Uitpakken van verplichte due diligence-ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten in Europa - CIDSE

Uitpakken van verplichte Human Rights Due Diligence-ontwikkelingen in Europa

Wat mHRDD betekent in verschillende juridische contexten en hoe het maatschappelijk middenveld ervoor kan pleiten.
Webinar-serie georganiseerd door ECCJ, Amnesty International, Anti-Slavery International en CIDSE.


Achtergrond

Het bestuur en de regulering van bedrijfsactiviteiten in heel Europa verschillen wat betreft de politieke aanpak en het wettelijk kader. Bijgevolg zijn er ook veel manieren om verplichte Human Rights Due Diligence (mHRDD) te volgen. Deze context maakt belangenbehartiging voor maatschappelijke organisaties een uitdagende taak, omdat hiervoor uiteenlopende juridische en praktische expertise vereist is. Tegelijkertijd hebben NGO's veel ervaring opgedaan bij het werken aan de verschillende initiatieven om HRDD in de wet in heel Europa te integreren. ECCJ, Amnesty International, Anti-Slavery International en CIDSE organiseren een reeks webinars met als doel een platform te bieden waar deze enorme ervaring en expertise kunnen worden gedeeld.

Content
De serie begint met vijf sessies gericht op vijf case-studies, namelijk de Franse wet op de waakzaamheid; het Swiss Responsible Business Initiative; de Nederlandse wet op kinderarbeid wegens zorgvuldigheid; het Duitse voorstel voor een Human Rights Due Diligence Act en de EU Conflict Minerals Regulation. Elke sessie zal ingaan op de gekozen juridische aanpak, de reikwijdte van verplichtingen en de handhaving ervan. Het doel van deze sessies is het bevorderen van een gemeenschappelijk begrip van de verschillende manieren waarop verplichte HRDD of aansprakelijkheid van moedermaatschappijen kan worden ingebed in verschillende rechtsstelsels.
Een tweede ronde van drie sessies zal zich richten op tactische aspecten van advocacy en campagnewerk, waaronder advocacy- en lobbystrategieën; netwerkontwikkeling en multi-stakeholderbetrokkenheid en publieke campagne.

Agenda
Webinars vinden plaats op donderdag, van 12: 30 tot 14: 00.

Data van legale webinars:

  • 12 april 2018: sessie 1 - Frankrijk: Wet op de waakzaamheid. Gepresenteerd door Tiphaine Beau de Loméine, juridisch adviseur globalisering en mensenrechten, Sherpa, Frankrijk.
  • 3 mei 2018: sessie 2 - Zwitserland: Responsible Business Initiative (RBI)
  • 24 mei 2018: sessie 3 - Nederland: Wet op kinderarbeid wegens zorgvuldigheid
  • 14 juni 2018: sessie 4 - EU: verordening conflictmineralen
  • 5 juli 2018: sessie 5 - Duitsland: Voorstel voor de due diligence-wet op de mensenrechten door Duitse NGO's

Inbelgegevens en andere praktische informatie, inclusief sprekersinformatie, worden dichter bij de sessiedatum gedeeld.

Neem voor meer informatie contact op met Adriana Espinosa, ECCJ (adriana (at) corporatejustice.org). Registratie is niet vereist, maar de organisatoren stellen het op prijs als u zou kunnen RSVP hier. 

mHRDD_Webinars_2018.pdf

Deel deze inhoud op sociale media