Handelen om onze relatie met de natuur te transformeren - CIDSE
Credit: CIDSE

Handelen om onze relatie met de natuur te transformeren

Credit: CIDSE

Een reflectie over hoe systemische verandering tot stand kan worden gebracht. Op 17 en 18 april 2018 kwamen meer dan 90-vertegenwoordigers van CIDSE-leden, bondgenoten en partners bijeen op het Irish College in Leuven (België) voor het eerste Systemic Change Forum van CIDSE. Het thema was "Onze relatie met de natuur transformeren."


BELANGRIJKSTE UITKOMSTEN

CIDSE gif 2 wit

Systemische crises en geïntegreerde antwoorden

De wereldwijde crisis die we aanpakken, heeft meerdere gezichten: sociaal, economisch, ecologisch, politiek en spiritueel. Of we het nu hebben over klimaatverandering, toenemende ongelijkheid, groeiend nationalisme of de vervreemding van onze menselijke natuur, het is van cruciaal belang om te begrijpen dat deze crises niet op zichzelf staan, maar diep met elkaar verbonden zijn. Ze delen historische en structurele wortels zoals kolonialisme, patriarchaat en door kapitalisme aangedreven globalisering. De verstoorde relatie van de mensheid met de natuur, door de commodificatie van de natuur en extractivisme, is een van de elementen die bijdragen aan de verschillende crises waarmee we worden geconfronteerd. Transformatie vereist een verschuiving van de dominante waarden en frames die de manier waarop we leven, met elkaar en de natuur omgaan, naar waarden en frames die de onderlinge verbondenheid van elk probleem en elk levend wezen herkennen en respecteren. Geïsoleerde oplossingen dragen bij aan het verergeren in plaats van het oplossen van de crises.

cidse13

Uitdagende veel voorkomende asymmetrische krachtdynamiek

We hebben gemeenschapsactivisten, politici, wetenschappers, inheemse volkeren, boeren nodig - een veelvoud van transformerende actoren en acties om de huidige crises te begrijpen en alternatieven te koesteren die voor iedereen werken. Het huidige systeem met zijn asymmetrische machtsdynamiek dempt de stemmen van degenen die het meest door de crises zijn getroffen en sluit daarom krachtige initiatieven af ​​die als alternatief voor de status-quo zouden kunnen dienen. Om deze trend te bestrijden, moeten we de huidige machtsonevenwichtigheden actief aanpakken en ruimte maken om de meest getroffenen midden in het veranderingsproces te laten staan.

cidse14 witte allianties

Het Noord-Zuid-paradigma veranderen in onze partnerschappen

Een sleutelfactor voor verandering is de transformatie van het huidige ontwikkelingsmodel dat doorgaans wordt gekenmerkt door top-downbenaderingen. Dit betekent dat wij als sociale rechtvaardigheidsorganisaties zich bewust moeten zijn van de machtsdynamiek in onze partnerschappen en werken aan samenwerkingsverbanden en allianties die werkelijk inclusief en gelijk van aard zijn. We moeten afwijken van ons traditionele binaire ontwikkelingsmodel en oplossingen van buitenaf opleggen en in plaats daarvan opgaan in de richting van politieke allianties en de opbouw van bewegingen begeleiden en ondersteunen.

cidse15 witte megafoon

Ondersteunen en beschermen van sociale bewegingen

Een prioriteit moet de steun en bescherming zijn van degenen die vooroplopen in de strijd voor een systeemverandering, namelijk sociale activisten en bewegingen. We zijn op een kritiek moment, zwanger van potentieel voor transformatie, maar we worden ook geconfronteerd met repressieve krachten. Sociale bewegingen hebben veel ervaring opgedaan en zijn belangrijke actoren voor verandering met een breed scala aan reacties op de huidige crises. Toch zien we voortdurende en meer gewelddadige onderdrukking en criminalisering van bewegingen. Het is belangrijk om deze actoren te ondersteunen, hun stemmen te vergroten en hen te beschermen tegen geweld en criminalisering.

cidse16 blanke man met de natuur

Onze verbinding met de natuur transformeren

Verandering is niet mogelijk zonder een echte verschuiving op cultureel en spiritueel niveau. Om te werken aan acties en alternatieven die echt het algemeen belang dienen en de gemeenschap van de aarde respecteren, moeten we onze verbinding met onze omgeving herstellen en erkennen dat we een intrinsiek onderdeel van de natuur zijn. Door ons te richten op de spiritualiteit en het begrip van inheemse gemeenschappen, ondermijnd door jaren van kolonialisme en occidentalisme, moeten we onze manier van denken transformeren om ons één te voelen met de natuur en geen enkel aspect van onze aarde te schenden. Vertrekkend van dit nieuwe inzicht zouden we onze posities en strategieën dan opnieuw moeten beoordelen.

