De fusie tussen Bayer en Monsanto moet worden afgewezen - CIDSE
CC Ron Frazier

De fusie tussen Bayer en Monsanto moet worden afgewezen

CC Ron Frazier
Oogst in Illinois

Open brief van het maatschappelijk middenveld aan Margrethe Vestager, Europees commissaris voor concurrentie.

De Europese Commissie zal haar onderzoek naar de fusie tussen Bayer en Monsanto de komende dagen afsluiten. CIDSE sluit zich aan bij een oproep van maatschappelijke organisaties die de Commissie aansporen te voorkomen wat de grootste landbouwonderneming ter wereld zou kunnen worden en de zaden- en chemicaliënmarkten de komende jaren zou domineren.

OPEN BRIEF VAN DE BURGERLIJKE SAMENLEVING ROEPT OP DAT DE BAYER-MONSANTO FUSIE WORDT VERWORPEN

Geachte commissaris Vestager,

Wij, ondergetekende organisaties, roepen de Europese Commissie op om de acquisitie van Monsanto door Bayer om concurrentieredenen af ​​te wijzen. In het bijzonder roepen wij u op als commissaris voor mededinging om te voorkomen dat zich nieuwe monopolies vormen in de combinatie van zaden en pesticiden (verticale concentratie) en op het gebied van digitale landbouw (integratie van zaden, pesticiden, gensequencing, gegevensplatforms). We raden u aan eerlijke toegang, innovatie en concurrentie in de landbouw te waarborgen.

We zijn diep bezorgd dat de tot nu toe voorgestelde maatregelen Bayer in staat zullen stellen een overweldigend en oneerlijk marktvoordeel te behouden dat negatieve gevolgen zal hebben voor de concurrentie, met name in zaden, eerlijke prijzen en echte innovatie voor boeren en fokkers.

Het toestaan ​​van Bayer om delen van zijn pesticiden- en zaaddivisies te verkopen aan andere grote bedrijven in hetzelfde veld, zoals BASF, zal niets doen om de zorgen over de marktconcentratie, bedrijfscontrole en het gebrek aan concurrentie in de agrosector weg te nemen. Naast de negatieve effecten van de fusie op de markten voor zaden en pesticiden en de negatieve impact ervan op innovatie in de richting van duurzamere voedselsystemen, maken we ons ook steeds meer zorgen over de effecten van de operatie op digitale landbouw. Als de fusie is voltooid, is Bayer-Monsanto klaar om de belangrijkste speler te zijn in het verzamelen, analyseren en geld verdienen met gegevens in de landbouw. Dit geeft de volgende belangrijke zorgen:

