Persbericht: EU-landen moeten een stap verder gaan om genderresponsief klimaatveranderingsbeleid te implementeren - CIDSE

Persbericht: EU-landen moeten meer doen om gendergevoelig beleid voor klimaatverandering te implementeren

… Zegt een groep maatschappelijke organisaties ter gelegenheid van de Europese Ontwikkelingsdagen en Wereldmilieudag.

Brussel, 5 juni. Ter gelegenheid van de Europese Ontwikkelingsdagen (EDD) en Wereldmilieudag dringen CARE International, CIDSE, Climate Action Network (CAN) Europe, ACT Alliance EU, WWF en GenderCC-Women for Climate Justice er bij de Europese Unie op aan haar ambitie op te voeren in klimaatactie.

De organisaties benadrukken gezamenlijk de noodzaak om het doel van het Paris Agreement na te streven om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1.5 ° C in het kader van het EDD-thema van dit jaar, "Vrouwen en meisjes in de voorhoede van duurzame ontwikkeling." Het bereiken van dit doel, wereldwijd, zou substantieel de schadelijke effecten van klimaatverandering verminderen die de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen vergroten en enorme economische verliezen veroorzaken, waardoor inspanningen voor duurzame ontwikkeling worden belemmerd. Het transformeren van bestaande machtsstructuren is essentieel om klimaatverandering effectief te bestrijden en een gender- en klimaatvriendelijke toekomst te betreden.

De zes organisaties verklaren:
“De gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en hittegolven, verergeren nu al armoede en genderongelijkheid, waarbij miljoenen vrouwen en meisjes lijden ondanks de huidige maatregelen om deze gevolgen het hoofd te bieden. De huidige EU-emissiereductiedoelstellingen zijn onvoldoende om een ​​temperatuurstijging boven de 1.5 ° C te voorkomen. Bovendien moeten de huidige oplossingen, zoals de snelle versnelling van het gebruik van hernieuwbare energie en de bescherming van ecosystemen, gendergevoelig zijn en aanzienlijke voordelen op het gebied van duurzame ontwikkeling opleveren, met name voor de armste mensen. "

“We dringen er bij de politieke leiders van de EU en haar lidstaten in hun ministeriële en leidersvergaderingen in juni op aan om verder te gaan dan de huidige doelstelling van 40% CO2-reductie in 2030. Leiders moeten ook nationaal het recent aangenomen UNFCCC Gender Action Plan uitvoeren. en meer financiële steun in ontwikkelingslanden voor de inspanningen van vrouwen en meisjes om zich aan te passen aan en de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te verminderen. "

Actie bij EDD:
#StepUp2018 voor 1.5 ° C: 0-emissies, 0 armoede, 0 genderongelijkheid.
Actie op 10: 00 am, juni 5, in de Tour de Taxis, Brussel.
Link naar foto's na de actie: http://bit.ly/1o5CPhotos

Ter gelegenheid van de Wereldmilieudag en de Europese Ontwikkelingsdagen geeft CIDSE slechts twee interviews over Klimaat en Energie vrij!

Interview met Andrea Torres Bobadilla, Tierra Digna, Colombia

Interview met Melania Chiponda, WoMin, Zuid-Afrika

CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid die samenwerken met anderen om gerechtigheid te bevorderen, de kracht van wereldwijde solidariteit te benutten en transformationele verandering te creëren om armoede en ongelijkheden te beëindigen. CIDSE brengt 18-lidorganisaties uit Europa en Noord-Amerika samen en haar internationale secretariaat is gevestigd in Brussel.

ZORG Internationaal is een toonaangevende humanitaire organisatie die wereldwijde armoede bestrijdt en levensreddende hulp biedt in noodsituaties. In meer dan 90-landen over de hele wereld legt CARE speciale nadruk op de samenwerking met arme meisjes en vrouwen om hen uit te rusten met de juiste middelen om hun families en gemeenschappen uit de armoede te halen. Ga voor meer informatie over het werk van CARE International op het gebied van klimaatverandering naar: www.careclimatechange.org

WWFDe missie is om de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet te stoppen en een toekomst op te bouwen waarin mensen in harmonie met de natuur leven, door: de biologische diversiteit van de wereld te behouden; ervoor zorgen dat het gebruik van hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen duurzaam is; en bevordering van de vermindering van vervuiling en verspilling. Het Europees Beleidsbureau helpt het EU-beleid vorm te geven dat van invloed is op het Europese en mondiale milieu.

Climate Action Network (CAN) Europa is Europa's belangrijkste ngo-coalitie die strijdt tegen gevaarlijke klimaatverandering. Met meer dan 150 lidorganisaties uit 35 Europese landen, die meer dan 1.700 ngo's en meer dan 40 miljoen burgers vertegenwoordigen, promoot CAN Europe duurzaam klimaat-, energie- en ontwikkelingsbeleid in heel Europa.

ACT Alliance EU is het in Brussel gevestigde advocatenkantoor van ACT Alliance - een coalitie van 146-kerken en aangesloten organisaties die samenwerken in meer dan 140-landen op het gebied van humanitaire hulp, ontwikkelingssamenwerking en belangenbehartiging. http://actalliance.eu/

GenderCC - Women for Climate Justice is een wereldwijd netwerk van organisaties, experts en activisten die zich inzetten voor gendergelijkheid, vrouwenrechten en klimaatrechtvaardigheid. GenderCC werkt aan gender- en klimaatrechtvaardigheid door: het bewustzijn te vergroten en capaciteit op te bouwen op het gebied van gender en klimaat om het klimaatbeleid te verbeteren; het vergroten van de kennisbasis over gender en klimaat om effectieve mitigatie- en aanpassingsopties te identificeren; vrouwen en mannen in staat stellen actief bij te dragen aan mitigatie en aanpassing; het versterken van de samenwerking inzake gender- en klimaatkwesties op alle niveaus; en pleiten voor gender- en klimaatrechtvaardigheid als overkoepelende, leidende principes.

Contact:

Valentina Pavarotti

CIDSE Media- en communicatieofficier

pavarotti (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media