Rapport - Ontbrekende paden naar 1.5 ° C - CIDSE
© Rhett A. Butler / MongaBay

Rapport - Ontbrekende paden naar 1.5 ° C

© Rhett A. Butler / MongaBay

Dit rapport geeft een alternatief antwoord op het verzoek van het Raamverdrag van de VN aan het IPCC om de effecten van opwarming tot 1.5 ° C en gerelateerde broeikasgasemissieroutes te analyseren. Opgesteld door vertegenwoordigers van de Climate Land Ambition and Rights Alliance (CLARA) waarvan CIDSE deel uitmaakt. CLARA is een consortium van advocaten, op geloof gebaseerde organisaties en wetenschappers die zich bezighouden met klimaatbeperking en aanpassing. Het rapport beantwoordt specifiek aan de bezorgdheid dat veel IPCC-paden sterk afhankelijk zijn van niet-geteste mitigatiebenaderingen zoals bio-energie met koolstofafvang en -opslag (BECCS). CLARA ondersteunt de doelstelling van het IPCC om de wereldwijde respons op de dreiging van klimaatverandering te versterken en tegelijkertijd duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken en armoede te verminderen.

 

Download hieronder het volledige rapport in het Engels en de samenvatting in het Engels, Frans, Duits en Spaans.

Het rapport van CLARA beperkt echter oplossingsroutes tot laag-risico benaderingen van de landsector die natuurlijke ecosystemen beschermen, herstellen en duurzaam beheren, met respect voor de mensenrechten.

Met andere woorden, dit rapport vraagt: welk niveau van klimaatambitie kan worden gebaseerd op reeds beschikbare benaderingen en die voedselveiligheid en voedselsoevereiniteit, landrechten en biodiversiteit waarborgen?

Dit rapport legt de nadruk op klimaatoplossingen die de behoeften van mens en planeet centraal stellen, met name de rol die bossen en verbeterde landbouwmethoden kunnen spelen, en stelt een reeks tactische benaderingen en gekwantificeerde doelstellingen voor koolstofvastlegging voor om de met elkaar verweven crises van klimaatverandering en wereldwijd biodiversiteitsverlies aan te pakken .

Deel 1: versterking van inheemse en communautaire landrechten

Een groot deel van het resterende wereldwijde boslandgoed is in handen van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. Hoewel de helft van het land in de wereld wordt geassocieerd met een claim 'gebruikelijk landgebruik', is alleen 10% legaal inheems en eigendom van de gemeenschap. Het veiligstellen van gemeenschapslandrechten is een effectieve, efficiënte en billijke klimaatactie die regeringen kunnen ondernemen om de bossen in de wereld te beschermen. Het beschermen van bossen, terwijl tegelijkertijd inheems en op de gemeenschap gebaseerd bosbeheer de voordelen van biodiversiteit, voedselveiligheid en koolstofvastlegging biedt, is een dringende eerste stap in het beëindigen van ontbossing en het herstellen van de historische rol van bossen als 'netto zinkput' van bossen.

In veel gebieden zijn inheemse volkeren en lokale gemeenschappen bestand tegen bedreigingen van de landbouw en mijnbouw. 'Vermeden ontbossing' wordt in de wetenschappelijke literatuur erkend als een van de goedkoopste benaderingen van mitigatie, maar oplossingen gebaseerd op erkenning van landrechten in de gemeenschap en uitbreiding van het inheemse beheer van aangetaste bossen blijven ondergewaardeerd (figuur 1).

WEB Figuur 1

Deel 2: Bossen en andere ecosystemen herstellen

Het rapport kwantificeert het koolstofbeperkende potentieel van het terugbrengen van de helft van de bossen in de wereld naar een ongestoorde staat, die, samen met de uitbreiding van natuurlijke bossen, de veerkracht van ecosystemen bouwt. Figuur 2 stapelt deze verschillende 'wedges' om de jaarlijkse en totale bosrestorisatie koolstofvastlegging en vermeden emissiepotentieel te schatten.

WEB Figuur 2

Voorkomen van verdere emissies door ecosysteemconversie

Het voorkomen van verder verlies en aantasting van primaire bossen moet de eerste prioriteit zijn bij het bestrijden van de klimaat- en biodiversiteitscrisis, niet alleen omdat het de uitstoot nu uit de atmosfeer houdt, maar omdat het de ecosysteemintegriteit en bescherming van de biodiversiteit maximaliseert en dus veerkracht in het gezicht van het klimaat verandering.

Intacte veengebieden dragen bij aan een reeks ecosysteemdiensten; maar door veengebieden af ​​te voeren voor 'ontbossingsgrondstoffen' zoals oliepalm, worden deze landen omgezet in een netto bron van broeikasgasemissies. Het herstel van veengebieden en het voorkomen van verdere verbranding en afvoer van veen zou ongeveer 1.91 Gt CO2eq per jaar voorkomen, voornamelijk in Europa, Rusland en Indonesië.