cidse17 white office gedrag

Verandering begint bij ons

De culturele en structurele verschuiving moet ook op organisatorisch niveau plaatsvinden. We moeten eigenaar zijn van de verandering die we willen zien en een organisatorische transformatie ondergaan. Naast het aanpakken van systemische problemen in ons thematisch werk, betekent dit ook dat we scheve machtsdynamiek binnen onze eigen structuren en besluitvormingsprocessen moeten aanpakken, inclusief HR-beleid moeten ontwikkelen en een cultuur moeten creëren die geen giftige patronen emuleert, maar in plaats daarvan aandacht besteedt aan brandwonden -uit preventie en positief gedrag versterken. Tegelijkertijd moeten we ook onze werkwijzen evalueren met het oog op ecologische effecten en werken aan het verminderen van onze koolstofvoetafdruk.

cidse18 witte vertelling

Nieuwe verhalen bouwen

Om een ​​intrinsieke verandering van onze relatie met de natuur en elkaar teweeg te brengen en het alternatieve paradigma waar we naartoe werken te communiceren, moeten we doorgaan met het bouwen van nieuwe verhalen. De taal en het kader die gewoonlijk worden gebruikt om te praten over onze planeet, natuur en samenleving, zijn geladen met implicaties die onze perceptie beïnvloeden. We hebben nieuwe verbeelding en verhalen nodig die, in het licht van het neoliberale discours, voldoende kracht verwerven om te worden gehoord en sociale overtuigingen worden, die als voedingsbodem voor de verandering dienen.

Grafische vormgeving: Hearts & Minds, Brussel, www.heartsnminds.eu
Illustraties: Zsofi Lang, http://zldrawings.com/


STRATEGIEËN EN ACTIE DIE EMBODY ANTWOORDEN NODIG HEEFT

Verhalen van verandering documentaire poster

Documentaire "Verhalen van verandering"

CIDSE en Patricia Pedrosa, Box Utopia, Portugal

In deze video van 35-minuten geproduceerd voor de CIDSE-campagne 'Verandering voor de planeet Zorg voor de mensen”, Ontdekken kijkers de levens en ervaringen van 10 inspirerende protagonisten die de stappen delen die zij hebben gezet in hun persoonlijke of collectieve transformatie naar een duurzamer leven.

Documentaire "Verhalen van verandering"

Credit Yves Kerstus BEES Coop

Coöperatieve supermarkt, België

Pascale Zoetart, BEES Coop.

Collaboratieve supermarkten, eigendom van en gerund door burgers die beide aandeelhouders, consumenten en werknemers zijn, zijn een groeiende trend in Europese en Noord-Amerikaanse steden.
BEES Coop. was de eerste van deze soort die in 2017 in Brussel werd geopend.

→  PP-presentatie door Pascale Zoetart

Credit Uma Gota na OceanoCampagne tegen Belo Monte Dam, Brazilië

Maria-Paula Fernandes, Uma Gota Geen Oceano

"Uma Gota no oceano" (één druppel in de oceaan) is een succesvolle campagne gelanceerd in 2011 tegen de Belo Monte-dam. De campagne was opgebouwd rond een succesvolle video (6 miljoen keer bekeken in een week) die met humor, educatie en met beroemde Braziliaanse acteurs speelde.

→  PP-presentatie door Maria-Paula Fernandes da Costa

Credit HRLNPublic Interest Litigation, India

Colin Gonsalves, Human Rights Law Network

Het werk van het Human Rights Law Network (HRLN) is bedoeld om de waarde te illustreren van het gebruik van constitutionele beschermingen en remedies om de rechten en het levensonderhoud te waarborgen van inheemse gemeenschappen die in harmonie met de natuur leven.

→  HRLN en het Institute of the Global South for PIL

Credit CEED 042817 aseanmarch18Campagne voor belasting op kolen, Filippijnen

Gerry Arances, CEED-centrum voor energie, ecologie en ontwikkeling

CEED maakt al jaren bekend met de effecten van fossiele brandstoffen op de achteruitgang van het milieu, de sociale afbraak en de klimaatverandering. De overwinning om een ​​kolenbelasting veilig te stellen tegen de achtergrond van een regering die het maatschappelijk middenveld erg uitdagend vindt om mee te werken, biedt belangrijke lessen.

→  CEED-standpunt over de kolenbelasting

Credit Womin Women bouwt krachtcampagneWomen Building Power Campaign, Zuid-Afrika

Samantha Hargreaves, WoMin
"Women Building Power" is een geavanceerde en zich ontwikkelende verzameling van onderzoek, informatiemateriaal en hulpmiddelen die de kennishub vormt van een opkomende Afrikaanse door vrouwen geleide grassroots-campagne voor fossiele brandstoffen, energie en klimaatrechtvaardigheid.

Vrouwen bouwen energiebronnen op


ANDERE BRONNEN

1_CIDSE_SCF_systemic_crises.jpg
2_CIDSE_SCF_integrated_responses.jpg
3_CIDSE_SCF_power_imbalances.jpg
4-CIDSE_SCF_alliances_and_collaborations.jpg
5_CIDSE_SCF_social_movements_suport.jpg
6_CIDSE_SCF-relationship_with_nature.jpg
7_CIDSE_SCF_rethinking_office_behaviours.jpg
8_CIDSE_SCF_new_narrative.jpg
9_CIDSE_SCF_Poster

Deel deze inhoud op sociale media