CIDSE op COP24 in Katowice, Polen - CIDSE
© 350.org

CIDSE op COP24 in Katowice, Polen

© 350.org

Ontdek de activiteiten en standpunten van CIDSE op de klimaatveranderingsconferentie dit jaar

COP 24: wat, wanneer waar?

De Conference of Parties (COP 24) van dit jaar vindt plaats van 2 tot 14 december in Katowice, Polen. De conferentie zal van cruciaal belang zijn, aangezien verwacht wordt dat de regels voor de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs, het werkprogramma van de Overeenkomst van Parijs, worden afgerond. In september stuurde het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) een alarmerende boodschap met de publicatie van zijn speciaal verslag over 1.5 ° C, waarin sterk werd benadrukt dat elke graad van opwarming van belang is en dat deze onomkeerbare gevolgen kunnen hebben, vooral voor de meest kwetsbare gemeenschappen. Over het algemeen moeten landen op COP 24 volgens CIDSE:

  • Spreek een robuuste, eerlijke en samenhangende reeks implementatierichtlijnen af ​​om het regime van Parijs te verstevigen en een stappenplan om openstaande kwesties af te ronden;
  • Opvoeren en zich verbinden tot verbetering van hun NDC's (klimaatplannen voor BKG-emissiereducties) door 2020 in overeenstemming met klimaatwetenschap;
  • Herbevestig hun verbintenissen inzake klimaatfinanciering, ga akkoord met robuuste boekhoudnormen en concrete manieren om de voorspelbaarheid van fondsen van de bijdragende landen aan ontwikkelingslanden te verbeteren.

Naast de onderhandelingen is de COP ook elk jaar een belangrijk moment in het wereldwijde debat over klimaatrechtvaardigheid; het maatschappelijk middenveld had echter te maken met beperkte ruimte voor zijn activiteiten. In Katowice zullen veel acteurs verzamelen voor de Klimaat maart georganiseerd op zaterdag 8th december en rond de NGO Climate Hub. CIDSE heeft de Eisen van mensen voor COP24 ter ondersteuning van de oproepen tot klimaatrechtvaardigheid die met name uit het Zuiden komen.

CIDSE's delegatie

CIDSE zal aanwezig zijn in Katowice met een delegatie van lidorganisaties, waaronder Broederlijk Delen / België, CAFOD / Engeland & Wales, Cordaid / Nederland, CCFD-Terre Solidaire / Frankrijk, Entraide et Fraternite / België, FEC / Portugal, FOCSIV / Italië , Fastenopfer / Zwitserland, KOO / Oostenrijk, Manos Unidas / Spanje, Misereor / Duitsland, SCIAF / Schotland, Trócaire / Ierland. Evenzo zal CIDSE nauw samenwerken met partners en bondgenoten van over de hele wereld.

CIDSE's focus op COP24

Door middel van haar activiteiten zal CIDSE een ambitieus doel nastreven en antwoorden op het 1.5 ° C IPCC-rapport. De berichten in de publicatie herhalen 'The Climate Urgency: Zet koers naar een nieuw paradigma"CIDSE bevestigt dat een paradigmaverschuiving in onze voedsel- en energiesystemen - ondersteund door structurele levensstijl en maatschappelijke veranderingen - enorm kan bijdragen aan het beperken van de stijging van de gemiddelde mondiale temperatuur tot 1.5 ° C zonder te vertrouwen op risicovolle en onbewezen negatieve emissietechnologieën of geo-engineering.

Voor andere referenties, zie de CAN-beleidsoverzicht voor COP 24 Bisschoppenverklaring over klimaat voorsprong op COP 24 (oktober 2018), de CIDSE Directeursverklaring reageren op het IPCC-rapport (oktober 2018), CIDSE-inzending voor de Talanoa-dialoog (April 2018), de CIDSE-paper “Klimaatactie voor het algemeen belang”(November 2017).

CIDSE zal agro-ecologie en duurzame voedselsystemen bevorderen tijdens de UNFCCC-discussies. Zie de CIDSE Principes van agro-ecologie (April 2018), de CAN Landbouw indiening bij de Koronivia Joint Work on Agriculture (Oktober 2018) en het rapport Ontbrekende paden naar 1.5 ° C 1.5 ° C door de Climate Land Ambition and Rights Alliance (CLARA).

We zullen ook hernieuwbare energiesystemen (RES) en toegang tot energie voor iedereen bevorderen: zie de paper over 'EU-steun voor energie in ontwikkelingslanden”(CIDSE & ODI, oktober 2018) en de CIDSE-briefing over RES (oktober 2017). 

We zullen tegelijkertijd een radicale verschuiving naar een duurzame levensstijl bevorderen, voornamelijk door de aanwezigheid van onze campagne "Change for the Planet - Care for the People'.

