Laten we deze zomer verandering creëren! - CIDSE
© CIDSE

Laten we deze zomer verandering creëren!

© CIDSE

De kracht van mensen om ideeën te verzamelen en uit te wisselen kan enorm en langdurig zijn; mensen worden ambassadeurs voor verandering thuis en in hun gemeenschap.

Vrijwilligers van CIDSE-lidorganisaties zullen deze zomer samenkomen om te discussiëren, contact te leggen en de basis te leggen voor zinvolle verandering. Afkomstig uit verschillende landen, zullen ze gezamenlijk reflecteren over onderwerpen die verband houden met ecologisch leven en Laudato Si '; activisme; en duurzaamheid. Ze zullen collectieve ervaringen beleven van eenvoudig leven in nauw contact met de natuur. Deze bijeenkomsten vertegenwoordigen de voortzetting van een traditie van CIDSE's internationale vrijwilligers die vorig jaar samenkwamen door de campagne van CIDSE over duurzame levensstijlen "Change for the Planet - Care for the People".

In 2017 vrijwilligers, dankzij de Portugese lidorganisatie van CIDSE FEC, werden verwelkomd in de prachtige en rustige omgeving van Casa Velha in Portugal en liepen samen naar Fatima waar ze deelnamen aan een bijeenkomst met paus Franciscus. Andere vrijwilligers namen deel aan Wereldkamp 2017, een jaarlijks kamp voor jongvolwassenen, gezinnen en kinderen onder leiding van Broederlijk Delen, de Belgische ledenorganisatie van CIDSE. Het kamp heeft als doel een ruimte te bieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en discussiëren, waarbij de focus elk jaar op één onderwerp ligt. Het thema van vorig jaar - Buen Vivir - onderzocht het belang van het erkennen en koesteren van een harmonieuze relatie tussen mensen en hun omgeving, eenvoudig leven en nadenken over hoe verandering teweeg te brengen op individueel, maatschappelijk en politiek niveau.

De "Wereldkamp”Opent dit jaar ook haar deuren voor een delegatie van ongeveer 30 internationale vrijwilligers en activisten uit het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Slowakije, Polen en Nieuw-Zeeland. Het onderwerp van dit jaar "(Let's) be the change" zal kijken naar alternatieven voor levensstijlen en zal zich richten op de kracht van door mensen aangestuurde oplossingen voor het aanpakken van klimaatverandering, waarbij wordt gedebatteerd over wat ieder van ons kan doen in ons dagelijks leven en door de betrokkenheid van burgers. 50 jaar na 1968 nodigt Broederlijk Delen mensen uit om hun veranderingspotentieel en impact op de samenleving te ontwikkelen!

Het programma van het kamp biedt deelnemers de mogelijkheid om hun begrip van duurzame consumptie en productiepatronen te verdiepen, kijkend naar de politieke impact van dagelijkse consumptiekeuzes en naar de realiteit van verschillende regio's van de wereld. De groep zal ook het klimaatveranderingsproces van de Verenigde Naties onderzoeken en mogelijkheden voor activisme identificeren. Via de sociale mediakanalen van de campagne (Facebook en Twitter) zullen we enkele hoogtepunten delen van wat een zeer intense en inspirerende paar dagen lijkt te zijn.

Kort later in de zomer zal de campagne "Verandering voor de planeet - Zorg voor het volk" naar Spanje reizen: het Spaanse lid van CIDSE, Manos Unidas, zal nog een vrijwilligers organiseren ' kamp over duurzame levensstijl in Castellón. Deelnemers zullen echt een ecologische conversie ervaren, zullen in contact komen met gelijkgestemden en zullen inspiratie putten uit presentaties van experts en activisten.

In Polen bracht een ander kamp met vergelijkbare instellingen in juni 2018 vrijwilligers van CIDSE's Engelse lid CAFOD en Poolse vrijwilligers samen voor een onderlinge uitwisseling over klimaatrechtvaardigheidsverplichtingen.

Deze leerzame en motiverende ervaringen zullen de basis leggen voor de meest verwachte vrijwilligersbijeenkomst in Katowice, Polen, tijdens de klimaatveranderingsconferentie COP 24 in december. Deelnemers zullen zich meer bewust worden van de politieke processen die verband houden met klimaatverandering, contact maken met de lokale realiteit, een symbolische wandeling maken en vooral deel uitmaken van de wereldwijde beweging voor klimaatrechtvaardigheid.

Verandering begint bij mensen en deze zomer zetten vrijwilligers een stap in de richting van een rechtvaardiger en duurzamere samenleving, met lessen en inspiraties op hun aarde en in hun huizen.

Als je deel wilt uitmaken van de beweging en nieuwsgierig bent naar de duurzaamheidskampen en naar de campagne "Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen", neem dan contact op met Chiara Martinelli [martinelli (at) cidse.org] of Giorgio Gotra [gotra (at) cidse.org]. 

Deel deze inhoud op sociale media