Kerken en gemeenschappen die door mijnbouw worden getroffen, moeten alternatieven bouwen om het leven en de aarde te verdedigen - CIDSE

Kerken en gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw moeten alternatieven bouwen om het leven en de aarde te verdedigen

“Wat de getroffen gemeenschappen verwachten, is een vastberaden en profetisch standpunt van de kerken. Zoals paus Franciscus zei, deze economie is dodelijk en we zien dit elke dag in gemeenschappen. Dit is het moment waarop de profetische kerk, ten gunste van de armen en de aarde, urgent en noodzakelijk wordt ", bevestigt de Braziliaanse socioloog Moema Miranda, een van de coördinatoren van de" Meeting with Communities Affected by Mining in Latin America ". die van 7 tot 10 augustus zal plaatsvinden in Brasilia.

 Spaanse versie hieronder

De bijeenkomst, mede georganiseerd door de Nationale Bisschoppenconferentie van Brazilië (CNBB), DEJUSOL-CELAM, CIDSE en het Iglesias y Mineria-netwerk, heeft als doel nieuwe strategieën van solidariteit te ontwikkelen voor kerken om stand te houden met gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw in Latijns-Amerika. Over de thema's van deze bijeenkomst sprak Iglesias y Mineria met Moema Miranda, een Franciscaanse leek en lid van de stuurgroep van het Iglesias y Mineria-netwerk.

Wat zijn de meest voorkomende problemen veroorzaakt door mijnbouw in Latijns-Amerikaanse gemeenschappen?
In de encycliek “Laudato Si” spreekt paus Franciscus over een complexe sociaal-ecologische crisis. En dat is wat we tegenwoordig in Latijns-Amerika leven: een beeld van groeiend conflict. Enerzijds bedreigingen voor de democratie in bijna al onze landen. Wat er gebeurt in Nicaragua, Venezuela en Brazilië is regel en geen uitzondering. In dit plaatje worden de voorwaarden voor de verdediging van de gemeenschappen tegen de opmars van de extractivistische economie nog riskanter en moeilijker.

Zonder duidelijke democratische regels, een vorm van verdediging van de gemeenschappen, wordt het veel riskanter. We voelen en leven ook de dringende behoefte om de versterking en verdediging van de gemeenschappen die zeer ernstig worden bedreigd, beter te definiëren vanwege het volledige gebrek aan respect voor de wetgeving, zelfs waar wetten, zowel ecologische als sociale, al bestonden.

Een ander element dat in Latijns-Amerika behoorlijk serieus wordt, is een trend van stijgende werkloosheid. Dit draagt ​​ook bij aan een conflicterende situatie, die van ons allemaal inzet, solidariteit en constructie van alternatieven vereist

Wat verwachten de gemeenschappen die door mijnbouw worden getroffen van de kerken?
In de situatie van groeiende onrust in Latijns-Amerika met de uitbreiding van de extractivistische economie (waarvan mijnbouw slechts één voorbeeld is, hebben we ook agribusiness), verwachten de getroffen gemeenschappen een stevig en profetisch standpunt van de kerken. Zoals paus Franciscus zei, deze economie doodt en we zien dit elke dag in gemeenschappen. Dit is het moment waarop de profetische kerk, ten gunste van de armen en van de aarde, urgent en noodzakelijk wordt. Een solidaire kerk, een pelgrimskerk, een liefdevolle kerk die naar deze roep luistert, die een verdediging wordt, die solidariteit wordt, die haar deuren opent zodat gemeenschappen samen alternatieve strategieën kunnen bouwen. Een kerk die ernaast staat, die op weg gaat. We hebben een systemisch alternatief nodig voor de huidige vorm van economie. Het is geen kortetermijnpad, het is een langetermijnpad. Meer dan ooit gaat de pelgrimskerk van Jezus samen met de armen de verdediging van het leven en de verdediging van de aarde tegemoet.

Wat is het belang van de ontmoeting met de gemeenschappen die door mijnbouw worden getroffen?
De grote uitdaging die we vandaag hebben, is de bouw van een democratisch kader dat daadwerkelijk de levensomstandigheden en welvaart voor de gemeenschappen en het land kan garanderen.

