Waarom we ook feminisme nodig hebben in onze organisaties en experimenten met biologische landbouw - CIDSE
© Grassroots International

Waarom we ook feminisme nodig hebben in onze organisaties en experimenten met biologische landbouw

© Grassroots International

In elk deel van de wereld hebben vrouwen die op het land, in de visserij werken en gewassen plukken altijd deel uitgemaakt van de voedselproductie, het fokken van dieren, het verwerken van gewassen op lokale markten en het beschermen van waterbronnen en bossen. Naast de eerstelijnsproductie richten vrouwen in niet-gouvernementele organisaties, landbouwvoorlichtingsdiensten, onderwijs en openbare dienstverlening zich op de problemen van vandaag en zoeken naar alternatieven om de uitdagingen aan te gaan om een ​​redelijk en rechtvaardig leven in plattelandsgebieden en op onze planeet.

 De betrokkenheid van vrouwen bij de politiek wordt echter niet altijd erkend of aangemoedigd. Vanwege de macho, patriarchale structuur van de samenleving waarin we leven, zijn vrouwen beperkt tot zeer specifieke gebieden, meestal gerelateerd aan hun rol als moeder en verzorgers. Ondanks hun ervaring, capaciteiten en vastberadenheid om bijvoorbeeld landbouwpraktijken te proberen te veranderen, worden vrouwen geconfronteerd met een reeks obstakels om te worden gehoord en deel te nemen aan sociale bewegingen.

Vaak kunnen ze hun groepen niet vertegenwoordigen in bijeenkomsten voor gedeeld leren, op cursussen of seminars, omdat ze thuis niemand hebben om voor de kinderen te zorgen. Maar als mannen weg moeten, worden vrouwen opgeroepen om ze te vervangen. In andere gevallen zijn de moeilijkheden emotioneel - hun echtgenoten of partners krijgen kritiek in de gemeenschap als hun vrouwen vrijheid en onafhankelijkheid hebben - en versterken het idee dat ze onderdanig moeten zijn aan mannen omwille van de harmonie in het gezin. Huiselijk geweld is een ander obstakel voor vrouwen in plattelandsgebieden - vaak worden hun financiële en sociale rechten niet erkend en daarom zijn ze, als armste van de armen, kwetsbaar in hun persoonlijke relaties, omdat ze de voorwaarden moeten accepteren die door hun echtgenoten worden opgelegd uit angst voor niet in staat zijn om hun eigen overleving en die van hun kinderen te garanderen.

Vrouwen op het platteland ervaren uit de eerste hand het geweld dat wordt uitgeoefend door grote bedrijven die grof berijden over de rechten van traditionele gemeenschappen en hun land stelen, het water en geschikte natuurlijke hulpbronnen besmetten en hun leiders vervolgen en doden. Ze schenden de waardigheid van vrouwen als een manier om hun dominantie te tonen. Ze vergelijken hun lichamen met veroverde gebieden.

Er zijn talloze voorbeelden van vrouwenorganisaties over de hele wereld die opkomen en handelen om deze situatie te veranderen. In Latijns-Amerika hebben we het voorbeeld van de Moeders van Ituzaingó, die vechten tegen gif in Argentinië. De Lenca-vrouwen uit Honduras verzetten zich tegen multinationals die rivieren privatiseren en dammen bouwen; een van hen, Berta Cáceres, werd vermoord in 2016. Vrouwen vechten tegen groene woestijnen (eucalyptus- en naaldboomplantages) en tegen de oprichting van papierfabrieken in de zuidelijke kegel (Brazilië, Uruguay, Argentinië en Bolivia). Paraguayaanse vrouwelijke boeren vechten tegen genetisch gemodificeerde soja en verdedigen hun eigen zaad. Mujeres por la Vida [Vrouwen voor het leven] in Yasuní, Ecuador, zijn inheemse vrouwen uit verschillende etnische groepen die samen vechten tegen de vernietiging van de jungle door oliemaatschappijen. Mensen van Afrikaanse afkomst vechten tegen het verlies van hun land en de marginalisering van hun gemeenschappen, zoals de quilombola's in Brazilië. De vrouwen van de Palenques in Colombia, Panama en Venezuela, de Garífunas in Belize, de inheemse vrouwen in Putomayo, Colombia en in veel andere delen van het continent vechten tegen infrastructuurprojecten (het initiatief voor de integratie van de regionale infrastructuur van Zuid Amerika, IIRSA) die heilige landen proberen te negeren om de weg vrij te maken voor mijnbouwbedrijven om binnen te vallen. Plattelandsvrouwen uit verschillende landen, zoals Colombia, Guatemala en vele anderen, lijden onder de gevolgen van oorlog. Vrouwen verbinden zich in Brazilië, Mexico en heel Midden-Amerika om seksueel geweld aan de kaak te stellen

Veel van deze organisaties ondersteunen agro-ecologie als een model voor productie en leven dat de mensheid kan helpen meer harmonieus contact te maken met de natuur. Ze geloven dat dit model gebaseerd is op landelijk, grass-roots feminisme dat iedereen, man of vrouw, jong of oud - van het platteland, de stad, het bos of aan het water - in waardigheid, met werk, gezondheid, gerechtigheid en vrede.

Agro-ecologie wordt gedefinieerd als een combinatie van wetenschap, landbouwpraktijken en sociale bewegingen die gericht is op het radicaal omleiden van agrofoodsystemen naar eerlijkere sociaaleconomische systemen die ook duurzaam zijn voor het milieu. Dit omvat vaak het herontdekken en valideren van landbouw (en sociale organisatorische) praktijken die mensen al honderden jaren gebruikten maar die werden geschrapt vanwege de eis van intensieve productie opgelegd door een economisch systeem gericht op de markt en gebaseerd op de eindeloze drang naar winst .

Een van de elementen van feminisme in de agro-ecologie is om aan te tonen dat vrouwen hoofdrolspelers zijn in experimenten met biologische productie en dat hun bijdrage moet worden erkend. Maar het is niet alleen hun werk, maar ook hun kennis, ervaring, ideeën en voorstellen voor verandering hebben erkenning nodig. Hun rechten moeten worden gerespecteerd - wat betreft land, inkomen, technische ondersteuning, informatie en marketing van hun producten; evenals hun recht op een fatsoenlijk leven met gezondheidszorg, onderwijs, vrede en de kans om te dromen van een betere toekomst.

Het feministische perspectief laat ons vrouwen zien als protagonisten en respecteert hen als individuen en vecht voor hun onafhankelijkheid. Aan de andere kant toont het ons het belang, inclusief het financiële belang, voor de samenleving als geheel van activiteiten die door vrouwen worden uitgevoerd. Er zou bijvoorbeeld geen productie zijn als er niet thuis werd gewerkt. Wat vrouwelijke boeren produceren uit hun velden en gebieden rond het huis en in boomgaarden en het onderhoud van kleinvee, ondersteunt niet alleen het levensonderhoud van gezinnen, maar draagt ​​ook bij aan lokale markten, relaties met buren, het onderhoud van de voedselcultuur en biodiversiteit. Het is geen 'grootschalige productie' die de hele mensheid voedt, maar producten uit de familiale landbouw, waarvan vrouwen een integraal onderdeel zijn.

Over de auteur:

Emma Siliprandi is academicus en adviseur van de Grupo de Mujeres de la Articulación Nacional de Agroecología - Brazilië.

Deel deze inhoud op sociale media