Gezinnen horen bij elkaar - verklaring van CIDSE-bestuurders - CIDSE

Gezinnen horen bij elkaar - verklaring van CIDSE-directeuren

Montreal, juni 21, 2018 - Als vervolg op Wereldvluchtelingendag verwelkomt de raad van bestuur van CIDSE de aangekondigde wijziging van het migratiebeleid van de Verenigde Staten, waardoor het scheidingsproces tussen gezinnen die de grens overschrijden van Mexico naar de Verenigde Staten zou worden beëindigd Staten, maar blijft uiterst bezorgd over de families die al gescheiden zijn en waarvan de toekomst nog onzeker is. Deze situatie is het resultaat van een onaanvaardbaar en inhumaan immigratiebeleid met een nultolerantie.

 

De directeuren sluiten zich solidair aan met de Amerikaanse leden van CIDSE, Centre of Concern en Maryknoll Office for Global Concerns en andere katholieke justitieorganisaties die de wreedheid van deze praktijk veroordelen.

"Dit is een systeem dat geweld en pijn gebruikt en tegelijkertijd de extreme pijn, het lijden en de wanhoop negeert die mensen dwingt om in de eerste plaats hun huis te ontvluchten," zei Gerry Lee, directeur van het Maryknoll Office voor wereldwijde problemen in een verklaring vrijgegeven door de organisatie. "Het negeert de angstaanjagende realiteit van hoe ver ons handhavingssysteem deze donkere weg zou moeten inslaan om erger te zijn dan het geweld dat mensen naar onze grenzen drijft."

Paus Franciscus voegde zijn stem toe aan die van de Conferentie van katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten, die het beleid "immoreel" en "in strijd met onze katholieke waarden" hebben verklaard. Voor Wereldvluchtelingendag stuurde hij ook een bericht waarin hij herinnerde aan onze verantwoordelijkheid om van migranten te houden en voor hen te zorgen: 'De waardigheid van een persoon is niet afhankelijk van het feit dat hij een burger, een migrant of een vluchteling is. Het redden van het leven van iemand die op de vlucht is voor oorlog en armoede is een daad van menselijkheid, 'schreef hij.

Tegelijkertijd baart de situatie in Nicaragua grote zorgen. De directeuren uiten hun schrik over de gewelddadige onderdrukking van vreedzame demonstraties in het land sinds 19 april. Ze hebben grote waardering voor de moed en wijsheid van de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie in deze strijd voor gerechtigheid en delen hun diepe bezorgdheid over de recente escalatie van het aantal doden. aanslagen en verdwijningen die het land heeft gezien. De directeuren van CIDSE voegen zich bij hun stem bij de woorden van de Heilige Vader, roepen op tot kalmte en bidden voor vrede, veiligheid en gerechtigheid in Nicaragua, zodat de mensen eindelijk kunnen genieten van een leven zonder onderdrukking, in waardigheid, vrede en harmonie.

De directeuren, die momenteel hun halfjaarlijkse bestuursvergadering bijwonen, die wordt georganiseerd door het Canadese lid Development en Peace-Caritas Canada in Montreal, Canada, werden sterk herinnerd aan de gevolgen van het scheiden van kinderen van hun ouders op de generaties. De directeurs namen deel aan de algemene oefening, een interactieve activiteit die deelnemers onderdompelt in de gruwelen van de inheemse gemeenschappen van Canada in heel Canada.

Opmerkingen voor de redactie:

CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid die samenwerken met anderen om gerechtigheid te bevorderen, de kracht van wereldwijde solidariteit te benutten en transformationele verandering tot stand te brengen om een ​​einde te maken aan armoede en ongelijkheden. CIDSE brengt 18-lidorganisaties uit Europa en Noord-Amerika samen en haar internationale secretariaat is gevestigd in Brussel.

Contact: Valentina Pavarotti, CIDSE Media & Communications Officer, pavarotti (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media