Leiders van katholieke ontwikkelingsagentschappen roepen op tot dringende klimaatactie en post-groei economie - CIDSE
© Linh Do / Flickr

Leiders van katholieke ontwikkelingsagentschappen roepen op tot urgente klimaatactie en economie na de groei

© Linh Do / Flickr

Reageren op de release van de IPCC rapport, leiders van katholieke ontwikkelingsbureaus lanceren een dringende oproep, omdat er niet veel tijd beschikbaar is om de crisis aan te pakken zonder vreselijke gevolgen te hebben.

Wij, leiders van katholieke ontwikkelingsbureaus die in meer dan 120-landen samenwerken om sociale rechtvaardigheid te bevorderen, reageren op de publicatie van het laatste speciale rapport over de opwarming van de aarde van 1.5 ° C van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) door een dringende oproep te sturen voor klimaatactie.

De volgende conferentie over klimaatverandering van de Verenigde Naties (COP 24, Katowice, Polen, december 2018) moet een mijlpaal zijn bij de uitvoering van de drie jaar geleden ondertekende Overeenkomst van Parijs. Bovendien moeten regeringen, zoals het IPCC-rapport ook zegt, dwingend en snel ambitie opwekken: de realiteit is dat we ons op een verwarmend pad van 3.5 ° C of meer bevinden, erop wijzend dat er een enorme kloof is met de 1.5 ° C-doelstelling.
Het beperken van de opwarming van de aarde tot 1.5 ° C is een kwestie van overleven voor iedereen en het is haalbaar door krachtige politieke acties: de barrières voor het bestrijden van klimaatverandering zijn politiek! Meer dan ooit hebben we leiders nodig die ons huidige emissietraject erkennen en ondernemen. Het is een morele imperatief die ons in de eerste plaats herinnert aan de dramatische risico's voor mensen en de planeet, die al door de meest kwetsbaren worden ervaren. Onze huidige uitstoot heeft effecten zoals het verlies van biodiversiteit, de gedwongen verplaatsing van miljoenen mensen, het verlies aan opbrengsten die de voedselveiligheid bedreigen, de stijgende zeespiegel en opwarming van de oceaan die het leven in zee bedreigt met directe gevolgen van de visserij.

We roepen op tot een complete paradigmaverschuiving: klimaatverandering kan niet afzonderlijk worden aangepakt.

Ons recente rapport The Climate Urgency: Setting Sail for a New Paradigm, onderzoekt hoe een diepe en snelle verschuiving in onze voedsel- en energiesystemen, ondersteund door structurele levensstijl en maatschappelijke veranderingen, aanzienlijk kan bijdragen aan het beperken van de stijging van de gemiddelde mondiale temperaturen tot 1.5 ° C. Dit kan zonder te vertrouwen op risicovolle en onbewezen negatieve emissietechnologieën of geo-engineering. Volgens het IPCC-rapport bestaat er slechts een klein aantal paden naar 1.5 ° C waarbij geen koolstof wordt verwijderd.

We moeten fossiele brandstoffen geleidelijk afschaffen en overschakelen op duurzame energiesystemen. Financieringsstromen moeten verschuiven naar dergelijke haalbare alternatieven. De huidige niveaus van energieverbruik moeten worden heroverwogen om planetaire grenzen te respecteren en het besef dat we op een eindige planeet leven. We moeten overschakelen op biologische landbouw, agro-ecosystemen opnieuw ontwerpen om ze te diversifiëren en te integreren, diëten veranderen en de productie en consumptie van vlees en zuivelproducten verminderen, voedselsystemen verplaatsen om voedselverlies en -verspilling te verminderen en voedselsoevereiniteit op te bouwen.

Geïnspireerd door onze partners ter plaatse, erkennen we de noodzaak om de huidige structuur van ontwikkeling en vooruitgang in vraag te stellen, die heeft geleid tot de vernietiging van onze planeet. Een economie voorbij groei die ophoudt de natuurlijke rijkdommen van de aarde uit te putten, kan de meerdere ecologische, sociale, economische en politieke crises aanpakken. Rijkere landen moeten overschakelen van groei-groei naar degrowth en bloeiende gemeenschappen bouwen op basis van de beginselen van toereikendheid. Onze visie is er een van een goed leven voor iedereen, die alleen werkt als we delen. Onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is om de schepping te behouden, zodat de komende generaties in vrede en harmonie met de natuur kunnen leven.

"[...] de tijd is gekomen om verminderde groei in sommige delen van de wereld te accepteren, om middelen te verschaffen aan andere plaatsen om een ​​gezonde groei te ervaren." zei paus Franciscus in zijn krachtige oproep voor ecologische en sociale rechtvaardigheid Laudato Si ', die de weg heeft geopend voor een systemische benadering van klimaatverandering.

Lijst van ondertekenaars:
• Lieve Herijgers, Broederlijk Delen, België
• Chris Bain, CAFOD, Engeland en Wales
• Benoît Faucheux, CCFD - Terre Solidaire, Frankrijk
• Dianna Ortiz; OSU (interim-president), Center of Concern, VS.
• Josianne Gauthier, CIDSE, internationaal
• Kees Zevenbergen, Cordaid, Nederland
• Serge Langlois, Development & Peace, Canada
• Axelle Fischer, Entraide et Fraternité, België
• Marian Caucik, eRko, Slowakije
• Bernd Nilles, Fastenopfer, Zwitserland
• Jorge Libano Monteiro, FEC, Portugal
• Gianfranco Cattai, Focsiv – Volontari nel Mondo, Italië
• Anja Appel, Koordinierungsstelle, Oostenrijk
• Clara Pardo Gil, Manos Unidas, Spanje
• Gerry Lee, Maryknoll Office for Global Concerns, VS.
• Pirmin Spiegel, MISEREOR, Duitsland
• Patrick Godar-Bernet, Partage Lu, Luxemburg
• Alistair Dutton, SCIAF, Schotland
• Eamonn Meehan, Trócaire, Ierland

Relevante CIDSE-publicaties:
The Climate Urgency: Zet koers naar een nieuw paradigma
Klimaatactie voor het algemeen belang

CIDSE_Directors_reaction_IPCC_report.pdf
CIDSE_Directors_reaction_IPCC_report_GE.pdf
CIDSE_Directors_reaction_IPCC_report_FR

Deel deze inhoud op sociale media