luisteren naar de oproepen van gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw die op hun beurt worden belasterd door natiestaten, bedrijven en regeringen, en onze toewijding om hen te blijven dienen bij de verdediging van hun rechten en hun territoria.

In die zin maken we ons eigen voor de zorgen van priesters, nonnen, leken van congregaties, bewegingen en diverse organisaties die leven met de bevolking rond winningsactiviteiten. Daar kan men zien dat “klimaatverandering het waterbeheer complexer maakt, aangezien het meer ernstige droogtes veroorzaakt en onder andere de terugtrekking van het ijs en de stijging van de zeespiegel heeft versneld. Deze situatie wordt nog verergerd door winningsactiviteiten (met name mijnbouw en koolwaterstoffen), die het verwijderen van vegetatiebedekking in het gebied van dergelijke projecten met zich meebrengen, wat gevolgen heeft voor ecosystemen waar waterlopen ontstaan. […] Ondanks dit alles wordt er tijdens de actieve levensduur van het mijnbouwproject geen rekening gehouden met maatregelen om de gegenereerde effecten te compenseren. " [] (# 48 De impact van winningsactiviteiten op klimaat en water).

We benadrukken dat deze gemeenschappen niet moeten worden beschouwd als "een eenvoudige minderheid onder andere, maar de belangrijkste gesprekspartners moeten worden, vooral als het gaat om de voortgang van grote projecten die hun plaats beïnvloeden." Met hun concept van Buen Vivir presenteren de inheemse volkeren van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied een alternatieve visie en stellen ze een puur economische definitie van ontwikkeling radicaal ter discussie. De inheemse volkeren hebben een veel meer integrale visie en “beschikken over een grote voorraad traditionele kennis over het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen” (DA 83) (Actieve deelname van gemeenschappen aan projectbeslissingen # 117-118.123). Dit conceptuele kader roept ook de landen van het noorden op om hun levensstijl te veranderen om hun verbruik van natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen drastisch te verminderen.

Pater Dario, woordvoerder van het Iglesias y Minería-netwerk, merkte op: “We zijn blij te zien dat onze bisschoppen hebben gesproken over deze belangrijke kwestie voor Latijns-Amerika, die al is besproken in Laudato si 'en andere documenten; de nieuwe CELAM-brief zal een zeer nuttig hulpmiddel voor ons zijn bij ons werk met gemeenschappen en parochies in heel Latijns-Amerika. "

Van haar kant verklaarde Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE, dat “we onze stem aansluiten bij die van onze bondgenoten in Iglesias y Minería, evenals onze zusters en broeders in Latijns-Amerika, verheugd over deze krachtige boodschap van solidariteit en verlichting, uitgedrukt door de bisschoppen. De tijd is gekomen om onze afhankelijkheid van mijnbouw en ons ontwikkelingsmodel, dat het gemeenschappelijke huis ondermijnt en bedreigt, in twijfel te trekken. "

We verbinden ons ertoe om de dialoog uit te breiden, "bruggen te bouwen" en onze "oudere broeders" bijeen te roepen die zijn verzameld in internationale mensenrechtenorganisaties en kerken om een ​​dialoog te voeren, en om hun steun te eisen van gemeenschappen die worden beïnvloed door mijnbouwactiviteiten, zoals het Dicasterie in dienst van Integrale Menselijke Ontwikkeling, DEJUSOL, REPAM en gezamenlijke en netwerkacties.

Opmerkingen voor de redactie:

• CIDSE is een internationale familie van 18 katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid die samenwerken met anderen om gerechtigheid te bevorderen, de kracht van mondiale solidariteit te benutten en transformationele verandering te creëren om een ​​einde te maken aan armoede en ongelijkheden.
www.cidse.org
Contact: Valentina Pavarotti, CIDSE Media and Communications Officer, pavarotti (at) cidse.org

• Iglesias y Mineria is een oecumenisch netwerk van ongeveer 70 grassroots-organisaties die werken aan het front van mijnschendingen in Latijns-Amerika, door de uitdrukking van gemeenschappen en de communicatie om de impact van mijnbouw te veranderen en kerken te versterken als actoren naast die beïnvloed door extractivisme .
www.iglesiasymineria.org
Contact: Padre Dario Bossi, Portavoz de la red Iglesias & Minería, iglesiasymineria (at) gmail.com

Pastorale aanmaning (Spaans): http://iglesiasymineria.org/wp-content/uploads/2018/03/CARTA-PASTORAL-CELAM-2018.pdf

Encycliek Laudato si 'van de Heilige Vader Francisco over de zorg voor het gemeenschappelijk huis: http://w2.vatican.va/content/francesco/en/encyclicals/documents/papa-francesco_20150524_enciclica-laudato-si.html

CIDSE_pastoral_letter_PR_English.pdf
CIDSE_IyM_PR_CELAM_pastoral_letter_SP.pdf

Deel deze inhoud op sociale media