Grasland. Graslanden beslaan bijna 40% van het landoppervlak; aanpassing, biodiversiteit en levensonderhoud zijn uiterst belangrijk voor deze ecosystemen. We gebruiken de paden voor graslanden die door Griscom et al zijn genoteerd in hun 2017-papier, waarin werd geconstateerd dat het voorkomen van conversie van graslanden naar akkerlanden 0.12 GtCO2 per jaar uitstoot kon voorkomen.

Bosecosysteemherstel. Het beschermen van de helft van de natuurlijke ecosystemen van de planeet zou helpen de biodiversiteit te behouden en de ecologische integriteit te behouden. Door wereldwijd een kwart van de aangetaste natuurlijke bosbedekking opzij te zetten (600 miljoen hectare) zou dit doel worden bereikt. Succesvol herstel en daaropvolgende bescherming van deze bossen zou de primaire boskenmerken herstellen, waardoor het gebied met primaire bossen zou toenemen tot 50% van het wereldwijde bosgebied.

Natuurlijke bosuitbreiding. De regeneratie en uitbreiding van natuurlijke bosbedekking is van cruciaal belang om verloren bosgebied te vervangen en de koolstofopname te vergroten. Bosregeneratie in overeenstemming met het "Bonn Challenge" -doel zou 350 miljoen hectare moeten herstellen door 2030. Natuurlijke of geassisteerde regeneratie van inheemse bossen is de meest effectieve interventie vanuit klimaat- en biodiversiteitsperspectieven, daarom onderscheidt deze analyse deze strategieën van het planten van monocultuurboomplantages, die slechte koolstofvastleggingssnelheden en hoge risico's van omkering hebben. Het uitbreiden van bosbedekking als buffer rond resterende primaire bossen is van cruciaal belang voor de strategie van herstel en uitbreiding van de globale dekking van intacte primaire bossen.

Verantwoord gebruik van bossen. Verbeterd beheer van bossen voor hout, niet-hout bosproducten en ecologische waarden is cruciaal voor verbeterde koolstofvastlegging. Hoewel het toestaan ​​van volledig herstel naar primair bos van secundaire natuurlijke bossen het beste pad is om het klimaat te mitigeren, kunnen langere rotatietijden en lagere oogstsnelheden een aanzienlijke toename van de koolstofvoorraden in het bos en de biodiversiteit in gematigde en boreale productiebossen veroorzaken. In tropische bossen betekent verantwoord gebruik geen commerciële winning van hout, aangezien meer dan 50% van de biomassa in deze bossen voorkomt in waardevolle hardhoutbomen die eeuwen nodig hebben om opnieuw te groeien. De productie van commercieel hout moet voornamelijk afkomstig zijn van verbeterde plantages. De houtproductie moet worden teruggebracht, efficiënter worden gemaakt en het gebruik van hout moet worden verplaatst naar producten met een langere levensduur. Meer gebruik van bosbiomassa voor energieopwekking verhoogt de netto koolstofemissies in de komende decennia en is dus onverenigbaar met verbeterd beheer dat de koolstofopslag in bossen verbetert.

Deel 3: Transforming Agriculture

Dit rapport gebruikt een agro-ecologisch kader om de klimaatambitie in de landbouw te karakteriseren en beschrijft een verscheidenheid aan elkaar versterkende veranderingen in de landbouwproductie en -consumptie. Agro-ecologie wordt hier in holistische zin gebruikt als alternatief voor industriële landbouw. De netto-emissies van de landbouw moeten worden verminderd of geëlimineerd door veranderingen in de productie en het gebruik van synthetische meststoffen en veranderingen in rijstteeltmethoden die de methaanemissies verminderen. In bioregio's waar agroforestry mogelijk is, kan de introductie van meerjarige soorten, boomgaardgewassen en andere systemen voor gemengd gebruik ook leiden tot grote toename van de koolstofvoorraden per hectare. De vlees- en zuivelproductie moet op landschapsniveau worden geïntegreerd en moet de toegenomen agrobiologische diversiteit van teelt- en veeteeltsystemen bevorderen.

In het licht van de bevolkingsdruk bestaat het gevaar dat 'duurzame intensivering' de afhankelijkheid van industriële landbouwmodellen alleen maar vergroot, die ongelijkheid verdiept en voorraden natuurlijk kapitaal aantast, in tegenstelling tot agro-ecologische benaderingen. Aan de productiezijde is het helpen van kleine boeren om zich aan te passen aan klimaatverandering de meest urgente prioriteit die zowel voedselzekerheid aanpakt als leidt tot een transformatief traject voor de landbouw. Andere mitigatiewinst in de landbouw kan ook aan de vraagzijde komen door voedselsysteem en dieetverandering.

Zie figuur 3 voor een samenvatting van de emissiereducties in de landbouwsector op basis van een geprojecteerde basislijn van 11 Gt CO2eq per jaar in 2050.

WEB Figuur 3

Agro-ecologie. Kwantificering van mitigatiemogelijkheden is het meest uitdagend voor deze sector. Het heroriënteren van voedselproductie en het verbeteren van diëten door middel van agro-ecologie biedt echter voordelen voor de gezondheid, het levensonderhoud, veerkracht en voedselcultuur die over het algemeen niet goed vertegenwoordigd zijn in discussies over de klimaatrespons in de landbouw.

