Vrouwen die zich verzetten tegen extractivisme - CIDSE

Vrouwen die zich verzetten tegen extractivisme

Conferentie mede gesponsord door CIDSE-lid, Development and Peace (Canada) met deelname van 45-landverdedigers uit meer dan 20-landen (Montreal, april 27-30, 2018)

Van april 27 tot 30, ontwikkelings- en vredespartners Chantheany Mout van DPA in Cambodja en Nur Neşe Karahan uit Beyond Istanbul in Turkije zal zich bij 40 aansluiten bij andere vrouwelijke mensenrechtenverdedigers uit Quebec, Canada en de rest van de wereld Internationale bijeenkomst van vrouwen die zich verzetten tegen extractivisme In Montreal. Door hun ervaringen en strategieën van verzet te delen, en door zich uit te spreken tegen de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd vanwege hun werk, zal de bijeenkomst de effecten van extractivisme op inheemse en niet-inheemse vrouwen benadrukken en de belangrijke stappen die zij nemen om ervoor te zorgen het welzijn van hun gemeenschappen en hun land.

Grondstofwinning, inclusief mijnbouw-, gas- en olieprojecten, plus de bijbehorende energieprojecten die zij nodig hebben, heeft grote invloed op gemeenschappen over de hele wereld. Het wordt steeds duidelijker dat extractieve projecten bijzonder schadelijk zijn voor het leven van vrouwen in door mijnbouw getroffen gemeenschappen, vanwege de vernietiging van het milieu, gendergerelateerd geweld en toegenomen sociale ongelijkheid, om er maar een paar te noemen.

Vrouwen worden vaak niet geraadpleegd bij het besluitvormingsproces of bij de beoordeling van de sociale en milieueffecten van winningsprojecten. Hun stemmen worden niet gehoord, en ze worden vaak gemarginaliseerd, ondanks hun unieke perspectief en kennis, en de belangrijke rol die ze spelen in hun gemeenschappen.

De International Gathering of Women Resisting Resource Extraction zal gesloten sessies omvatten waar deelnemers worden uitgenodigd om ervaringen en strategieën te delen met andere frontline-activisten, evenals sessies die open zijn voor het publiek. Partners voor ontwikkeling en vrede nemen deel aan de hele bijeenkomst.

Inheemse vrouwelijke leiders uit heel Canada, evenals Azië, Latijns-Amerika en Afrika, zullen spreken over creatieve en feministische strategieën om hun mensenrechten, territoria en gemeenschappen te verdedigen tegen grootschalige bronnenwinning. Ontwikkeling en vrede organiseert een discussiepanel dat de openbare activiteiten van het programma zal lanceren, waaronder workshops en een culturele avond.

 DP-partner Nur Neşe KARAHAN credit DP

Nur Neşe KARAHAN heeft sinds 1995 als lid van de Green Artvin Association Turkije weerstand geboden tegen een kopermijn en waterkrachtprojecten op Cerattepe Hill, boven de stad Artvin in de Zwarte Zee-regio in Turkije. Ze werd president van de Association in 2009, die deel uitmaakt van het Beyond Istanbul-netwerk, een ontwikkelings- en vredespartner die de landrechten van gemeenschappen verdedigt. Afgestudeerd in sociale wetenschappen, diende Neşe als ambtenaar voor de overheid van 1975 tot 1995. De laatste 20-jaren heeft ze een familiebakkerij gerund nadat haar man was overleden. Neşe werd geboren in Artvin in 1956 en heeft twee zonen.

 

 DP-partner Chantheany MOUT Credit DP verkleind

Chantheany MOND is de coördinator van het Extractive Industry Social and Environmental Impacts (EISEI) Network at Development and Partnership in Action (DPA) in Cambodja. DPA is een langdurige partner van Ontwikkeling en Vrede. Ze heeft een Bachelor of Engineering van het Institute of Technology van Cambodja. Chantheany coördineert de afgelopen vijf jaar het nationale EISEI-netwerk van DPA, dat onderzoek leidt, het mijnbeleid beïnvloedt en informatie deelt over de sociale en milieueffecten van de winningsindustrie in Cambodja. Ze heeft diepgaande kennis en ervaring op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid bij mijnbouw- en agribusinessprojecten en vertegenwoordigt DPA op verschillende platforms van de particuliere sector.

 

 

 

Registratie voor de openbare sessie is vereist vanwege beperkte ruimte.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Elena Wright, Advocacy & Research Officer (elana.wright (at) devp.org).

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Development and Peace.
Development and Peace is lid van CIDSE in Canada.

Deel deze inhoud op sociale media