Latijns-Amerikaanse bisschoppen roepen dringend op tot een ecologische bekering in een nieuwe pastorale aansporing - CIDSE

Latijns-Amerikaanse bisschoppen roepen dringend op tot een ecologische bekering in nieuwe pastorale aansporing

De bisschoppenconferentie van Latijns-Amerika en de Caraïben (CELAM) heeft een pastorale vermaning uitgebracht met de titel "Missionary Disciples Custodians of the Common Home, Discernment in Light of Laudato si '", waarin wordt opgeroepen tot zorg voor de schepping als reactie op de schadelijke gevolgen van de overexploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde.

 Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door CIDSE's Canadese lid Development and Peace hier. Het is ook beschikbaar in het Frans hier

“... als pastors van onze volkeren willen we onze grote bezorgdheid uiten over de realiteit dat er in verschillende Latijns-Amerikaanse landen duizenden risicovolle milieuverplichtingen zijn die, naast vervuiling van water, bodem en lucht, de gezondheid van mensen aantasten wonen in de omliggende gebieden. "

Ontwikkeling en vrede verwelkomt deze pastorale brief, die het belangrijke werk van landverdedigers en de dringende noodzaak om voor creatie te zorgen erkent. Veel van de partners van Development en Peace in Latijns-Amerika brengen dagelijks hun leven in gevaar terwijl ze langs inheemse en boerengemeenschappen lopen die worden bedreigd en gecriminaliseerd voor het beschermen van hun land en de geschenken van de aarde.

Latijns-Amerika is gezegend met een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, maar dit heeft het continent ook tot een theater van uitbuiting gemaakt, vaak door buitenlandse investeerders. De kerk in Latijns-Amerika is getuige geweest van de gevolgen van deze zoektocht naar winst voor gemeenschappen: mensenrechtenschendingen, conflicten, ontheemding, vervuiling en soms zelfs de dood.

Bijvoorbeeld, in november 2015 brak een dam met mijnafval in de gemeente Mariana, Brazilië. Miljoenen kubieke meters ijzerertsafval vormden een golf van modder die huizen, scholen en kerken verwoestte, 19-mensen doodde en lokale waterbronnen vervuilde. Deze multimediadossier geeft een overzicht van de ramp en hoe de getroffenen vechten voor gerechtigheid.

multimediadossier

De bisschoppen uiten met name bezorgdheid over het Amazonegebied en de inheemse volkeren. De unieke biodiversiteit van dit ecosysteem draagt ​​aanzienlijk bij aan het zuiveren van de lucht die we inademen, maar het wordt vernietigd in een snel tempo dat direct het leven van minstens 30 miljoen mensen bedreigt.

“We willen speciale aandacht vestigen op het feit dat de Amazone is getroffen door olielozingen die rivier- en ondergronds water op alarmerende niveaus hebben vervuild, met ernstige gevolgen voor de gezondheid van de nabijgelegen bevolking en de flora en fauna in de regio. In het geval van mijnbouw is water vaak de oorzaak van hardnekkige geschillen en conflicten vanwege de grote hoeveelheid die nodig is voor mijnbouwactiviteiten, terwijl tegelijkertijd de aangrenzende bevolking lijdt aan ernstige watertekorten. "

Deze aandacht voor de vernietiging van de Amazone en de erkenning van de inheemse gemeenschappen als verdedigers van onze gemeenschappelijke thuishaven voor de synode op de Amazone die in oktober 2019 in het Vaticaan zal plaatsvinden. De synode plaatst de noodzaak om te evolueren naar een integrale ecologie om de Amazone te redden, en bij uitbreiding de planeet zelf, in het hart van de universele missie van de kerk.

“Met de Synode van de Amazone gepland voor 2019, opent een horizon van theologische vernieuwing en pastorale creativiteit, die een ecologische conversie, een spiritualiteit van gemeenschap en een toewijding aan Good Living (Buen Vivir) uitnodigt, in harmonie met de cycli van de natuur , met water als grondrecht en intrinsieke waarde voor elk wezen. "

De brief benadrukt dat land, water en klimaat gemeenschappelijke goederen zijn en veroordeelt de privatisering van de rijkdommen van de aarde. Het stelt de werkelijke voordelen van extractivisme in vraag, omdat het een consumentisme voedt dat de planeet vernietigt en ten koste gaat van de armste landen, die het minst bijdragen aan de klimaatverandering en toch de ergste gevolgen ondervinden.

Vanuit het perspectief van onze voorkeursoptie voor de armen, staan ​​wij erop dat staten en bedrijven alles in het werk moeten stellen om het klimaat effectief te beschermen en, samen met vele andere maatschappelijke actoren, sluiten wij ons aan bij deze inspanningen.

Hoewel de bisschoppen speciale verantwoordelijkheid opleggen aan staten en bedrijven bij het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering en het maken van een rechtvaardige overgang naar economieën die niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, roept het ook op tot individuen zelf om een ​​ecologische conversie te ondergaan waarbij we weer in contact komen met het leven dat Moeder Aarde biedt.

“We vergeten dat we zelf aarde zijn (zie Gen 2: 7 en LS 2). Onze lichamen bestaan ​​uit haar elementen, we ademen haar lucht in en we ontvangen leven en verfrissing uit haar wateren. '

Zoals christenen de bisschoppen ons eraan herinneren, hebben we een missie om voor de aarde te zorgen. We moeten leiders in onze eigen gemeenschappen zijn in het verwerpen van de 'wegwerpcultuur' die winst en materialisme boven de waardigheid van anderen plaatst, zelfs die van Moeder Aarde. Bovendien moeten we naast hen staan ​​die het land en het water verdedigen, omdat hun acties ten behoeve van iedereen zijn, vooral voor toekomstige generaties die de aarde achter ons aan zullen lopen.

'Het is ook noodzakelijk om voor de verzorgers van het gemeenschappelijke huis te zorgen, omdat ze vaak worden bedreigd, mishandeld, onderdrukt en gevangengezet omdat ze het goede nieuws van het koninkrijk hebben aangekondigd en de' goden van macht en geld 'hebben veroordeeld. Er zijn al veel martelaren die hun leven in Latijns-Amerika hebben gegeven in de strijd voor de verdediging van het leven. Hun bloed is het zaad van vrijheid en hoop. '

Deel deze inhoud op sociale media