Na Parijs: landen betalen niet hun eerlijk deel - CIDSE

Na Parijs: landen betalen hun eerlijk aandeel niet

Persbericht: Vandaag is tijdens de VN-klimaatconferentie in Polen een evaluatie gepubliceerd van de klimaatdoelstellingen en -verplichtingen van elk land.

De onafhankelijke beoordeling wordt ondersteund door sociale bewegingen, milieu- en ontwikkelings-ngo's, vakbonden, geloof en andere maatschappelijke organisaties uit de hele wereld en meet het 'eerlijke aandeel' dat elk land moet dragen in termen van capaciteit en historische verantwoordelijkheid om de klimaatverandering terug te draaien. .

Het constateert ook dat de wereldwijde verdeling van rijkdom een ​​uitstekende lens biedt om nationale billijke aandelen te begrijpen - de rijkste tien procent van de wereldbevolking ontvangt 52 procent van het wereldwijde inkomen, en heeft dus het grote overwicht van de wereldwijde capaciteit.

Met de gesprekken die consensus bereiken dat de wereld op een kruispunt staat, is dit kritische rapport Na Parijs: ongelijkheid, eerlijke aandelen en de noodsituatie in het klimaat vindt:

  • Het totaal van alle huidige toezeggingen komt niet in de buurt van een toekomst die consistent is met een 1.5 ° C-traject.
  • Rijkere landen schieten ver tekort om hun billijke aandeel in de noodzakelijke mondiale actie te verpanden.
  • Hoewel veel armere landen op schaal met hun eerlijke aandelen actie ondernemen, zonder steun, zullen ze hun ambitie niet snel genoeg kunnen waarmaken.
  • De Overeenkomst van Parijs levert niet de radicaal opgeschaalde actie die nodig is.

Het rapport betreedt een nieuwe weg in het centraal stellen van ongelijkheid binnen landen, terwijl het tegelijkertijd de aandacht vestigt op ongelijkheid tussen landen. Door dit te doen, levert het waardevolle nieuwe inzichten op in de klimaatuitdaging, vooral zoals we het vandaag ervaren, met ongelijkheid en onzekerheid in de rijke landen die een nieuw en gevaarlijk rechtse populisme voeden.

Het rapport toont aan dat wanneer de armste helft van de wereld minder dan een tiende van het totale wereldinkomen ontvangt, velen overleven van minder dan $ 2 per dag en bijna geen uitstoot genereren, hieruit volgt dat ze niet gelijk kunnen worden gevraagd om de last van klimaatactie.

Het slaat ook nieuwe wegen in door de uitdaging van eerlijke aandelen aan te gaan in het licht van het recente rapport van het IPCC over de 1.5C-temperatuurdoelstelling. Het maakt gebruik van een van de belangrijkste trajecten van het IPCC en gebruikt het om aan te tonen dat - gezien het enorme ambitieniveau dat nu nodig is - billijkheid doorslaggevend zal zijn.

Ondanks dit, en ondanks het feit dat billijkheid een kernprincipe is in het VN-proces om een ​​nieuw mondiaal klimaatakkoord overeen te komen, hebben landen geen benchmarks voor het bepalen van de billijkheid van hun eigen en andere beloften. Dit rapport neemt belangrijke stappen om deze leemte op te vullen.

Brandon Wu, Director of Policy and Campaigns van ActionAid USA, Zei:

“Wie wil terug naar huis en zijn kiezers vertellen dat ze een ruwe deal voor hun land hebben gekregen van het VN-klimaatveranderingsproces? Vooral in een tijd waarin de enorme ongelijkheid tussen de rijkste mensen ter wereld en alle anderen ons dieper in een crisis brengt. Dat is precies wat rijke landen proberen te krijgen van ontwikkelingslanden. Tenzij er een eerlijke deal is die de erfenis van klimaatverandering veroorzaakt door geïndustrialiseerde ontwikkelde landen verklaart, zullen we nooit een duurzame wereldwijde strategie hebben.

"We moeten weer wat vertrouwen in het proces krijgen, en dat begint met rijke landen die veel sterkere toezeggingen doen om de klimaatcrisis op te lossen die zij, en hun rijkste elites, grotendeels verantwoordelijk zijn voor het creëren."