Vermindering van synthetische stikstofmeststoffen. De productie van synthetische stikstof is energie-intensief en leidt in veel systemen tot stikstofverzadiging en broeikasgasflux. Het verminderen van het gebruik van stikstof in de voedselproductie in overeenstemming met wereldwijde grenzen kan een netto BKG-voordeel van 0.69 GtCO2eq per jaar opleveren.

Minder en betere veehouderij. Het veranderen van de manier waarop dierlijke producten (vlees en zuivelproducten) worden geproduceerd en geconsumeerd, biedt een grote kans op beperking. Een 'ecologische restbenadering' die de productie van diervoeders beperkt en afhankelijk is van natuurlijke graslanden en voedselverspilling om vee te voederen, betekent ook het verminderen van het totale aantal dieren, en dus de hoeveelheid geconsumeerde vlees- en zuivelproducten. Deze veranderingen kunnen de uitstoot van broeikasgassen verminderen met 4.5 GtCO2eq per jaar.

Gezonde voeding: de landintensiteit van de landbouw kan verder worden verminderd door consumptie in overeenstemming te brengen met aanbevelingen voor gezonde voeding, zoals die van de Wereldgezondheidsorganisatie. Beperking van de consumptie van vlees, zuivelproducten en de totale calorie-inname wereldwijd tot gezonde niveaus (waarvoor aanzienlijke veranderingen in de voeding nodig zijn in rijke, ontwikkelde landen) vermindert de uitstoot aanzienlijk en geeft akkerland vrij voor verandering of herstel van het voedselsysteem. Gezonde diëten kunnen de uitstoot van broeikasgassen met nog eens 2.5 GtCO2eq per jaar verminderen ten opzichte van basislijnprojecties in 2050.

Transformeer voedselsystemen. Een reeks andere 'vraagzijde'-maatregelen, zoals minder voedselverlies en verspilling, minder afgelegde voedselkilometers en minder gebruik van met fossiele brandstoffen verwarmde kassen om het groeiseizoen kunstmatig te verlengen, zou de uitstoot kunnen verminderen met nog een 0.5 GtCO2e per jaar.

Agroforestry: Als een van de belangrijkste agro-ecologische benaderingen vertegenwoordigt boombiomassa op boerderijen een belangrijk 'ontbrekend pad'. Gebruikmakend van conservatieve aannames, zou agroforestry-benaderingen 1.04 GtCO2 / jaar kunnen vastleggen in bovengrondse koolstof over 300 Mha landbouwgrond.

Al deze veranderingen in de landbouwsector zouden samen de uitstoot verminderen van een verwachte 11 Gt CO2eq per jaar tot 3.5 Gt CO2eq per jaar door 2050, samen met 1.04 Gt CO2 verwijderingen per jaar via agroforestry.
Conclusies: op weg naar een holistische reactie op klimaatverandering

Het rapport laat zien hoe grote verschuivingen in landgebruik en landbeheer 'ontbrekende paden' vertegenwoordigen in de richting van het 1.5 ° C temperatuurlimietdoel, die de behoefte aan afhankelijkheid van geo-engineeringbenaderingen zoals BECCS verminderen of elimineren. Figuur 4 kwantificeert vermeden emissies en mitigatiewinsten die kunnen worden behaald met rechten, herstel, agro-ecologische en voedselsysteemroutes die in het rapport worden beschreven.

WEB Figuur 4

De belangrijkste conclusies van het rapport zijn:

Landrechten zijn cruciaal voor de bescherming van ecosystemen.

Ontbossing moet wereldwijd eindigen, niet alleen op 'nettobasis' maar op absolute basis.

Restauratie, natuurlijke regeneratie, herbebossing en verbeterd bosbeheer vormen allemaal belangrijke, afzonderlijke mogelijkheden om de ambitie voor mitigatie te vergroten.

Een focus op biodiversiteit en rechten levert meer mitigatie-ambitie op dan alleen focus op koolstof. Aanpassing in de landbouw levert ook aanzienlijke verzachtende voordelen op.

Voedselproductiesystemen moeten worden geherstructureerd in de richting van agro-ecologische benaderingen.

Een billijke vermindering van het verbruik, met name van dierlijke producten, is de meest effectieve klimaatinterventie in de landsector.

Klimaat-compatibele voedselsystemen vergroten de veerkracht en verminderen honger en ziekten in 'rijke landen' die wijzen op een slechte voeding.

WEB Figuur 5

Zie ook de publicatie van CIDSE: "The Climate Urgency - Zet koers naar een nieuw paradigma"

MissingPathwaysCLARAreport_2018_1.pdf
MissingPathwaysCLARAexecsumm_2018_1.pdf
Ontbrekende padenCLARAexecsummFR_2018_1.pdf
Ontbrekende padenCLARAexecsummG_2018_1.pdf
Ontbrekende padenCLARAexecsummSP_2018_1.pdf

Deel deze inhoud op sociale media