Extractivisme, postkolonialisme en feminisme - CIDSE
© DKA

Extractivisme, postkolonialisme en feminisme

© DKA

Het kolonialisme met zijn hegemonische constructie en de daaraan inherente patriarchale en racistische ideologieën accepteerde geen alternatieve manieren van leven. In plaats daarvan rechtvaardigde zijn geloof in de superioriteit van westerse denkwijzen de gewelddadige vernietiging van het oorspronkelijke economische, sociale en ecologische evenwicht in alle regio's van de wereld die het binnenviel. Kolonialisme propageerde een vervreemding van de natuur en een ecocide die tegenwoordig zijn voortzetting vindt in extractivisme.

Zoals de Duitse filosoof Ernst Bloch het uitdrukte, mensen denken dat ze het recht hebben om zich tot de natuur te verhouden zoals een bezettingsleger betrekking heeft op vijandelijk gebied. In veel delen van de wereld doen regeringen en mijnbouwbedrijven alsof ze het door God gegeven recht hebben om het land te exploiteren ten koste van de lokale gemeenschappen en met name vrouwen. Naast culturele tradities die zeer creatief zijn in het remmen van het landeigendom van vrouwen, vormt dit de grootste bedreiging voor plattelandsgemeenschappen en vrouwen vandaag.

In Zuid-Afrika worden veel gemeenschappen van hun land beroofd zonder daarvoor een passende vergoeding te ontvangen. Nationale regeringen keuren meestal deze praktijk van landroof goed door de druk van overgangsmaatschappijen die het recht krijgen om mineralen uit de aarde te winnen. Bijna overal in die regio wordt begrepen dat lokale gemeenschappen overheden en bedrijven geen toegang tot het land kunnen ontzeggen als het nodig is voor mijnbouwdoeleinden. De regeringen laten zich overtuigen door memoranda van begrip van de bedrijven die altijd beloven niet alleen bij te dragen aan de rijkdom van de landen, maar ook om de situatie van de lokale gemeenschappen rechtstreeks te verbeteren. Ze beloven het creëren van banen en het verbeteren van de infrastructuur voor onderwijs, gezondheidszorg en vervoer. In werkelijkheid gebeurt er eigenlijk niets of slechts heel weinig. Mijnbouwbedrijven plukken de winst en laten achteruitgang van het milieu en sociale desintegratie achter. Wat regeringen ook verzamelen in de vorm van licentierechten en belastingen, als ze worden betaald, verdwijnen ze vaak in de privérekeningen van de extern georiënteerde elite van de nationale regeringen. De rijkdom verlaat het land terwijl de sociale en ecologische vernietiging ter plaatse blijft.

De negatieve effecten van mijnbouw treffen met name vrouwen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het overleven van het gezin, dat afhankelijk is van de toegang tot land en water, twee hulpbronnen die vaak worden vervuild en vernietigd door extractivisme. In extractivistische contexten zijn het meestal vrouwen die zorgen voor het voortbestaan ​​van sociaal gedesintegreerde samenlevingen waar veel mannen vatbaar zijn voor alcoholisme, wat op zijn beurt vrouwen negatief beïnvloedt. Ze worden geconfronteerd met toegenomen gevallen van huiselijk geweld en moeten meer tijd besteden aan het verzorgen van werk, omdat de mannen die in de mijnen werken vaak ziek worden vanwege de ongezonde werkomstandigheden en alcoholisme.

In het licht van deze ontwikkelingen is het belangrijk om de reikwijdte van veel lokale initiatieven tegen extractivisme te begrijpen. Ze voeren campagne voor het realiseren van hun "recht om nee te zeggen". In Zuid-Afrika is er bijvoorbeeld de Mineral and Petroleum Resources Development Act (MPRDA), een wet die voorschrijft dat mijnbouwbedrijven alle betrokken partijen moeten raadplegen alvorens hun activiteiten te starten. Helaas vormt Zuid-Afrika geen uitzondering op het algemene beeld waarin zowel nationale regeringen als internationale bedrijven de vereiste overlegprocessen herleiden tot formaliteiten in hun overtuiging dat zij een onbetwistbaar recht hebben op toegang tot het land van lokale gemeenschappen: landeigenaren en gebruikers kunnen de toegang niet weigeren . Geconfronteerd met deze existentiële bedreiging herontdekken de door mijnbouw getroffen gemeenschappen de waarde van solidariteit. Ze bundelen hun krachten om hun ruimte op te eisen in het centrum van besluitvormingsprocessen met betrekking tot hun gemeenschappen. Daarbij ontdekken ze de integratieve kracht van vrouwen, wier stemmen te lang zijn gemarginaliseerd. Ruimte claimen in het middelpunt van de besluitvorming betekent dat ze hun eigen opties ontwerpen voor het ontwikkelen van hun gemeenschappen en ze geen toekomst in extractivisme zien. Positieve voorbeelden van gemeenschappen die dat pad van ontwikkeling hebben gevolgd, zijn zeer zelden.

Extractivisme legt een zware last op lokale gemeenschappen en in het bijzonder vrouwen, en is ook schadelijk voor het milieu. Deze gecombineerde aanval op mens en natuur is niet nieuw, maar duidt op een voortzetting die teruggaat tot de geboorte van het koloniale project. Vanuit een historisch perspectief ging kolonialisme, begrepen als de commodificatie van de aarde, haar schatten, haar flora en fauna en in het bijzonder haar mensen ten behoeve van de koloniserende naties, hand in hand met de overheersing over vrouwen en de natuur in de zelfverklaarde geciviliseerde naties. In de koloniën waren mensen vervreemd van de natuur en door middel van dwangarbeid ertoe aangezet een gewelddadige relatie met de natuur te ontwikkelen. Deze relatie wordt voortgezet in extractivisme. Daarom vormt de noodzaak om het extractivisme te overwinnen een integraal element van dekolonisatie, waarvan de ontmanteling van het patriarchaat een centraal onderdeel is. Extractivisme en zijn gewelddadige relatie met de natuur en mensen in de omliggende gebieden van de mijnen, is een manifestatie van scheve machtsverhoudingen, politieke structuren en economische dominantie die koloniale logica en praktijk handhaven. De stemmen van lokale gemeenschappen, in het bijzonder die van vrouwen, worden niet gehoord omdat openbare verhandelingen worden gedomineerd door extern georiënteerde elites, wat weer een element van kolonialisme is. Bijgevolg kunnen we de door extractivisme veroorzaakte crisis alleen met succes overwinnen als de tot nu toe gemarginaliseerde stemmen een plek krijgen in het centrum van het veranderingsproces. De stemmen van vrouwen staan ​​daarbij centraal.

Over de auteur: Dr. Boniface Mabanza Bambu is een theoloog, filosoof en literair geleerde uit de DRC. Hij werkt voor KASA, Kirchliche Arbeitsstelle Südliches Afrika / Oecumenische dienst in Zuid-Afrika in Heidelberg / Duitsland, waar de nadruk ligt op apartheid en postkolonialisme.

Deel deze inhoud op sociale media