Extractivisme dat vrouwen over de hele wereld bedreigt - CIDSE
Ontwikkeling en vrede

Extractivisme bedreigt vrouwen over de hele wereld

Ontwikkeling en vrede

In 1846 vonden vijf leiders van de Tsilhqot'in Nation in British Columbia hun weg om de Britse koloniale autoriteiten te ontmoeten in wat zij dachten dat het vredesbesprekingen waren nadat ze enkele Britse arbeiders hadden vermoord die zonder toestemming hun land waren binnengekomen. Toen de leiders de koloniale autoriteiten bereikten, werden ze in plaats daarvan gearresteerd en vervolgens berecht en opgehangen. Zoals veel van de geschiedenis van First Nations in Canada, wordt ons dit verhaal niet op school onderwezen.

We krijgen ook niet de heilige relatie die de Canadese First Nations-bevolking met de natuur heeft en die ertoe leidde dat de leiders in de eerste plaats tegen de kolonisten moesten vechten om hen te beletten een weg te bouwen naar een rivier met goudafzettingen. Deze relatie met de natuur gaat zo diep dat ons hele wezen dat ook is als de aarde wordt geschonden. Het littekens voor een eeuwigheid omdat sommige wonden aan Moeder Aarde niet kunnen worden genezen.

Vandaag moeten de Tsilhqot'in-mensen het leven van hun land blijven verdedigen tegen uitbuiting door extractieve bedrijven, en zelfs terwijl premier Trudeau de gedode leiders in maart 2018 vrijspeelde, zoekt de gemeenschap nog steeds gerechtigheid voor een mijnramp die 4 jaar plaatsvond geleden en vervuilde hun rivier.

"Als kinderen wordt ons geleerd het land te respecteren, omdat het voor je zal zorgen in de toekomst," zei Loretta Williams tijdens een openbaar panel tijdens een driedaagse bijeenkomst van vrouwelijke leiders van over de hele wereld die het extractivisme confronteren en weerstaan ​​in hun gemeenschappen. Williams is lid van de Xeni Gwet'in First Nation in British Columbia en de leider van een groep First Nations-vrouwen die oproepen voor verantwoorde mijnbouw. Haar gemeenschap vocht 25 jaar om een ​​landtitel te krijgen, waardoor ze hun grondgebied konden beschermen tegen een mijnbouwproject.

DSCF0039 heeft het formaat van de krediet-DP gewijzigd

Vrouwen die betrokken zijn bij soortgelijke strijd over de hele wereld kwamen samen op de bijeenkomst van Women Resisting Extractivism in Montreal, die mede werd georganiseerd door Development and Peace - Caritas Canada, en de gelijkenis in de pijn en het lijden die ze hebben ondervonden vanwege de aanwezigheid van extractieve bedrijven in hun gemeenschappen is pijnlijk.

Op het publieke paneel gaven vrouwen uit de Filippijnen, Zuid-Afrika, Peru en Canada krachtige getuigenissen van de snode gevolgen van deze projecten, waaronder ontheemding, verarming, seksueel geweld, criminalisering en gezondheidsproblemen, en hoe vrouwen een leidende rol spelen bij het organiseren van weerstandsbewegingen.

“Ik ging naar de gevangenis voor het verdedigen van Moeder Aarde. Wat een vreemd rechtssysteem, 'zei Viviane Michel, president van Quebec Native Women. Ze legde uit dat ze een campagne begon om de bouw van een hydro-elektrische dam op een rivier in Noord-Quebec te stoppen en werd gearresteerd voor haar inspanningen.

De andere vrouwen deelden vergelijkbare verhalen. Beverly Longid, van de inheemse volkerenbeweging voor zelfbepaling en bevrijding van de Filippijnen, weerspiegelde de alarmerende trend van regeringen om degenen die moeder aarde verdedigen te criminaliseren. “We worden bestempeld als terroristen. Leiders van grassroots-organisaties zijn geen terroristen, 'zei ze.

Aan het einde pleitten deze moedige beschermers van Moeder Aarde om haar stil te laten zijn. Om te stoppen met haar uit te buiten, haar te laten ademen en leven te blijven geven. Deze boodschap werd dit weekend herhaald, omdat de aanwezige vrouwen de onafscheidelijke band met Moeder Aarde tot uitdrukking brachten en dat misbruik voor haar misbruik is voor alle vrouwen en vice versa.

Na vele momenten van uitwisseling, strategieën en solidariteit tijdens het weekend, stelden de vrouwen een verklaring samen met 13-principes die hun recht om rentmeesterschap over het land, hun soeverein bestuur, hun levensonderhoud, hun lichamen en hun cultureel erfgoed uit te oefenen, vastlegt.

Lees de volledige verklaring

Na de bijeenkomst identificeerden de vrouwen ook duidelijke eisen aan Canadese besluitvormers:

  • Dat Canada's benadering van verantwoord zakelijk gedrag in het buitenland zorgt voor de eerbiediging, bescherming en realisatie van mensenrechten, inclusief de rechten van vrouwen en de rechten van inheemse volkeren. De nieuwe ombudspersoon is een stap vooruit, die een oplossing biedt, maar hij kan en zal niet alle schade kunnen herstellen die door Canadese mijnbouwbedrijven is veroorzaakt;
  • Dat de Ombudspersoon in haar werk, ook bij onderzoeken, een op gender gebaseerde benadering hanteert om ervoor te zorgen dat de realiteit van vrouwen wordt erkend;
  • Dat Canada een wettelijk kader vaststelt dat ervoor zorgt dat vrouwen volledig deelnemen aan overleg- en toestemmingsprocessen voordat extractieve projecten beginnen; en dat zorgt ervoor dat het de gemeenschappen zijn die door het project worden beïnvloed die zullen bepalen of en hoe het project verder zal gaan;
  • Dat een transparante dialoog tot stand wordt gebracht tussen besluitvormers en organisaties of gemeenschappen die worstelen voor de bescherming van gebieden;
  • Dat Canada ervoor zorgt dat zijn financieringsmechanismen en politieke steun voor mijnbouwbedrijven de voordelen van zijn internationale feministische hulpbeleid niet ondermijnen;
  • Dat Canada wetgeving aanneemt om Canadese mijnbouwbedrijven aansprakelijk te stellen voor mensenrechten of milieuschendingen door hun dochterondernemingen en zakelijke relaties in het buitenland;
  • Dat parlementariërs, ambtenaren en diplomaten die naar landen reizen waar Canadese mijnbouwbedrijven aanwezig zijn, in contact komen met organisaties, waaronder vrouwenorganisaties die zich tegen deze projecten verzetten.

20180501 140656 heeft het formaat van Credit DP gewijzigd
Een groep 10-vrouwen reisde naar Ottawa om afgevaardigden en vertegenwoordigers van Global Affairs Canada te ontmoeten om deze eisen te uiten en hun ervaringen te delen over het herhaaldelijk laten schenden van hun rechten, vaak door Canadese bedrijven.

De vrouwen zullen de strijd tegen het extractivisme in hun thuisland voortzetten, maar zijn sterker wetende dat hun zusters over de hele wereld hetzelfde doen. En ze zullen doorgaan met vechten totdat ze een levend en ademend huis hebben veiliggesteld voor hun kinderen en alle toekomstige generaties.

Over de auteur: Kelly Di Domenico werkt als communicatiemedewerker voor ontwikkeling en vrede - Caritas Canada, de Canadese ledenorganisatie van CIDSE.

Deel deze inhoud op sociale media