Persbericht - Vaticaan roept ecologische leiderschapstop bijeen - CIDSE
Pexels

Persbericht - Vaticaan roept top over ecologisch leiderschap bijeen

Pexels

Politieke leiders en activisten uit de hele wereld verenigen zich om een ​​dringende behoefte aan meer ambitie voor klimaatverandering en duurzaamheid te signaleren. Op juli 5 en 6 organiseert het Vaticaan een grote internationale conferentie over milieubescherming. De gelegenheid van de conferentie is de derde verjaardag van Laudato Si ', De historische encycliek van paus Franciscus over de zorg voor de aarde, ons gemeenschappelijke thuis.

De conferentie bespreekt de morele noodzaak voor de bescherming van het milieu en gebeurtenissen die dit najaar tot vooruitgang kunnen leiden. Deelnemers zullen oriëntaties ontwikkelen over hoe ze onze planeet kunnen beschermen, onder meer bij aanstaande internationale evenementen, zoals de VN-klimaatconferentie COP24en niet-statelijke gebeurtenissen, zoals de Wereldwijde klimaatactietop. Bijdragen van regio's met een sterk katholieke bevolking, zoals Latijns-Amerika, Australië, Polen, de Filippijnen en de Amerikaanse staten Florida, Ohio en Pennsylvania zullen cruciaal zijn voor het succes van deze evenementen.

Deze conferentie biedt een plaats voor kerkleiders, politieke leiders en organisatoren aan de basis om duidelijker te formuleren hoe die vooruitgang kan worden bereikt. Verwacht wordt dat de uitkomsten een verklaring van paus Franciscus en steunbetuigingen zullen bevatten voor een verhoogde wereldwijde ambitie op het gebied van emissies, schone energie en klimaatrechtvaardigheid vanuit een ongewoon diverse invalshoek.

Een breed scala van bondgenoten - waaronder politici, inheemse leiders, jeugdactivisten en economen - verenigen zich onder de visie van de katholieke kerk op actie om de aarde te beschermen. Van de kerk zelf zullen kardinalen en andere vertegenwoordigers van gemeenschappen over de hele wereld aanwezig zijn, waaronder opvoeders, leiders van spirituele bewegingen en religieuze mannen en vrouwen. Samen delen deze bondgenoten hoop op gerechtigheid voor iedereen die ons gemeenschappelijke thuis deelt.

Het conferentieprogramma, inclusief de volledige lijst met sprekers, is beschikbaar hier. Sprekers zijn onder meer:

  • Zijne Heiligheid Paus Francis
  • Leiders van internationale onderhandelingen (Dr. Patricia Espinosa, Exec .. Sec., UNFCCC; Dr. Michał Kurtyka, Pres., COP24)
  • Politici met een conservatief perspectief (Hon. John Gummer, Lord Deben, parlement van het VK; minister Jadwiga Emilewicz, Pools ministerie van ondernemerschap en technologie)
  • Economische denkers (Prof.Nicholas Stern, London School of Economics; de heer Pierre Larrouturou, Pacte Finance Climat pour l'Europe)
  • Jeugd organisatoren uit de continenten Afrika, Zuid-Amerika, Europa, Oceanië en Azië
  • Vertegenwoordigers van grassroots bewegingen (Mr. Bill McKibben, 350.org; Mr. Naderev Saño, Greenpeace Zuidoost-Azië)
  • Katholieke autoriteiten van over de hele wereld (Kardinaal Pietro Parolin, Staat Vaticaan; kardinaal Peter Turkson, prefect van het Dicastery voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling; kardinaal Pedro Barreto, aartsbisschop van Huancayo, Perú; kardinaal Charles Bo, aartsbisschop van Yangon, Myanmar; pater Robert Athickal, India ; Fr. Rigobert Minani, Democratische Republiek Congo)

Opnamen en presentaties zijn beschikbaar hier.

STATEN

Een verklaring over de conferentie uit het Vaticaan is beschikbaar hier.

Michel Roy, Secretaris-generaal van Caritas Internationalis, zei:Zoals paus Franciscus in zijn encycliek zegt, is de klimaatcrisis niet alleen een milieukwestie, maar ook een menselijke en ethische kwestie. Aantasting van het milieu gaat gepaard met armoede, verlies van middelen van bestaan ​​en het perspectief op een betere toekomst. We hebben een verantwoordelijkheid tegenover de volgende generaties. Het is dringend nodig om onze overconsumptie te veranderen en ons in te zetten voor de zorg voor ons gemeenschappelijke huis. '

Josianne Gauthier, Secretaris-generaal van CIDSE, zei:CIDSE is vereerd partner te zijn van deze conferentie over zo'n belangrijke en actuele kwestie. Al drie jaar is Laudato Si 'een ongelooflijke bron van kracht en inspiratie in ons werk. Wat we nu willen zien, is een echte politieke toewijding aan klimaatrechtvaardigheid en een actief antwoord op de oproep van paus Franciscus om ons gemeenschappelijk huis te respecteren. CIDSE werkt samen met mensen over de hele wereld om te vechten voor een veilig klimaat waarin ze kunnen leven en gedijen, en waar de opwarming van de aarde beperkt is tot 1.5 ° C. Geleid door hun moed, vragen we wereldleiders om dit jaar serieuze toezeggingen te doen. Een andere, en een betere wereld is mogelijk, maar alleen als we mens en planeet op de eerste plaats gaan zetten!"

Tomás Insua, Uitvoerend directeur van Global Catholic Climate Movement, zei:Over de hele wereld kijken mensen naar de kerk voor leiderschap. Het Vaticaan, en eigenlijk katholieken van over de hele wereld, zeggen duidelijk dat klimaatverandering een geloofskwestie is. Als we samenwerken, kunnen we de meest kwetsbaren beschermen tegen klimaatverandering en zorgen voor een rechtvaardige overgang naar schone energie voor hardwerkende mijnwerkers en oliearbeiders. Er is geen moment te verliezen. De klimaatcrisis is met ons, en we moeten de oplossingen die binnen ons bereik liggen, meteen oppakken."

Aanvullende verklaringen van partners die de conferentie bijwoonden:

"Laudato Si 'was zo belangrijk voor ons omdat we in onze kern christenen zijn, bijvoorbeeld waar ik vandaan kom in Samoa, ons motto is' Samoa is gegrondvest op God '. Dat Laudato Si naar buiten kwam was een bevestiging voor ons dat onze kerk onze strijd heeft erkend, dat paus Franciscus en het Vaticaan weten wat er met ons gebeurt, en zij weten dat het verkeerd is en dat het niet Gods wil is dat wij lijden. Het is echt door ons dat kerken onderdeel kunnen zijn van de mobilisatie van deze klimaatbeweging, en dat er veel kracht is die voortkomt uit geloof'. Brianna Fruean, Klimaatstrijder in de Stille Oceaan.

"Betrokken zijn bij Laudato Si 'op het Amerikaanse continent betekent bij voorrang een duidelijk standpunt innemen over extractivisme. In hun recente pastorale brief verklaarden CELAM-bisschoppen dat extractivisme een tendens is zonder controle over het economische systeem, met als doel winst te maken uit de natuur." Fr. Dario Bossi, Church & Mining netwerk

Media contact: CIDSE, Valentina Pavarotti, pavarotti@cidse.org

CIDSE Persbericht Vaticaanse conferentie over LSI 3e verjaardag

Deel deze inhoud op sociale media