Wees de verandering! - CIDSE
© Selina De Blander

Wees de verandering!

© Selina De Blander

De kracht van netwerken en co-creatie.

In juli organiseerde 2018 Broederlijk Delen voor de 30e keer een zomerkamp voor jongeren en gezinnen, ondersteund door 40-vrijwilligers. Voor het eerst in de geschiedenis van het kamp trad een internationale delegatie van 30-mensen toe tot het kamp. Het was een fantastische ervaring om ideeën uit te wisselen, samen workshops te volgen en te dromen van een wereldwijde klimaatbestendige samenleving.

Vanaf het begin in 1988 is het doel van ons zomerkamp het verbinden van jonge mensen die geïnteresseerd zijn in onderwerpen van ontwikkelingssamenwerking, klimaatverandering, duurzame levensstijl en andere culturen. Een grote variatie aan workshops en lezingen is altijd de rode lijn in ons programma, gekruid met muziek, plezier en tijd voor het opbouwen van vriendschappen. Vanaf het begin hebben we alleen biologisch, vegetarisch en fair trade voedsel geserveerd. We waren onze tijd vooruit.

In dit 30-jaar van het organiseren van een duurzaam zomerkamp zien we enkele evoluties: 30 jaar geleden hebben we veel meer aandacht besteed aan het leren kennen van landen en culturen in vergelijking met nu. Tegenwoordig zit de wereld in je zak en werd het ontdekken van de wereld veel gemakkelijker door te reizen en via sociale media. De aandacht voor onderwerpen als duurzame levensstijl is de afgelopen jaren geïntroduceerd dankzij de paradigmaverschuiving in ontwikkelingsdenken. Verandering moet komen van alle mensen in de wereld, niet alleen van economie of politiek.

Dit jaar hebben we gewerkt aan het thema 'laten we de verandering zijn', de burger als motor voor verandering in onze samenleving. We hebben dit onderwerp op zeer diverse manieren benaderd. We openden het kamp met de keynote speech van een lid van de Transition Movement in België. We bezochten verschillende kleine transitie-initiatieven in Vlaanderen. We hadden praktische workshops in het maken van bijenhuizen, koken met restjes,… Er waren lezingen over dekolonisatie, gender, klimaatactie,… En we sloten het kamp af met een filosofische benadering van hoop, hoop als basis voor verandering.

Dit was mijn 6e zomerkamp, ​​de 5e als hoofdcoördinator. Ik hou vooral van de geest en betrokkenheid van de meer dan 40 vrijwilligers voor, tijdens en na het kamp. De drive die ze jaar na jaar tonen om een ​​fantastische ervaring voor alle deelnemers te creëren, geeft me zoveel energie! Ons zomerkamp zou niet bestaan ​​zonder al hun werk en toewijding. Net na Kerstmis beginnen we te brainstormen over het onderwerp en het programma van het kamp voor de volgende zomer. En maand na maand staan ​​alle voorbereidingen in het teken van een heerlijk zomerkamp, ​​waar we zo'n 200 tot 220 mensen opvangen, waaronder kinderen, jongeren en volwassenen. Je leest het goed: dit is een intergenerationeel kamp. We ontvangen gezinnen met jonge kinderen, jeugdleiders die het kinderprogramma verzorgen terwijl volwassenen genieten van de workshops… Van 0 tot 99 jaar is iedereen welkom op dit kamp. Deze intergenerationele benadering geeft een extra dimensie aan de sfeer op het kamp.

Als vrijwilligerscoördinator van Broederlijk Delen, ben ik trots op dit hele proces van co-creatie en vrijwilligersparticipatie. Mijn rol gaat alleen over de lijm ertussen zijn. Ons kamp zou niet kunnen bestaan ​​zonder hun betrokkenheid. Dit is de geest van verandering voor mij: de stap van 'geïnspireerd worden' naar 'meedoen'. En dit is de geest die we proberen te projecteren naar onze deelnemers.

Regelmatig ontmoet ik mensen die vele jaren geleden het kamp hebben bezocht. Ze vertellen me dat ze nog steeds geïnspireerd zijn door de sfeer en de dynamiek van het kamp. De meeste van hen bouwen hun leven op met respect voor andere mensen en bewustzijn voor onze planeet. Ze zijn verbonden als vrijwilliger in lokale initiatieven voor verandering of ze werken in organisaties voor sociale rechtvaardigheid. Aan de andere kant is het kamp ook een ontmoetingsplaats voor mensen met dezelfde ideeën of dromen voor onze wereld. Het gevoel dat je deel uitmaakt van een grotere gemeenschap geeft je de kracht om je eigen overtuigingen en motivatie bij te houden. Hierin is CIDSE een meerwaarde voor Broederlijk Delen. Door het creëren van een wereldwijd netwerk van vrijwilligers ervaren mensen dat er een wereldwijde beweging van veranderaars is.

"Wees de verandering. Leef de verandering! Verspreid de verandering! '. Dit is het credo van de laatste kampeditie. Een mooie gedachte om deze blog af te sluiten. Graag tot volgend jaar in Vlaanderen!

Terri Grootjans

Deel deze inhoud op sociale media