De EU moet constructief deelnemen aan het VN-Verdrag voor bedrijven en mensenrechten - CIDSE
© Victor Barro, Friends of the Earth International

De EU moet constructief deelnemen aan het VN-Verdrag voor bedrijven en mensenrechten

© Victor Barro, Friends of the Earth International

Een resolutie die vandaag door het EP is gestemd, sluit zich aan bij een groeiend aantal actoren die actief het bindend verdrag van de VN steunen, maar de EU heeft tot nu toe niet genoeg betrokken. Vooruitlopend op een belangrijk besluit in de Raad op 10 oktober over de deelname van de EU aan het proces, is het tijd om verder te gaan!

 

Vandaag heeft het Europees Parlement (EP) gestemd over een resolutie voor een bindend VN-verdrag als een cruciaal instrument om de activiteiten van transnationale ondernemingen (TNC's) onder controle te houden en het primaat van de mensenrechten en de zorg voor het milieu te waarborgen.

Er zijn veel te veel voorbeelden van mensenrechtenschendingen als gevolg van de activiteiten van transnationale ondernemingen, die tot op heden hebben kunnen profiteren van losse regelgevingskaders. Het VN-Verdrag kan deze situatie aanzienlijk verbeteren. De volgende zitting van de instantie die belast is met het Verdrag, de opengewerkte intergouvernementele werkgroep voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot de mensenrechten (IGWG) komt eraan (15-19 oktober) en het is van essentieel belang dat stappen worden gezet.

In zijn resolutie vraagt ​​het EP "alle EU en haar lidstaten om echt en constructief aan deze onderhandelingen deel te nemen" en "benadrukt het grote belang van de EU die constructief bijdraagt ​​aan de totstandkoming van een bindend verdrag dat de kwestie van de bedrijfsaansprakelijkheid effectief zal aanpakken voor mensenrechtenschendingen en gerelateerde uitdagingen ”.

De EU heeft in het verleden geprobeerd het Verdragsproces te vertragen en heeft nagelaten leiderschap en proactiviteit aan te tonen om het potentieel van een internationaal juridisch bindend instrument te benutten om de bescherming van de mensenrechten te versterken. Het is nu tijd om mensen op de eerste plaats te zetten, hen toegang tot de rechter te garanderen en ervoor te zorgen dat bedrijven naar behoren worden gereguleerd en een asymmetrisch evenwicht beëindigen dat schadelijk is voor veel gemeenschappen.

Kerkactoren hebben steeds meer uitgesproken voorstander van meer adequate regulering van TNC's om de mensenrechten te beschermen - Paus Franciscus heeft het voortouw genomen met zijn publicatie van de Encycliek Laudato Si 'in 2015. In juni van dit jaar zei de Permanente Waarnemer van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in Genève in een verklaring: "Gezien het transnationale karakter van zowel economische vrijheden als mensenrechten, moet krachtige transnationale wetgeving worden bevorderd om regeringen te ondersteunen bij hun plicht om te beschermen tegen mensenrechtenschendingen door derden." In maart, in een pastorale aansporing, de bisschoppen van het Latijn Amerika stuurde een krachtige oproep uiting geven aan de noodzaak om voor ons gemeenschappelijke huis te zorgen, ter verdediging van de rechten en territoria van de gemeenschappen. Deze oproep kwam na vele negatieve ervaringen in Latijns-Amerika met TNC's zoals mijnbouwbedrijven, die rampzalige gevolgen hadden voor het leven en de omgeving van de mensen, terwijl ze aan de verantwoording ontkwamen. In het licht van dergelijke ervaringen hebben Europese bisschoppen gevraagd de EU om een ​​constructieve rol te spelen in het proces van een bindend verdrag.

Andere recente uitingen van steun zijn deze open brief ondertekend door meer dan 150 wetenschappers en experts die sterk pleiten voor een bindend verdrag, verklaringen van nationale mensenrechteninstituten in Frankrijk en Duitsland, evenals een Standpuntbepaling van de European Trade Union Confederation.

Het maatschappelijk middenveld komt wereldwijd samen Verdrag Alliantie, waarvan CIDSE een vooraanstaand lid is, pleiten al jaren voor een verdrag, waarbij de stemmen worden gebracht van mensen die rechtstreeks de gevolgen van bedrijfsmisbruik ervaren.

De EU kan niet nalaten te luisteren naar zo'n breed scala aan actoren!

De volgende IGWG is een bijzonder cruciale sessie, die volgt op de publicatie van een 'nul-ontwerp' van de verdragstekst. CIDSE beschouwt deze tekst als een goed uitgangspunt om de onderhandelingen op gang te brengen, maar wijst op enkele noodzakelijke verbeteringen, zoals het waarborgen van het primaat van de mensenrechten in het handels- en investeringsbeleid, de bescherming van mensenrechtenverdedigers en de noodzaak van sterkere handhavingsmechanismen ( zie onze analyse hier).

Op oktober 15-19 zullen we in Genève pleiten voor een bindend verdrag samen met onze leden, partners en bondgenoten. We verwachten dat de EU en haar lidstaten deelnemen aan de 4e IGWG-sessie en constructieve voorstellen doen voor een verdrag dat kan helpen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen in de context van bedrijfsactiviteiten.

Contact:

Valentina Pavarotti, medewerker communicatie en media, pavarotti (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media