Persbericht - CIDSE's nieuwe rapport "The Climate Urgency: Sail for a New Paradigm" - CIDSE

Persbericht - CIDSE's nieuwe rapport 'The Climate Urgency: Sail for a new paradigm'

CIDSE-netwerk analyseert de radicale en dringende verandering die nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5 ° C, kijkend naar de energie- en landbouwsectoren en de samenleving als geheel.

De klimaatovereenkomst van Parijs, ondertekend door de regeringen in 2015, heeft als doel het verwarmen "ruim onder 2 ° C te houden en inspanningen te blijven leveren om deze toename te beperken tot 1.5 ° C boven pre-industriële niveaus". Opwarming van de aarde beperken tot 1.5 ° C is noodzakelijk en dringend- om de gevolgen van klimaatverandering te zien, hoeven we niet ver te zoeken: de hittegolven die zich deze zomer in Noord-Europa hebben voorgedaan, zijn slechts een voorbeeld. Op andere plaatsen, zoals kustgebieden of tropische gebieden, zijn de gevolgen meestal sterker en catastrofaal. De huidige inspanningen van staten zijn niet toereikend om het doel te bereiken en zonder een serieuze koerswijziging is de kans om de opwarming van de aarde te beperken extreem laag.

Het CIDSE-netwerk, met partners uit meer dan 120-landen, omvat mensen die elke dag de gevolgen van klimaatverandering zien en leven en nieuwe strategieën testen om zich aan te passen en te vechten voor oplossingen. Het is dankzij de inspiratie van hun ervaringen dat dit nieuwe rapport onderzoekt hoe een diepe en snelle verandering in onze voedsel- en energiesystemen, gesteund door structurele veranderingen in levensstijl kan sterk bijdragen aan het beperken van de stijging van de gemiddelde mondiale temperaturen tot 1.5 ° C zonder te vertrouwen op risicovolle en onbewezen negatieve emissietechnologieën of geo-engineering.

Energieproductie en -verbruik is verantwoordelijk voor tweederde van de totale uitstoot van broeikasgassen en 80% van CO2. “Het is uiterst dringend dat deze sector een proces van diepe transformatie ingaat, waarvoor een volledige uitfasering van fossiele brandstofenergie en een snelle verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen”- zei Giulia Bondi, Climate Justice and Energy Officer bij CIDSE. Tegelijkertijd, energiearmoede moet worden aangepakt en de toegang moet worden verbeterd, met financiering die wordt doorgestuurd naar gedecentraliseerde systemen voor hernieuwbare energie. Er zijn aanwijzingen dat een toekomst van 100% hernieuwbare energie voor iedereen mogelijk is, waarbij tegelijkertijd klimaatverandering wordt aangepakt en lokale gemeenschappen worden versterkt. Billijkheid en gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden zijn sleutelprincipes die een dergelijke transformatie moeten begeleiden om niemand achter te laten zonder in de greenwashing-val te vallen.

Voedsel en landbouw zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (tot 50% als we rekening houden met de hele voedselketen). Het beperken van de temperatuurstijging tot 1.5 ° C vereist werken aan een enorme verschuiving in de organisatie van onze landbouw- en voedselsystemen, niet alleen om emissies aan te pakken, maar ook om rekening te houden met de recht op voedsel voor iedereen. "Wij geloven dat Agro-ecologie is de manier om afstand te nemen van een model dat de huidige en toekomstige landbouwproductie en voedselzekerheid bedreigt, terwijl het langetermijndoel van 1.5 ° C wordt gehaald ”, zei Francois Delvaux, Climate & Agriculture and Food Sovereignty Officer bij CIDSE.

De oplossingen die worden voorgesteld op het gebied van energie en landbouw zijn al bewezen op schaal te werken, in tegenstelling tot andere oplossingen zoals negatieve emissies en geo-engineering: processen waarbij een interventie plaatsvindt in koolstof-, water- en weercycli. Hun impact is niet duidelijk en er is geen plan om een ​​eerlijke verdeling ervan te bespreken. Ze hebben geen ecologische of sociologische benadering die centraal zou moeten staan ​​in een duurzame en langdurige klimaatoplossing. Het rapport analyseert zorgvuldig veel van de risico's van deze technologieën.

Hoewel het van cruciaal belang is om de energie- en landbouwsector aan te spreken, zijn de vereiste veranderingen moedig paradigmaverschuiving is vereist op meerdere niveaus. We zouden moeten consumptiegewoonten uitdagen en het verhaal van oneindige groei. We moeten de huidige structuur van ontwikkeling en vooruitgang ter discussie stellen, die leidt tot de vernietiging van onze planeet. We moeten onszelf een toestaan economie voorbij groei en overweeg een scenario waarin we kijken naar de verschillende milieu-, sociale, economische en politieke crises Degrowth als een alternatieve maatschappelijke benadering.

We worden opnieuw geïnspireerd door onze partners om daarvoor een nieuw verhaal op te bouwen - een verhaal dat niet alleen gebaseerd is op consumptie. Dit zou ons moeten helpen de betekenis van onze levens, levensstijl en consumptiekeuzes te begrijpen bij het bijdragen aan de rechtvaardige transitie en burgers machtigen in hun gedrags- en politieke keuzes.

Opmerkingen voor de redactie:
De hoofdauteurs van het rapport Giulia Bondi, Climate Justice and Energy Officer en Francois Delvaux, Climate & Agriculture and Food Sovereignty Officer, zijn beschikbaar voor interviews.

Neem voor vragen over media contact op met: Valentina Pavarotti, CIDSE Media and Communications Officer, pavarotti (at) cidse.org

CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid die samenwerken met anderen om gerechtigheid te bevorderen, de kracht van wereldwijde solidariteit te benutten en transformationele verandering tot stand te brengen om een ​​einde te maken aan armoede en ongelijkheden. CIDSE brengt 18-lidorganisaties uit Europa en Noord-Amerika samen en haar internationale secretariaat is gevestigd in Brussel.

Relevante CIDSE-bronnen:
-De principes van agro-ecologie
-Klimaatactie voor het algemeen belang
-Parijs, voor het volk en de planeet
CIDSE-The_Climate_Urgency_Sept_2018_1.pdf
Executive_summary_-The_Climate_Urgency_1.pdf

Deel deze inhoud op sociale media