Soms is het moeilijk voor de kerk om duidelijkheid te hebben over hoe ze zichzelf echt kan verdedigen op aarde en op de verdediging van het leven. We zijn bezig nieuwe wegen te inslaan. De alternatieve wegen liggen niet voor de hand. En dit betekent dat de kerk op sommige momenten twijfels kan hebben over waar te gaan. Maar de paus is heel duidelijk, heel objectief; het is heel duidelijk dat we verenigd moeten zijn. We moeten onszelf een thuis maken. We moeten een ruimte bouwen voor sterke banden tussen de gemeenschappen die rechtstreeks door mijnbouw worden getroffen.

De gemeenschappen, de armen, bevinden zich op een moment dat ze nieuwe alternatieven moeten bouwen om hun strijd te versterken en dit is waar de kerk zou moeten zijn: naast de aarde en naast de armen.

Wat is het belang van de ontmoeting met de gemeenschappen die door mijnbouw worden getroffen?
Dit is een belangrijk moment van positionering van de katholieke kerk ter verdediging van het land en ter verdediging van de armen, omdat van augustus 7 tot 10 een bijeenkomst van gemeenschappen wordt getroffen door mijnbouw in Brasilia met leden van de hiërarchie van de katholieke kerk op het Latijns-Amerikaanse continent.

Het evenement is ook een voortzetting van de eerste bijeenkomst van getroffen mensen die in 2015 in het Vaticaan werd georganiseerd. Daarom volgen we de oproep van paus Franciscus in de encycliek "Laudato Si", zodat we een grote alliantie kunnen opbouwen ter verdediging van de aarde en van de armen. We zijn ook in overeenstemming met CELAM en met de bisschoppen van Latijns-Amerika in hun Pastorale Brief, die ons oproept om missionarissen te worden in de verdediging en zorg voor het Gemeenschappelijk Huis.

We leven momenten van duisternis en licht. Om deze reden helpen de encycliek van de paus en de pastorale brief van CELAM ons, begeleiden en versterken we ons om door te gaan naar een uitgesproken kerk toegewijd aan de aarde en toegewijd aan de mensen. Dit zijn momenten van grote uitdaging voor de kerken, omdat ons wordt gevraagd een steeds duidelijker standpunt in te nemen.

***

Iglesias y comunidades afectadas por la minería deben construir alternativas para defender la Vida y la Tierra

“Lo que las comunidades afectadas esperan es una postura firme y profética de las iglesias. Como ha dicho el Papa Francisco, esta economía mata y en las comunidades lo estamos viendo todos los días. Este es el momento en que la Iglesia Profética, a favor del pobre y de la tierra, se hace urgente y necesaria ”, afirma la socióloga brasileña Moema Miranda, una de las coordinadoras del“ Encuentro con Comunidades Afectadas por la Minería en América Latina ” que se realizará en Brasilia del 7 al 10 de agosto.

El Encuentro, coorganizado por la Conferencia Nacional de Obispos del Brasil CNBB, DEJUSOL- CELAM, CIDSE y la red Iglesias y Minería, tiene como objetivo elaborar nuevas estrategias de solidaridad y acompañamiento de las iglesias a las comunidina porectadasérica minera afes Sobre los temas de este encuentro dialogamos con Moema Miranda, laica franciscana e integrante también del grupo impulsor de la Red Iglesias y Minería:

¿Cuáles zoon los problemas más comunes causados ​​por la minería en las comunidades de América Latina?
En la Encíclica "Laudato Si", el Papa Francisco nos habla de una compleja crisis socio-ambiental. Y eso es lo que hoy vivimos en América Latina: un cuadro de conflictividad creciente. Por un lado, amenazas a la democracia en casi todos nuestros países. Lo que está ocurriendo in Nicaragua, Venezuela y en Brasil es la regla y no la exceptionpción. En este cuadro, las condiciones de defensa de las comunidades frente al avance de la economía del extractivismo, se hace todavía más riesgoso y difícil.