  • Bayer-Monsanto zou de grootste speler worden op het gebied van gegevensplatforms en gegevensverzameling, waardoor boeren worden blootgesteld aan risico's en problemen die vergelijkbaar zijn met die van bestaande gegevensplatforms zoals Google, Amazon en Facebook. De snelle ontwikkeling van dataplatforms in de landbouw creëert een nieuwe dynamiek waarbij bedrijven hun economische kracht kunnen vergroten en innovatie en concurrentie voor de komende jaren kunnen onderdrukken. Er zijn geen andere concurrenten die een vergelijkbare investering en knowhow op dit gebied hebben. Het is volstrekt onvoldoende om BASF een interface te geven om het Bayer-platform te gebruiken, aangezien de gegevens, knowhow en algoritmen bij Bayer blijven.
  • Bayer-Monsanto zal zijn data-activiteiten kunnen combineren met zijn zaden, eigenschappen en chemicaliën om een ​​nieuw ongekend platform te creëren. Dit zal een manier zijn om de verkoop van het ene product in het andere te benutten, waarbij alle bedrijfsactiviteiten worden geïntegreerd en daardoor barrières voor innovatie of verstoring door concurrenten worden opgeworpen.
  • De gecombineerde gegevensoperaties van Bayer en Monsanto zouden hen een 'first mover'-positie in de sector geven, waardoor een unieke mogelijkheid wordt gecreëerd om concurrenten uit te sluiten en / of de markt te beïnvloeden (voor zaden en pesticiden en langs de hele keten van adviesdienst naar verkoopkanalen) ). De software van Monsanto maakt de selectie van boeren alledaags tot hybride zaden en toekomstige gegevensalgoritmen zullen waarschijnlijk alleen oplossingen aanbevelen die op hun eigen producten zijn gebaseerd.
  • Er is momenteel geen nationaal of EU-rechtskader om het gebruik van door landbouwbedrijven verzamelde gegevens of overeengekomen grenzen voor hun economische exploitatie en verhandelbaarheid te controleren. Zowel Bayer als Monsanto zijn al ver gevorderd met de introductie van digitale landbouw in Europa. Monsanto, bijvoorbeeld, rolt in 2018 zijn dataplatforms uit in 8 EU-landen. Bij gebrek aan enig wettelijk kader over hoe gegevens zullen worden verzameld of gebruikt, zal de fusie Bayer-Monsanto in staat stellen om grote hoeveelheden Er is weinig publieke steun voor deze fusie en uit een recente opiniepeiling blijkt dat de meerderheid van de burgers wil dat de Commissie deze fusie blokkeert. Elk voorstel om tot een fusie te komen, zal het gevoel van machteloosheid van mensen vergroten en impliceren dat hun stem er niet toe doet. We verwachten dat de Europese Commissie het algemeen belang in deze kwestie vertegenwoordigt en verdedigt en we roepen de Europese Commissie daarom op om de fusie tussen Bayer en Monsanto af te wijzen om een ​​verdere concentratie van de zaden- en pesticidenmarkten en het ontstaan ​​van een dominante marktpositie te voorkomen. op het gebied van landbouwgegevens.

Ondertekend:
Friends of the Earth Europe
WeMove.EU
oxfam
PAN Europe
Greenpeace
Red onze zaden
Birdlife Europe
Europese coördinatie via Campesina (ECVC)
Slow Food
ARC2020
EEB
IATP Europa
Food & Water Europe
Compassie in de wereldlandbouw
Corporate Europe Observatory
CIDSE
Fair Trade Advocacy Office (FTAO)
CONCORD Europa
ACT Alliance EU
IFOAM EU
COAR)))
Navdanya International
EcoNexus
SEEDS ACTIENETWERK
Rettet den Regenwald
INKOTA-netzwerk eV
FDCL eV
Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft, AbL
Metgezellen voor hoop
Arche Noah VEREIN
FOCSIV
Aktion Agrar
Werkstatt Ökonomie e. V.
Goliathwatch
Forum Umwelt und Entwicklung // Duits NGO-forum voor milieu en ontwikkeling
Volhouden
Die Freien Bäcker
Biovision
MISEREOR
Brot für alle
Coördinatie gegen BAYER-Gefahren
Stop Bayer Monsanto
Zahony pro skolky
Asociace socialniho zemedelství
Asociace místních potravinových iniciativ, ops
Ecologen in actie
Solidariteit Zweden - Latijns-Amerika
Rode Semillas Aragon-España
GMWatch
CCFD - Terre Solidaire
Aardewerk vzw
Biofuelwatch
MEDSOS
MPOC
CERAI, Centrum voor plattelandsstudies en internationale landbouw
GM Freeze
Ekumenická akademie
ASEED Europa
CEPTA - Centrum voor duurzame alternatieven
LA ROUTE DU SEL ET DE L'ESPOIR
CARI - Centre d'Actions et de Réalisations Internationales
Cool en
Prijatelji prirode Eko Element
Gen-ethethisches Netzwerk
EKO-Leonardo
Eko Udruga Majski Cvijet
Centar za krš i speleologiju
UG EKO FORUM Zenica
LIR Evolucija / LIR Evolutie
A Sud - Ecologia e Cooperazione
CDCA - Documentatiecentrum over milieuconflicten
Beide einden

CSO Open brief aan Margrethe Vestager - maart 2018

Deel deze inhoud op sociale media