CIDSE's activiteiten in Katowice

Van 6-10 december komt een delegatie van 100 jonge vrijwilligers samen in Katowice voor een “Agora” georganiseerd door de campagne “Change for the Planet - Care for the People” van CIDSE over duurzame levensstijlen. Deze dagen samen zullen een gelegenheid zijn voor deelnemers om meer vertrouwd te raken met het COP-proces, hun inzet voor klimaatrechtvaardigheid en duurzaam leven te hernieuwen en verbinding te maken met de lokale realiteit. Vrijwilligers worden ambassadeurs voor verandering zodra ze weer in hun gemeenschap zijn. Zie het bijgevoegde programma voor meer details.

Met zijn delegatie van beleidsexperts zal CIDSE de COP-onderhandelingen volgen en advocacy-activiteiten uitvoeren gedurende de volledige duur van de COP24.

Enkele van de belangrijkste gebeurtenissen van CIDSE en bondgenoten zijn:

Zondag 2nd december, 17.00-19.00, św. Szczepana (St. Stephen's) Kerk, ks. Markiefki 89 Street, 40-211 Katowice, "COP24 informele interreligieuze bijeenkomst in de geest van Talanoa-dialoog". Zie de bijgevoegde flyer voor meer informatie.

Donderdag 6e december, 11.30-13.00, COP 24 International Conference Centre (MCK) (accreditatiebadge vereist): officieel nevenevenement "Missing Pathways to Paris: Land, Equity and Systemic Change", georganiseerd in samenwerking met FERN, University of Uppsala, IATP, College of de Atlantische Oceaan. Dit evenement wordt live gestreamd.

Vrijdag 7th december (Misereor), 17: 30-19: 00, Duits paviljoen, COP 24 International Conference Centre (MCK) (accreditatiebadge vereist): "Op mensenrechten gebaseerde implementatie van stedelijk klimaatbeleid".

Vrijdag 7 december, 18.00- 20.30, Kino Kosmos Cinema, Sokolska 66, 40-087, Katowice: première van de documentaire 'Energie om te veranderen”Met verhalen over mensen die overstappen op duurzaam energiegebruik. Het evenement omvat een screening, debat en verfrissingen. Zie de bijgevoegde flyer voor meer informatie. 

Zaterdag 8 december, 12.00, Katowice, plac Wolności, deelname aan de Klimaatmars.

Zaterdag 8 december (Misereor), 13.55-14.45, Room Wisla, COP 24 International Conference Centre (MCK) (accreditatiebadge vereist): officieel nevenevenement: “Op mensenrechten gebaseerde implementatie van klimaatbeleid”.

Zondag 9 december, 10.00-17.30, kathedraal van Katowice / Uniwersytet Śląskl: evenement "Op weg naar een ecologische conversie voor de mens en de planeet". Om hun engagement voor het klimaat te manifesteren, organiseren het aartsbisdom Katowice, Caritas Internationalis, Caritas Poland, CIDSE, de Global Catholic Climate Movement en Franciscans International een gezamenlijke dag van reflectie, viering en hernieuwing van de verbintenis. Jonge vrijwilligers en vertegenwoordigers van de betrokken organisaties zullen samenkomen, hun ervaringen delen en bidden. Zie de bijgevoegde flyer voor meer informatie.

Maandag 10th December (Thematisch Sociaal Forum), 08.00 - 10.00, 10 december 2018, Ewangelickie Centrum Diakonijne “Słoneczna Kraina” Jerzego Dudy-Gracza 6, 40-008 Katowice: een verslag van het Thematisch Sociaal Forum over Mijnbouw en Extractieve Economie ter gelegenheid van de Mensenrechtendag en de 70e Verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zie de bijgevoegde flyer voor meer informatie.

Maandag 10e december (Misereor), 10.45-11.45 uur, EU-paviljoen, COP 24 International Conference Centre (MCK) (accreditatiebadge vereist): "Mensenrechten en klimaatverandering in stedelijke gebieden"

Donderdag 13e december, 15.00 - 16.30, Side event room Wisla, COP 24 International Conference Centre (MCK) (accreditatiebadge vereist): “Na Parijs: ongelijkheid, eerlijke aandelen en de klimaatcrisis. Een op het maatschappelijk middenveld en rechtvaardigheid gebaseerde beoordeling van de NDC's ”. Zie de bijgevoegde flyer voor meer informatie.

Vrijdag 14th December (Misereor en Project 90), 13.00-15.00, Klimaathub, "Op weg naar een leven na steenkool: wegwijzers voor een duurzaam energiesysteem"

U kunt de activiteiten van CIDSE volgen en contact met ons opnemen via Twitter en Facebook.

Energy_to_change_screening_Katowice_7_Dec_EN.jpg
Ecological_conversion_9_Dec.pdf
Final_flyer_Interfaith_Dialogue_2_Dec_English.pdf
Missing_pathways_6th_Dec.pdf
Misereor_and_Project_90_Climate_Hub_Event.pdf
Thematic_Social_Forum_11_Dec.jpg
Equity_review_13_Dec.jpg

Deel deze inhoud op sociale media