Bij COP24 moeten regeringen de realiteit van klimaatverandering onder ogen zien en zich committeren - CIDSE
Foto door ADB (CC BY-NC-ND 2.0)

Bij COP24 moeten overheden de realiteit van klimaatverandering onder ogen zien en zich committeren

Foto door ADB (CC BY-NC-ND 2.0)
Een familie doorkruist ondergelopen straten van Pakistan

Wereldleiders verzamelen zich vandaag in Katowice, Polen, voor de VN-klimaatconferentie twee maanden nadat het IPCC 1.5 ° C-rapport bevestigde dat onze toekomst onverenigbaar is met fossiele brandstoffen en met onze huidige levensstijl op basis van overconsumptie. In het licht van dit bewijs moet de COP dit jaar hogere verplichtingen nakomen voor de toekomst van onze planeet en de weg vrijmaken voor een andere economie.

Vorige week riepen veel wereldleiders op tot sterkere nationale klimaatdoelen door 2020 op de eerste online top georganiseerd door de Klimaat Kwetsbaar Forum. Ze vroegen om kwetsbare landen te redden die worden bedreigd door opwarming boven 1.5 graden Celsius. “Onze partners ter plaatse worden al bedreigd door de opwarming van de aarde. Dit beïnvloedt hun gezinsleven, hun levensonderhoud en zelfs hun culturele praktijken. We zijn één mensenfamilie en we hebben allemaal de morele verantwoordelijkheid om klimaatverandering te stoppen, omdat we er allemaal aan bijdragen. 'Zei Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE.

Op deze COP moeten landen instemmen met een robuust en eerlijk 'Paris rulebook': een eerlijke en samenhangende set implementatierichtlijnen om het Parijse regime te verstevigen en een stappenplan om openstaande kwesties af te ronden. COP24 moet het klimaatgesprek heroriënteren in de richting van het ontsluiten van ambitie voor staten, waarbij fundamentele veranderingen in productie en consumptie in alle sectoren worden gekatalyseerd. Klimaat moet niet in een vacuüm worden aangepakt: bij COP24 zullen we pleiten voor agro-ecologie als de manier om voedsel te produceren en te distribueren en we zullen duurzame energiesystemen promoten als een manier om klimaatrechtvaardigheid te bereiken.

Meer in het algemeen ondersteunen we een toekomst na de groei, door ons verouderde en uitbuitende economische systeem opzij te zetten dat vervuiling en onderdrukking genereert in plaats van welvaart en harmonie. Om een ​​dergelijke overgang naar een hernieuwbare en duurzame toekomst voor iedereen te maken, wordt een rechtvaardige financiering van cruciaal belang: bij COP24 zullen ontwikkelde landen krachtige verbintenissen moeten tonen ten opzichte van de meest kwetsbare gemeenschappen die te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering. Financiering is de sleutel tot het ontsluiten van solidariteit en rechtvaardigheid en zorgt ervoor dat de meest kwetsbare gemeenschappen zich kunnen aanpassen aan en terecht kunnen verzachten tegen klimaatverandering.

CIDSE zal ook aanwezig zijn op COP met een delegatie van 100 jonge katholieke vrijwilligers afkomstig uit verschillende continenten, die de inzet van de mensen voor de zorg voor ons gemeenschappelijke huis vertegenwoordigen en uiten. “Onze vrijwilligers brengen ervaringen van vechten voor klimaatrechtvaardigheid op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Ze zijn getuigen van wat gewone burgers elke dag kunnen doen om het verschil te maken: handelen voor het klimaat, elkaar helpen en collectieve acties leiden. Ze vertegenwoordigen de echte hoop voor de toekomst van onze planeet en komende generaties en laten zien dat iedereen een dappere pleitbezorger voor verandering kan zijn.Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen'.

Katholieken hebben hun engagement voor het klimaat pas de afgelopen maanden bij verschillende andere gelegenheden kenbaar gemaakt en vinden altijd hun inspiratie in de kenmerkende encycliek 'Laudato Si' van paus Franciscus. Wereldwijd de De kerk heeft opgeroepen tot ambitieuze en dringende klimaatactie (Oktober 2018). Met een krachtige oproep ondertekend door zes presidenten van de continentale bisschoppenconferenties, riepen leiders van de katholieke kerk regeringsleiders op om ambitieuze en onmiddellijke actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken en te overwinnen. In dezelfde maand, reageren op de release van de IPCC rapport, leiders van katholieke ontwikkelingsbureaus lanceerden een dringende oproep voor klimaatactie en economie na de groei. We hopen dat regeringsleiders naar deze oproep zullen luisteren en op basis van bewijsmateriaal zullen handelen op deze COP.

Opmerkingen voor de redactie:

Kijk op de website van CIDSE voor regelmatige updates over COP en de delegatie van vrijwilligers.

Publicatie van CIDSE: “The Climate Urgency: Zet koers naar een nieuw paradigma" en onze recente infographics ter illustratie.

"Energie om te veranderen”, Een aankomende documentaire over duurzame energie voor de mens en de planeet

Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen CIDSE's campagne voor een duurzame levensstijl

Mediacontact: Valentina Pavarotti, CIDSE Communications and Media Relations Officer, pavarotti (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media