Een nieuwe en transparantere benadering van financiën kan levens redden - CIDSE
© Rogério Alves

Een nieuwe en transparantere benadering van financiën kan levens redden

© Rogério Alves
Modder na de

Na de stemming van het Europees Parlement over duurzame financiering denken we na over de ontbrekende maatregelen op het gebied van investeringen om het verlies van veel levens en de ontwrichting van gemeenschappen te voorkomen.

Op 29th mei stemde het Europees Parlement voor het rapport over duurzame financiering dat werd gepromoot door de Groenen / EFA-groep, na de publicatie van het EU-actieplan voor duurzame financiering door de Europese Commissie op 8th maart. Het door het Parlement goedgekeurde rapport definieert zijn standpunt ten gunste van investeringen die meer rekening houden met het effect op het klimaat en op het milieu, inclusief maatregelen zoals controleren of de portefeuilles van financiële instellingen in overeenstemming zijn met de Overeenkomst van Parijs.

Hoewel dit een belangrijke stap is in de richting van klimaatrechtvaardigheid en de verwezenlijking van de klimaatdoelen die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs, is een grotere ambitie nodig om maatregelen op te nemen, zodat investeringen rekening houden met het klimaat, het milieu en ook de levens van de mensen daarin. Ons uitzicht werd gevormd door verschillende gesprekken en ontmoetingen met vertegenwoordigers van gemeenschappen buiten Europa die getroffen zijn door de activiteiten van multinationale ondernemingen die minstens gedeeltelijk werden gefinancierd door Europese banken.

De toonaangevende MEP-promotor van het rapport over duurzame financiën, Molly Scott, erkende gisteren in a persbericht dat mensenrechten en de sociale impact van investeringen prominenter in aanmerking moeten worden genomen als het gaat om investeringen. We voegen haar stem toe door te zeggen dat op EU-niveau verplichte due diligence aanwezig moet zijn bij investeringen. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat investeringen over de hele wereld niet ingaan tegen mensenlevens en dat het levensonderhoud van gemeenschappen waar de projecten worden uitgevoerd, wordt gerespecteerd en beschermd.

Het geval van de uitbarsting van de Fundão-dam in Mariana, Brazilië, is een voorbeeld van een ramp die had kunnen worden voorkomen als een due diligence-aanpak was ingevoerd. De "Mariana ramp", onderzocht door CIDSE in dit multimediadossier, bracht een enorm spoor van vernietiging met zich mee, waaronder de dood van 19-mensen, de vernietiging van vele dorpen en de vervuiling van omliggende rivieren. Europese banken HSBC en BNP Paribas zijn betrokken geweest bij de financiering van het bedrijf dat de dam exploiteert, Samarco Mineração SA.

De case werd geanalyseerd in het rapport 'Vuile winsten”, Uitgebracht in mei 2018 door de organisatie Facing Finance. Het rapport laat zien hoe de investeringen van tien Europese banken in tien winningsbedrijven voortdurend de mensenrechten schenden en het milieu schaden. Volgens het rapport is het onduidelijk of de bij Samarco betrokken banken hun due diligence correct hebben uitgevoerd. Als ze dat hadden gedaan, zouden ze volgens het rapport hebben ontdekt dat het bedrijf herhaaldelijk geen fundamentele beveiligingsmaatregelen en normen voor milieubescherming heeft aangepakt, waaronder het ontbreken van een actieplan voor noodevacuatie voor de Fundão Dam, een wettelijke vereiste voor dammen in Brazilië geclassificeerd als met een hoog potentieel om schade te veroorzaken.

Dit tragische voorbeeld, zoals de anderen in het Dirty Profits-rapport hebben geanalyseerd, benadrukt hoe belangrijk het is ervoor te zorgen dat Europese investeerders en mensen erop kunnen vertrouwen dat hun investeringen, spaargeld en pensioenen niet worden gebruikt om onethische bedrijven te financieren. Dat ze niet bijdragen aan klimaatverandering en niet het leven van mensen aan de andere kant van de wereld vernietigen.

Veel levens kunnen worden gered door een grondige analyse van de investeringen en een nieuwe, transparantere benadering van financiering.

Deel deze inhoud op sociale media