Energie vinden is als goud proberen te vinden - CIDSE
WoMin

Energie vinden is als proberen goud te vinden

WoMin

De stad Ogies ligt in het hart van de provincie Mpumalanga, de kolenhoofdstad van Zuid-Afrika. De rit vanuit Johannesburg passeerde met kolen gestookte energiecentrales en mijnen duurt anderhalf uur met de vage rook in je neusgaten. Rijdend in Ogies, vlagen vlagen van duistere lucht je frontaal. U wordt nu overspoeld door het stof van de 15-kolenmijnen rond de stad. Je ziet ook de dreigende bouwplaats van de megakolengestookte elektriciteitscentrale Kusile van het nationale energiebedrijf Eskom. Als (of wanneer) voltooid, zal het 4800 MW aan vermogen overbrengen, waardoor het een van de top vijf grootste fabrieken ter wereld is en de grootste in Zuid-Afrika, afgezien van zijn tegenhanger Medupi. Met dat moment van door het klimaat veroorzaakte depressie, komt duidelijkheid over waarom Ogies werd gekozen als gastheer voor het allereerste energie- en klimaatrechtkamp voor vrouwen; het is een perfecte setting om de geleefde realiteit van vrouwen in het vuile moderne Zuid-Afrika te onderbouwen.

Het Greater Phola / Ogies Climate Camp komt onder de vlag van de Women Building Power Campaign, dat is een grassroots door vrouwen geleide en door vrouwen aangedreven campagne, ondersteund door WoMin. De kern van de campagne is een reeks principes die zijn overeengekomen tijdens de 2015 Niger Delta-vergadering in december. Deze principes omvatten een verbintenis tot het organiseren van vrouwelijke vrouwen en het opbouwen van bewegingen op basis van solidariteit en populair onderwijs. Deze principes vormen de basis voor de opbouw van een Afrikaanse ecofeministische vrouwenbeweging voor gedemocratiseerde duurzame energie en klimaatrechtvaardigheid.

“We bouwen een beweging op vanuit de basis, niemand kent onze pijn. Onze harmonie, onze vrede en onze waardigheid zijn verstoord. Voor mijnbouwbedrijven maakten we ons geen zorgen om water te kopen. We zijn arm geworden door de elite, en we organiseren deze wandeling [en voeren deze campagne] om bewustzijn op te bouwen en de kracht te tonen van vrouwen die mijnbouw uitdagen en dit soort vuile, onveilige en niet-duurzame ontwikkeling. " Vrouwen van Somkhele en Fuleni, noordelijk KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika

IMG 2814 verkleind

"... een klimaatvluchtelingenkamp"

Voor de 80-vrouwen die vanuit verschillende delen van het land, waaronder enkele van de oude en nieuwe kolenhotspots, voor het evenement waren opgekomen en taxied, voelde het tafereel maar al te bekend aan. Kortom, dezelfde puinhoop, andere stad. Het kamp werd gehouden van 11-15 in juni, wat het begin is van de diepe winterkou die Mpumalanga bijzonder hard treft en buitenkamperen niet levensvatbaar maakt. In plaats daarvan heeft het Greater Phola / Ogies Women's Forum dat onvermoeibaar heeft gewerkt aan het opbouwen van weerstand tegen kolenuitbreiding in het gebied, en die het kamp organiseerde met de steun van WoMin's Women Building Power Campaign, maandenlang onderhandeld over een kerk die werd verhuurd om iedereen tegemoet te komen en het evenement te organiseren. Er waren dunne matrassen aanwezig, dekens van huizen uitgedost over de houten vloer van de kerk 's nachts, en beperkte toegang tot water van de gemeente (water moest erin worden getankt) voor baden, drinken en doorspoelen van de toiletten gedurende de dag. De grimmige grap van het evenement was dat dit, meer dan zomaar een 'leer- en organisatiekamp', in feite veel op een klimaatvluchtelingenkamp leek.

De zusters werden elke dag wakker in shifts van 4 am, om eerst emmers water te vullen, daarna een vuur aan te steken om het water te verwarmen, en vervolgens zorgvuldig te beslissen welke delen van hun lichaam het meest moesten worden schoongemaakt gezien de zeer beperkte hoeveelheid water beschikbaar om elke. Tegen 9 hadden ze de kerk al opgeruimd, de stoelen neergelegd bij de ruimteverwarmingstoestellen (met slechts twee of drie in de gekoelde lucht van de spelonkachtige ruimte), hadden ze in de rij gestaan ​​en een eenvoudig ontbijt gegeten, en eindelijk een stoel klaar voor het dagprogramma. De vrouwen leken de ontberingen van het klimaatvluchtelingenkamp - onbekend voor de stedelijke midden- en hogere klassen in Zuid-Afrika - te verdragen met opmerkelijke gratie. Het werd zelfs duidelijk dat de omstandigheden voor hen niet abnormaal waren, in navolging van hun dagelijkse leven in de townships en boerderijen in Zuid-Afrika. Een van de kampeerders uit Phola (de gemeente in Ogies) zuchtte dat toegang tot water een dagelijkse strijd was:

“We hebben ook geen water. De reden waarom we geen water hebben, is dat we zoveel mijnen hebben. Ze zetten de gemeenschap niet terug omdat de mijnen ons water gebruiken en ze gebruiken veel meer water dan de gemeenschap. Misschien hebben we 's ochtends al in 4 wat water. Maar tegen 6 ben het water op. Soms gebeurt de hele week dat we geen water hebben. Het is moeilijk omdat zelfs de gemeente niet helpt om de watertanks te brengen. Zelfs als de wijkraadsleden die met de gemeenschap werken de gemeente bellen om de vrachtwagens voor ons te brengen, komen ze niet. Het kan ze gewoon niets schelen. '

De anderen konden maar al te gemakkelijk in verband staan. Van de toegang tot basisvoorzieningen zoals water en energie, tot de aantasting van mijnen en planten op hun land of verplaatsingen die hieruit voortvloeien, en de aantasting van hun omgeving en de vervuiling die hun lichamen vult, het leven is een strijd. En strijd is leven. Het delen van ervaringen door middel van verhalen van verzet tegen destructieve projecten was een cruciaal onderdeel van het kamp en onthulde niet alleen hoe vrouwen worden beïnvloed, maar ook hoe een beweging kan worden opgebouwd om weerstand te bieden aan en hun gemeenschappen te transformeren. Een zuster uit de opkomende nieuwe kolenhoofdstad van Lephalale, in het noorden van het land, legde hartstochtelijk uit dat:

“Dit kamp maakte het voor ons vrouwen mogelijk om open te zijn en niet te zwijgen. We moeten met elkaar praten. Wat er ook vanbinnen pijn doet, deel het met iemand anders. Ik vond hier iets bij andere vrouwen zoals dit. We moeten het samen oplossen. "

Het programma bevatte ook besprekingen over de nationale energie- en klimaatpolitiek als een manier voor de zusters om hun worstelingen te lokaliseren en om door de technische taal van de 'experts' te navigeren, zodat zij hun problemen in de regering en door bedrijven onder leiding konden geven ruimten. De regering werkt momenteel aan een nationaal plan voor klimaatverandering en een elektriciteitsplan en streeft naar betrokkenheid bij het mijncharter. Maar deze beleidsmaatregelen en stukken wetgeving worden fel betwist door maatschappelijke organisaties vanwege het gebrek aan overleg met en informatie over die mensen, met name vrouwen, die worden getroffen door klimaatverandering, mijnbouw en gebrek aan elektriciteit.

IMG 2565 verkleind

Een vrouw sprak aangrijpend over de huidige situatie met toegang tot energie:

“Energie vinden is als proberen goud te vinden. We lopen lange afstanden om brandhout te verzamelen; in onze gebieden is geen bos meer. Waar we vroeger hout verzamelden, worden de plaatsen nu gesloten door mijnbouw. We moeten hout, paraffine inclusief steenkool kopen om vuur te maken dat niet duurzaam is, maar alleen om te voldoen aan onze basisbehoeften voor verlichting en koken. "

Een ruimte voor comfort, genezing en solidariteit

Voor veel vrouwen is er geen ontsnapping aan energiearmoede. Hoewel Zuid-Afrika grote elektrificatiesnelheden bezit, zijn er nog steeds veel huishoudens die niet zijn aangesloten op de gordel. Bovendien zijn miljoenen aangesloten op het net, maar kunnen ze zich geen elektriciteit veroorloven, wat de belangrijkste factor is voor vrouwen om goedkopere vuile brandstof te gebruiken.

Om aan deze ellende nog iets toe te voegen, moeten vrouwen worden geconfronteerd met een dubbele last van geweld bij het proberen toegang te krijgen tot middelen voor zichzelf en hun families. Zuid-Afrika is een van de meest gewelddadige landen ter wereld en vooral geweld tegen vrouwen is verontrustend. Dit geweld manifesteert zich op vele manieren, van het militaire en veiligheidsapparaat van de bedrijven die deze projecten ontwikkelen, tot het dagelijkse geweld en misbruik tijdens hun zoektocht naar hout en kolen om aan de binnenlandse energiebehoeften te voldoen. De verhalen waren pijnlijk om te horen, maar het was essentieel voor vrouwen om ruimte te hebben om te huilen, elkaar te troosten en te genezen.

Toen de laatste dag naderde en de gevoelens die werden opgewekt door verhalen over geweld en misbruik, naar beneden kwamen, begonnen vrouwen naar de toekomst te kijken. Er was een pittige training op wonderbags - een energiezuinige manier van koken - en een show-and-tell van schone hernieuwbare energie die op lokaal niveau off-grid kan werken. Bij het wegrijden was het duidelijk dat het kamp het begin was van een proces om van momentum een ​​vloedgolf van een nationale beweging te maken die de leiders ertoe kan aanzetten om op te treden tegen klimaatverandering, ongelijkheid in energie en het geweld tegen vrouwen. Het kamp veranderde de campagne en bouwde een open, veilige ruimte voor vrouwen om macht te organiseren en op te bouwen tegen onderdrukking die het leven, de mensheid en de ecologie vernietigt.

Door de Nationale Stuurgroep van de Zuid-Afrikaanse Women Building Power Campaign; en Caroline Ntaopane & Trusha Reddy van WoMin

Deel deze inhoud op sociale media