Meer dan 300 maatschappelijke organisaties uit 73 landen dringen aan op echte hervormingen tijdens discussies van de Verenigde Naties over de rechten van bedrijfsinvesteerders - CIDSE

Meer dan 300 maatschappelijke organisaties uit 73-landen dringen aan op echte hervormingen bij de discussies van de Verenigde Naties over de rechten van zakelijke beleggers

Wenen - Meer dan 300 maatschappelijke organisaties en vakbonden - waaronder wereldwijde organisaties zoals CIDSE, Public Services International, Friends of the Earth International en ActionAid - drongen er bij regeringen op aan deze week deel te nemen aan VN-vergaderingen in Wenen om de controversiële investeerder volledig te reviseren- ISDS-systeem (State Dispute Settlement) vervat in veel internationale handels- en investeringsovereenkomsten.

Hun openbare brief is het nieuwste voorbeeld van een groeiende terugslag tegen ISDS waarvan de Europese Commissie toegaf dat het tijdens de controversiële handelsbesprekingen tussen de VS en de EU "het meest giftige acroniem in Europa" was geworden. Omdat het aantal ISDS-zaken dat elk jaar wordt ingediend is geëxplodeerd en bedrijven miljarden dollars hebben gewonnen door aanvallen op een verbluffende reeks milieu-, gezondheids- en andere wetten van algemeen belang, hebben regeringen van Zuid-Afrika tot Indonesië veel van hun verdragen beëindigd, waaronder ISDS . Zelfs de Verenigde Staten, Mexico en Canada zijn overeengekomen ISDS terug te draaien in de nieuwe Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA).

De organisaties die de brief hebben ondertekend, dringen aan op een fundamentele hervorming van dit ISDS-systeem dat: “één klasse belangen - multinationals, miljardairs en investeerders - in staat stelt om regeringen buiten de nationale rechtbanken aan te klagen voor onbeperkte compensatiebedragen, inclusief voor het verlies van de verwachte toekomst winst. Een groot aantal nationale wetten, gerechtelijke uitspraken, voorschriften en andere overheidsmaatregelen zijn het voorwerp van een dergelijke aanval, inclusief niet-discriminerend beleid dat is vastgesteld om het algemeen welzijn te bevorderen. "

De brief is gericht tot de deelnemende regeringen die de vergaderingen bijwonen van de weinig bekende VN-commissie voor internationaal handelsrecht (UNCITRAL), die één set regels bevat waaronder veel ISDS-zaken worden aangespannen. Na jaren van publieke verontwaardiging tegen ISDS heeft UNCITRAL besloten een werkgroep bijeen te roepen om een ​​discussie aan te gaan over de noodzaak om ISDS te hervormen. Maar de ondertekenaars van de brief van vandaag vrezen dat degenen die het ISDS-regime willen redden, de UNCITRAL-hervormingsdiscussie willen kapen om de status quo te handhaven of halve maatregelen rond de marges te promoten die de fundamentele tekortkomingen van ISDS niet aanpakken.
De ondertekenende organisaties eisen dat, “in plaats van zich te concentreren op procedurele aanpassingen aan de marges van het ISDS-systeem, overheden in UNCITRAL hun inspanningen zouden moeten doen om te bespreken hoe ze helemaal van het huidige investeringsverdrag af kunnen stappen. Een meer constructieve focus voor UNCITRAL zou dus zijn om zich te concentreren op de structurele problemen van het regime van het investeringsverdrag en een discussie over beëindiging of groothandelvervanging van bestaande overeenkomsten te vergemakkelijken. ”

Ze verwerpen ook specifiek de pogingen van de Europese Unie om een ​​"Multilateraal Investeringsgerechtshof" als een "oplossing" te duwen, waarbij wordt uitgelegd dat dit EU-voorstel "niet alleen de meeste fundamentele tekortkomingen van ISDS en het huidige regime van het investeringsverdrag aanpakt, maar lijkt ontworpen om veel van ISDS meest schadelijke functies (en fouten) intact te houden. ”

Bekijk de volledige tekst van de brief en de ondertekenaar hier.

Deel deze inhoud op sociale media