Persbericht: Agro-ecologie gaat niet alleen over voedsel: een nieuw project analyseert de afmetingen en impact ervan - CIDSE

Persbericht: Agro-ecologie gaat niet alleen over voedsel: een nieuw project analyseert de dimensies en effecten

Agro-ecologie is een alomvattend concept dat verband houdt met de ecologische, sociaal-culturele, economische en politieke sfeer van onze samenleving. Het gaat om een ​​manier om voedsel te produceren, te verspreiden en te consumeren, en om een ​​voedselbeleid te ontwikkelen dat rekening houdt met concepten als gelijkheid, solidariteit, democratie, empowerment en ecologie.

De lancering van dit nieuwe project vandaag in Rome komt op het juiste moment: het vindt plaats net nadat de VN-Commissie voor de status van vrouwen dit jaar op plattelandsvrouwen is gericht. Tegelijkertijd wil het VN-Comité voor Wereldvoedselzekerheid zijn aanbevelingen over agro-ecologie goedkeuren, moeten partijen hun inspanningen opvoeren om de temperatuurlimiet in de Overeenkomst van Parijs te respecteren en vindt het 2e FAO Internationale symposium over agro-ecologie momenteel plaats in Rome .

Omdat onze samenlevingen worden geconfronteerd met diepe sociale, ecologische en economische crises en klimaatverandering radicale verschuivingen oplegt ten opzichte van de huidige modellen van productie en consumptie, moet agro-ecologie in toenemende mate worden ondersteund. Het concept van agro-ecologie is echter niet altijd duidelijk gebruikt en het potentieel ervan wordt niet volledig erkend. Bedrijven en instellingen hebben verschillende pogingen gedaan om agro-ecologie te gebruiken binnen de industriële landbouwpraktijk, waardoor het concept en het reële transformatieve potentieel ervan werden verzwakt.

Door dit nieuwe project besloot CIDSE, de internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid, te verduidelijken wat agro-ecologie is en wat het niet is en wat licht te werpen op de multidimensionaliteit door de principes op te splitsen in de vier dimensies van duurzaamheid: milieu, sociaal-cultureel, economisch en politiek.

Dit heeft de positieve effecten van agro-ecologie aan het licht gebracht, zoals het vergroten van de veerkracht om zich aan te passen aan de klimaatverandering, het bevorderen van vertrouwen en solidariteit in de relaties tussen consument en producent, het stimuleren van lokale economieën en het toestaan ​​van kleinschalige voedselproducenten om deel te nemen aan beleidsvorming en empowerment van vrouwen. , om er een paar te noemen. “Een van de vele troeven van agro-ecologie als beweging is haar positieve impact op vrouwen als sociale actoren en veranderingsagenten vanwege haar inclusiviteit. Het erkent en ondersteunt niet alleen de rol van vrouwen in de landbouw, maar het moedigt actief de participatie en leiderschap van vrouwen aan het leven en de bloei van de gemeenschap als geheel aan. Als netwerk geloven we sterk in en promoten we deze visie op ontwikkeling. " zei Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE.

Meer informatie:
-De krant "De principes van agro-ecologie: naar alleen veerkrachtige en duurzame voedselsystemen"
-De infographic, die kan worden gebruikt om de weergave van agro-ecologie te vergemakkelijken
-De van de (met video-interviews en voorbeelden om deze principes vanuit verschillende invalshoeken te verkennen)

Al dit materiaal is beschikbaar in zeven talen (Engels, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Duits, Nederlands).
Contact: Valentina Pavarotti, CIDSE Media & Communications Officer, pavarotti (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media