Sin reglas democráticas claras, las formas de defensa de las comunidades, se hace mucho más arriesgada. Sentimos y vivimos también la necesidad urgente de burgemeester articulación en el fortalecimiento y defensa de las comunidades que están bajo gravísima amenaza, por la completa falta de respeto a la wettlación, incluso en donde ya existían leyes, tanto ambientales como social.

Otro elemento que se torna bastante grave en América Latina, es un cuadro de desempleo creciente. Esto también contribuye a un cuadro conflictivo, que exige de todos nosotros empeño, solidaridad y construcción de alternativas.

¿Qué esperan las comunidades afectada por la minería de las iglesias?
En la situación de conflictividad creciente que vivimos en América Latina, con la expansión de la economía del extractivismo, del cual la minería es uno de los ejemplos -pero no el único-, también tenemos el agronegocio; lo que las comunidades afectadas esperan es una postura firme y profética de la iglesia.

Como ha dicho el Papa Francisco, esta economía mata. Y lo estamos viendo, desde abajo, todos los días en las comunidades. Este es el momento en que la Iglesia Profética, a favor del pobre y de la Tierra, se hace urgente y necesaria. Una iglesia solidaria, una iglesia peregrina, una iglesia amorosa que escucha este roep, que se hace defensa, que se hace solidaridad. Que abre sus puertas para que las comunidades puedan juntas construir alternativas de estrategia. Un Iglesia que se pone al lado, que se pone en camino. Necesitamos una alternativa sistémica a la forma económica que hoy tenemos. No es un camino de corto plazo, es un camino de largo aliento. Más que nunca la Iglesia peregrina de Jesús, se pone en camino con los pobres en defensa de la vida y en defensa de la Tierra.

¿Qué desafíos urgentes tienen hoy las iglesias con las comunidades víctimas de la minería?
EL gran reto que tenemos hoy día, es la construcción de un marco democrático que pueda de hecho garantizar las condiciones de vida y de prosperidad de las comunidades y de la tierra.

Algunas veces es difícil, para la Iglesia, tener claridad de cómo ponerse de hecho en defensa de la tierra y en defensa de la vida. Estamos en un momento de creación de nuevos caminos. Geen zoon obvios los caminos alternativos. Y, esto hace que, en algunos momentos, la iglesia pueda tener dudas sobre por donde caminar. Pero, el Papa es muy claro, es muy objetivo, es muy evidente tenemos que hacernos solidarios, tenemos que hacernos casa, tenemos que hacernos espacio de construcción de fuertes vínculos entre las comunidades directamente afectadas por la minería.

Las comunidades, los pobres están en un momento en que necesitan construir nuevas alternativas para fortalecer su lucha y este es el lugar donde la iglesia debe estar. Al lado de la tierra y al lado de los pobres.

¿Cuál es la importancia del Encuentro con las Comunidades Afectadas por la Minería?
Este es un momento importante de posicionamiento de la iglesia católica en defensa de la tierra y en defensa de los pobres, porque del 7 al 10 de agosto se realiza en Brasilia un encuentro de comunidades afectadas por la minería, con miembros de la jerarquía iglesia católica en el continente latinoamericano.

El evento es también una continuidad del primer encuentro de afectados organizado en el Vaticano el año 2015. Entonces, estamos siguiendo el llamado del Papa Francisco, en la Encíclica "Laudato Si", para que construyamos una gran alianza en defensa de la tierra y de los pobres. Estamos también en sintonía con el CELAM y con los obispos de América Latina en su Carta Pastoral, que nos llama a hacernos misioneros en la defensa y el cuidado de la Casa Común.
Vivimos momentos de tinieblas y de luz. Por ello, la Carta Encíclica del Papa y la Carta Pastoral del CELAM, nos ayudan, nos orientan y nos fortalecen para avanzar a una iglesia en salida y comprometida con la tierra y comprometida con los pueblos. Zoon momentos de gran desafío para las iglesias, porque se nos exige un posicionamiento cada vez más claro.

Deel deze inhoud op sociale media