Waarom de vlam van hoop in Palestina levend moet worden gehouden - CIDSE
CAFOD / CIDSE

Waarom de vlam van hoop in Palestina in leven moet worden gehouden

CAFOD / CIDSE

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in De tablet op 26 2018 september.

'Wanneer mensen de hoop verliezen, vernietigt het hun menselijke waardigheid'
Onlangs vroeg ik in Gaza aan verschillende Palestijnse moeders wat hen het meeste zorgen baarde. Ze antwoordden allemaal dat hun grootste zorg meer voor hun zoons was dan voor hun dochters. Waarom? Omdat ze als jonge mannen zouden voelen dat ze de blokkade van Israël op het grondgebied moesten aanvechten. "Ze zouden betrokken raken bij botsingen, en ze zouden worden gedood," de moeders vertelde me.

Gaza binnenkomen is als een gevangenis binnenkomen. Bij de Erez-kruising moet u onthouden wat u wel of niet kunt zeggen of doen. Er zijn veiligheidspersoneel en camera's en paspoortcontroles, dan een kilometer lang wandelpad door niemandsland naar de Palestijnse kant, en als je erdoor gaat, word je "begeleid" door het geluid van drones. Dit is mijn route om Gaza in en uit te gaan, maar voor de meerderheid van de inwoners van Gaza betekenen de beperkingen dat het moeilijk voor hen is om de nodige vergunningen te krijgen om te vertrekken. En voor mensen die medische zorg zoeken, kan het soms een kwestie van leven of dood zijn.

Als student 18 jaar geleden bracht ik een maand door in een klein dorp op de Westelijke Jordaanoever, Taybeh. Het was augustus 2000 en de tweede Palestijnse intifada, of opstand, begon slechts een maand later. Maar hoewel je de spanning kon voelen, mensen waren gelukkiger, er was een gevoel van hoop. Ze geloofden dat ze een normaal leven zouden kunnen leiden. Ouders wilden dat hun kinderen hun opleiding afmaken en een baan vinden, hetzij op het Palestijnse grondgebied, hetzij in het buitenland.

Ook was er toen sprake van integratie. Jonge Israëli's en Palestijnen zouden zich vermengen - we zagen dit aan de Ramallah University. Ze geloofden in een gemeenschappelijke toekomst, dat een oplossing mogelijk was. De sfeer was toen zo anders. Palestijnen hadden hoop en dromen. En 18 jaar later is dat geloof, die hoop aan beide kanten verschrompeld.

Ik bezocht Gaza met CIDSE, de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsinstanties, en bracht een uur door met zes 11-jarige schoolmeisjes. Ze vertelden ons over het runnen van het studentenparlement in hun school, die werd gerund door UNRWA (United Nations Relief and Works agency for Palestinian refugees). De meisjes vertelden me hoe ze samen zouden komen om kinderen met problemen, zoals naar school komen zonder een maaltijd te betalen, te helpen. Ze probeerden al manieren te vinden om het leven van mensen een beetje beter te maken.

Toen ik de meisjes vroeg wat ze wilden doen toen ze opgroeiden, zeiden ze: "Ik wil dokter worden", "Ik wil leraar worden", "Ik wil ingenieur worden", "Ik wil worden iemand die mensen helpt. " Maar ze wisten dat hun rechten niet werden gerespecteerd. Wat deed mijn hart zinken toen een van de meisjes vroeg: "Hebben uw kinderen rechten?" - geen vraag die ooit bij mijn kinderen zou opkomen. Deze meisjes weten dat ze dat kleine stukje land misschien nooit zullen kunnen verlaten, want dat is de ervaring van hun ouders.

Ik ontmoette een partnerorganisatie die met kinderen werkte via het theater, hun belangrijkste doel was hoop te geven aan een gebroken gemeenschap in wanhoop. Wanneer mensen de hoop verliezen, vernietigt het hun menselijke waardigheid. Op hun jeugdige leeftijd zag je aan de meisjesgezichten dat ze voelden dat hun waardigheid werd vernietigd. De vrouwen die ik ontmoette, hadden dezelfde gelaatsuitdrukking, ogen die geen toekomst zeiden, ze leefden gewoon van dag tot dag en gaven er niet om of ze nog leefden of dood waren.

De pastoor in Gaza vertelde ons: “Mensen zijn wanhopig, 50 procent van de bevolking heeft geen baan, ambtenaren worden niet betaald, geen elektriciteit, geen water, geen afvalinzameling, groeiende angst voor islamitische terroristische groeperingen ... Niemand kan dat verander deze situatie, maar God. " Al meer dan 10 jaar mogen mensen niet vertrekken. In het verleden konden christenen vergunningen aanvragen voor Jeruzalem voor paas- en kerstvieringen. Met Pasen (2018) zijn er geen vergunningen afgegeven. Vijftien jaar geleden waren er 4,000 christenen in het gebied, nu zijn er nog maar 900, van wie er slechts 150 katholiek zijn. Maar soms komen mensen gewoon naar de mis om de aanwezigheid van God te voelen, dat iemand voor hen zorgt.
Sommigen gaan twee of drie keer per dag naar de mis, omdat het hen troost biedt. Het brengt hen niet alleen samen met God, maar met andere katholieken en andere mensen in het algemeen. Ze moeten zich verenigd voelen, wanneer de muur tussen Israël en het Palestijnse grondgebied probeert verdeeldheid te creëren. De aanwezigheid en betrokkenheid van de kerk bij sociaal werk in gemeenschappen helpt de vlam van hoop in het leven van mensen levend te houden.

Ondertussen verslechteren de gevolgen van de bezetting op de Westelijke Jordaanoever. Als je praat met mensen die hun land, hun huizen en middelen om in hun levensonderhoud te voorzien hebben verloren, lijkt het erop dat ze geen andere keus hebben dan te vertrekken. Maar toen we een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever bezochten, was ik echt onder de indruk van de jonge vrouwen die ik ontmoette, die verloofd waren en verandering wilden bewerkstelligen. Ik vroeg: "Als je kon, zou je dan vertrekken?" Ze zeiden dat ze zich vrij konden verplaatsen binnen de Westelijke Jordaanoever en familie hadden in Jordanië en Libanon, maar ze willen niet weggaan. Een vrouw vertelde me: "Ik wil vechten en mijn Palestijnse gemeenschap verdedigen." Ze was absoluut toegewijd om naast mensen te staan ​​die niet konden vertrekken.

Wij allemaal in CIDSE werken aan de verdediging van de mensenrechten en bevorderen gerechtigheid, vrede en verzoening tussen gemeenschappen en werken samen met zowel Palestijnse als Israëlische organisaties. We hebben niet alleen met Palestijnse gemeenschappen gesproken, maar ook met Joodse studenten van de Hebreeuwse Universiteit, over hun verwachtingen voor de toekomst. CAFOD en zijn lokale partners blijven samenwerken met jongeren aan beide kanten, om hun vertrouwen als leiders in hun respectieve gemeenschappen op te bouwen en hun dromen en ideeën voor de toekomst te verkennen. Het is belangrijk om deze vlam in leven te houden.

Palestina bezoekt 2018-groep in april 

CIDSE-delegatie op UNWRA run school - Maria Gonzalez rechtsvoor.
Fotocredit: 'CAFOD / CIDSE

 

Maria Gonzalez is hoofd van de internationale ontwikkeling van CAFOD

CAFOD is lid van CIDSE in Engeland en Wales.

Deel deze inhoud op sociale media