The Believe in Change toolkit - CIDSE
© CIDSE

De toolkit Believe in Change

© CIDSE
Gender- en kerkworkshop in Accra, Ghana

Toen ik negen jaar geleden begon te werken als de eerste toegewijde genderadviseur bij CAFOD, vroeg ik me af hoe het zou zijn: werken aan de bevordering van gendergelijkheid en vrouwenrechten in een katholieke organisatie. Nou, ik kan je dit vertellen - het was niet altijd gemakkelijk. De term 'gender' was toen en is nu een hete aardappel, die tot verhitte discussies leidde in elke gendertraining die ik de afgelopen jaren had gegeven, zowel in Europa als in de vele landen waar de partnerorganisaties van CAFOD in werken.

Meerdere keren werd ik bij het bezoeken van een nieuwe plek met een eerste vermoeden begroet en soms geconfronteerd met vragen als: 'Waarom ben je hierheen gekomen? Om wat precies te doen? ' 'Probeer je vrouwen en mannen hetzelfde te maken?' 'Zo zijn de dingen hier altijd geweest. Wie ben jij om te verwachten dat dingen anders worden gedaan? ' Ondanks dit, hoewel het bevorderen van genderrechtvaardigheid binnen de katholieke gemeenschap zeker zijn uitdagingen heeft, kan ik u verzekeren dat het veel meer kansen biedt. Wat nog belangrijker is, is nu het juiste moment om op deze kansen te bouwen en verder te gaan dan onze comfortzones.

Wat is dan het probleem met 'geslacht'? Sommige mensen die ik ben tegengekomen, denken bij het spreken van gendergelijkheid dat het alleen van toepassing is op vrouwen en dat genderprojecten alleen vrouwen ondersteunen die mannen uitsluiten. Anderen hebben de misvatting dat gendergelijkheid een buitenlands westers concept is dat niet past bij enkele van de bestaande culturele tradities, of ze vrezen dat het probeert vrouwen macht over mannen te verlenen. Hoe te reageren op deze misverstanden? Ik leg uit dat gendergelijkheid niet over een van deze dingen gaat. Ik reageer door het volgende te benadrukken, dat het gaat om het creëren van voorwaarden voor liefde, mededogen en gerechtigheid voor de armen, dat het gaat om arme vrouwen en mannen. Ik benadruk het punt dat gendergelijkheid streeft naar goed nieuws en gelijke kansen voor iedereen en dat de kerk een cruciale rol speelt bij het bevorderen van dergelijke gelijke kansen voor alle mensen en het behoud van de waardigheid van zowel vrouwen als mannen.

De Geloof in verandering toolkit is speciaal voor dat doel ontwikkeld: om de kerk te ondersteunen bij het bevorderen van genderrechtvaardigheid. De toolkit is een genderresource voor organisatiepersoneel van kerkelijke organisaties, met name katholieke kerkorganisaties en degenen die van plan zijn om met deze kerkorganisaties te werken. De toolkit is bedoeld als een inspirerende gids om hen te ondersteunen in hun streven naar genderrechtvaardigheid. Deze toolkit bouwt voort op het leren van en discussiëren met partners over hun benadering van gender terwijl ik Gender Advisor was bij CAFOD (2009-2018). Het is bedoeld om het bewustzijn van het belang van gendergelijkheid te vergroten, zorgen en gemeenschappelijke misvattingen aan te pakken en de gendercompetentie en programmakwaliteit van het personeel te vergroten. De externe genderevaluatie van CAFOD benadrukte de noodzaak van capaciteits- en zelfvertrouwen voor zowel CAFOD als partnerpersoneel, vooral met betrekking tot het aanmoedigen van kerkpartners om gendergelijkheid in hun werk te bevorderen. Partners vermeldden hoe ze meer aan gender wilden werken, maar voelden zich soms een beetje 'geïntimideerd en verward door de gebruikte taal en de vereiste technische expertise'.

De toolkit werd gelanceerd in maart 2018, waarin casestudy's, voorbeelden en lessen uit alle hoeken van de wereld werden samengebracht, inclusief inspirerende uitspraken, theologische reflecties, praktische oefeningen en hulpmiddelen. Tot nu toe is het getest en getest met CAFOD-partners in Oeganda, Kenia, Myanmar en Bangladesh. Een gezamenlijke CAFOD / CIDSE-delegatie bezocht het Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar (SECAM) en gaf trainingen over deze toolkit aan vertegenwoordigers van SECAM en het Nationale Katholieke Secretariaat. De algehele respons op de training en de toolkit is zeer positief geweest: deelnemers genoten van de verscheidenheid aan nuttige praktische oefeningen, de toegepaste waarden en methodologie. Ze voelden zich bijzonder comfortabel en gerustgesteld met de gebruikte taal. In staat zijn om de waarden en op taal gebaseerde organisaties waarmee ze zich identificeren beter te begrijpen, werd door andere doelgroepen op prijs gesteld. Deelnemers aan het seminar Religion and Gender, georganiseerd door het Partnership for Religion and Development (PaRD), verwelkomden bijvoorbeeld toolkits zoals de Believe in Change-toolkit vanwege hun waarde voor het bouwen van bruggen tussen religieuzen en seculieren. De toolkit ontving ook een warm welkom tijdens de 62nd-sessie van de VN-conventie over de status van vrouwen (VN CSW), waar het werd gepresenteerd op een interreligieuze panel in een van de side-eventsparallel-sessies van de ngo's.

Welke volgende vraag je misschien? De toolkit bestaat uit case-studies van CAFOD-programma's en partners en is beschikbaar voor niet-commercieel hergebruik. De huidige casestudy's kunnen eenvoudig worden vervangen door die van uw eigen partnerorganisaties, mits u in geval van hergebruik naar het originele materiaal verwijst. In dit licht zullen verschillende leden van de CIDSE-werkgroep gender een participatieve training van de workshop van de trainer volgen om te worden uitgerust om deze toolkit te verspreiden en voor trainingsdoeleinden te gebruiken. Na de gunstige ontvangst van de toolkit bij de CSW van de VN, heeft de Europese Commissie een verzoek ingediend om ervaringen van de toolkit met hun medewerkers te delen als onderdeel van een breder proces van capaciteitsopbouw van haar medewerkers op het gebied van religie en gendergelijkheid. . Gezien de recente wereldwijde gebeurtenissen met betrekking tot seksueel misbruik en uitbuiting, genderongelijkheid en loonverschillen tussen mannen en vrouwen, roept dit op tot een gecoördineerde actie. Er is een echt momentum om in een zo breed mogelijke beweging samen te werken om deze ernstige ongelijkheden en misbruiken aan te pakken en de weg te bereiden voor een wereld waarin, in de woorden van de Braziliaanse non Ivone Gebara: Mannen en vrouwen zullen in hun huizen wonen; mannen en vrouwen zullen hetzelfde brood eten, dezelfde wijn drinken en samen dansen op het helder verlichte plein, de banden van de hele mensheid vieren.

Over de auteur: Tanja Haque, voorheen CAFOD Genderadviseur (2009-2018) en momenteel werkzaam als adviseur voor CIDSE ter promotie van de Kerk en Gender toolkit.

CAFOD_Church_and_Gender_kit.pdf

Deel deze inhoud op sociale media