Kerk wereldwijd roept op tot ambitieuze en urgente klimaatactie - CIDSE

Kerk wereldwijd roept op tot ambitieuze en urgente klimaatactie

Handtekening van de verklaring

Met een krachtige oproep ondertekend door zes presidenten van de continentale bisschoppenconferenties, roepen leiders van de katholieke kerk regeringsleiders op om ambitieuze en onmiddellijke actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken en te overwinnen.

Download hieronder de Verklaring en het persbericht in het Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees en Pools.

In de context van een recent IPCC-rapport van de VN over de dringende noodzaak om beleid te ontwikkelen dat de opwarming van de aarde beperkt tot 1.5 graden, roept kerkleiders politici op om te werken aan een ambitieuze uitvoering van de Overeenkomst van Parijs voor de mensen en de planeet. Ze vragen om de volgende conferentie over klimaatverandering van de Verenigde Naties (COP24, Katowice, Polen, december 2018) om een ​​mijlpaal te bewijzen in het pad dat is uitgestippeld in 2015 in Parijs.
Het beroep werd vandaag gepresenteerd in Rome en ondertekend door Angelo Cardinal Bagnasco, president, CCEE, aartsbisschop van Genua; Oswald kardinaal Gracias, president, FABC, aartsbisschop van Mumbai; Aartsbisschop Peter Loy Chong, president, FCBCO, aartsbisschop van Suva; Aartsbisschop Jean-Claude Hollerich, president, COMECE, aartsbisschop van Luxemburg; Aartsbisschop Gabriel Mbilingi, president, SECAM, aartsbisschop van Lubango; en door Rubén Cardinal Salazar Gómez, president, CELAM, aartsbisschop van Bogota.

en klimaatverandering

Hun inspiratie komt van het werk dat ter plaatse is verricht door de vele moedige acteurs, binnen en buiten katholieke gemeenschappen, die de boodschappen van de paus over Laudato Si 'verspreiden. In het hoger beroep eisen ze snelle en radicale veranderingen terwijl ze de verleiding weerstaan ​​om te zoeken naar snelle technologische oplossingen. Kerkleiders uit Latijns-Amerika, Azië, Afrika, Oceanië en Europa roepen gezamenlijk overheden op om concrete maatregelen te nemen om over te schakelen naar een redelijk deel van middelen en verantwoordelijkheden, waarbij de “grote emittenten politieke verantwoordelijkheid nemen en hun verplichtingen inzake klimaatfinanciering nakomen ”.

De oproep is gebaseerd op de principes van urgentie, intergenerationele rechtvaardigheid, menselijke waardigheid en mensenrechten. Het draait om enkele centrale punten: de opwarming van de aarde onder 1.5 ° C houden; verschuiving naar duurzame levensstijl; respecteren van de kennis van inheemse gemeenschappen; een financiële paradigmaverschuiving implementeren in overeenstemming met mondiale klimaatakkoorden; het transformeren van de energiesector door een einde te maken aan het tijdperk van fossiele brandstoffen en de overgang naar hernieuwbare energie; en de landbouwsector heroverwegen om ervoor te zorgen dat deze voor iedereen gezond en toegankelijk voedsel biedt, met speciale nadruk op het bevorderen van agro-ecologie.

Door deze verklaring bevestigen de kerkleiders ook een verbintenis om gedurfde stappen te zetten in de richting van duurzaamheid, een cruciale bijdrage aan klimaatrechtvaardigheid. Over de hele wereld is de kerk bezig met concrete initiatieven om te verschuiven naar duurzamere gemeenschappen en levensstijlen, waaronder een wereldwijde beweging voor afstoting van fossiele brandstoffen en een groeiende betrokkenheid bij het seizoen van de schepping.
De verklaring wordt ondersteund door de katholieke netwerken CIDSE, Caritas Internationalis en de wereldwijde katholieke klimaatbeweging.

'We zijn geïnspireerd door deze oproep van de kerk, die veel van de inspanningen erkent die katholieke organisaties doen om klimaatrechtvaardigheid, energierechtvaardigheid en toegang tot voedsel te bereiken. We voelen ons ook ondersteund in onze oproep tot een diepe maatschappelijke systeemverandering en zijn dankbaar dat we deel uitmaken van een wereldwijde beweging die hierom vraagt. Wij geloven dat dit alleen echt kan gebeuren door over te schakelen naar een economie na de groei. ”Zei Josi-anne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE.

“Deze verklaring is een sterke indicatie dat de wereldwijde katholieke kerk zich inzet om de actie voor klimaatrechtvaardigheid te versnellen. Kerkleiders volgen de nadruk van paus Franciscus op de urgentie van de klimaatcrisis. Elke inkeping in de mondiale thermometer is een tragedie voor de meest kwetsbaren, en we kunnen zelfs geen moment verliezen om oplossingen voor hen en voor toekomstige generaties te vinden. De vraag is wanneer politieke leiders de uitdaging aangaan, ”zei Tomás Insua, uitvoerend directeur van de wereldwijde katholieke klimaatbeweging.

“We hebben een diepgaande en dringende verandering nodig in de richting van klimaatverandering. We moeten een vertaling zien tijdens klimaatbesprekingen in Katowice. We kunnen de planeet en degenen die het grootste risico lopen, beschermen tegen de impact van extreem weer, maar we hebben de politieke wil nodig om die realiteit te maken, ”zei Michel Roy, secretaris-generaal van Caritas Internationalis.

Opmerkingen voor de redactie:
Relevante publicaties en initiatieven van de ondersteunende organisaties:
The Climate Urgency: Zet koers naar een nieuw paradigma van CIDSE
CIDSE Directeuren reactie op IPCC rapport publicatie over de opwarming van de aarde
Seizoen van oprichting
Klimaatbedevaart naar Katowice
Voor een klimaat van solidariteit van Caritas Internationalis

Contact: Valentina Pavarotti, Media & Communications Officer, pavarotti (at) cidse.org; +32 (0) 491 39 54 75

Deel deze inhoud op sociale media