Mohamed Adow, de internationale klimaatleider van Christian Aid, Zei:

“Klimaatverandering is het ultieme onrecht en deze waarheid moet worden weerspiegeld in hoe we het aanpakken. Arme landen die weinig hebben gedaan om het probleem te veroorzaken, lijden er het meest onder, terwijl de landen die rijk zijn geworden door een fossiele ontwikkeling beter in staat zijn zichzelf te beschermen. Het is niet alleen eerlijk dat deze rijkere landen meer werk verzetten om de klimaatverandering aan te pakken, hun hogere uitstoot maakt hen de landen die het meeste kunnen doen om de mondiale uitstoot op korte termijn te verminderen. Door dit te doen zullen ze over de hele wereld goede wil genereren die wederzijdse acties in armere landen zal ontbranden en een race naar de top zal genereren. ”

Co-directeur van Climate Equity Reference Project Tom Athanasiou, een van de auteurs van het rapport, zei:

“Dit rapport is echt iets nieuws. Het gaat de uitdaging van wetenschap en billijkheid aan, maar op een manier die zowel tijdens de onderhandelingen deze week als in de echte wereld zinvol is. We moeten praten over eerlijke delen van de wereldwijde inspanning: ongelijkheid tussen landen, en ongelijkheid binnen hen, in de expliciete context van het 1.5C temperatuurdoel. Als we de kans krijgen om dat doel te bereiken, moeten we de kwestie van eerlijkheid serieus nemen. '

Rachel Kennerley, internationale klimaatcampagne voor Friends of the Earth Engeland, Wales en Noord-Ierland, toegevoegd:

“Het restaurant staat op het punt te sluiten, de rekening moet snel worden betaald en terwijl het grootste deel van de tafel een driegangenmaaltijd had, hadden een paar mensen net salade. Biedt u serieus aan om de rekening gelijkelijk te verdelen? We bevinden ons op een punt waar we weten wat er moet worden gedaan om de klimaatchaos te keren en het komt neer op dit eenvoudige principe: rijkere landen, die nu en historisch meer uitstoten, kunnen en moeten meer betalen. "

Lidy Napil, coördinator, Aziatische volksbeweging over schuld en ontwikkeling zei:

“We worden niet alleen geconfronteerd met een klimaatcrisis, we worden geconfronteerd met een groot aantal onderling gerelateerde crises, waaronder een energiecrisis, biodiversiteitscrisis en onder andere ongelijkheidscrisis. Dit rapport legt de sterke verbanden tussen de klimaat- en ongelijkheidscrises en maakt duidelijk dat we deze samen moeten aanpakken. Dit is wat klimaatrechtvaardigheid vereist ”

Asad Rehman, uitvoerend directeur van War on Want toegevoegd:

“Een mislukt economisch systeem heeft winst boven mens en planeet geplaatst, wat een klimaatcrisis veroorzaakt die de vlammen van bestaande wereldwijde en nationale ongelijkheden doet oplaaien. Alleen oplossingen die zowel rechtvaardig als rechtvaardig zijn, bieden een echt alternatief voor de politiek van haat en onverdraagzaamheid die wereldwijd door extreemrechts wordt gepromoot. De wereld staat voor een grimmige keuze: een visie van gerechtigheid en solidariteit of die van muren en hekken en een afdaling in de duisternis. "

Bert De Wel, ambtenaar klimaatbeleid, internationale vakbondsconfederatieconcludeerde:

“Om de klimaatuitdaging aan te gaan en de aarde van broeikassen te stoppen, moeten alle landen verder en sneller gaan met ambitie gedreven door een 'rechtvaardige overgang'. Alleen een rechtvaardige en eerlijke verdeling van de inspanningen tussen arm en rijk, tussen gezinnen, werknemers en bedrijven, zal het mogelijk maken om over te stappen op een emissieloze economie. ”

De bottom-upbenadering van de Overeenkomst van Parijs combineert met de ernst van de 1.5 ° C-uitdaging om het debat over aandelen en eerlijke aandelen kritisch te maken. Gelijkheid is geen morele luxe, maar een praktische noodzaak om de doelstellingen van Parijs te bereiken.

De algemene conclusie van het rapport is dat landen samen alles moeten doen wat nodig is om het 1.5 ° C-doel te bereiken, en dit kan alleen worden gedaan als de uitdaging voor het eigen vermogen wordt aangegaan: degenen met meer moeten meer doen om de emissiekloof te dichten.

ENDS

Neem voor meer informatie of om een ​​interview te regelen contact op met:

Adam McNicholas / Jenna Pudelek - Action Aid International
adam.mcnicholas (at) actionaid.org / + 447968 356 811
jenna.pudelek (at) actionaid.org / + 447795 642 990

Claire Miranda - Aziatische volksbeweging over schuld en ontwikkeling
clairemiranda08 (at) gmail.com / + 639175115334

Claire Norman - Friends of the Earth Engeland, Wales en Noord-Ierland
claire.normal (at) foe.co.uk / + 4420775661649

Joe Ware - Christian Aid
JWare (at) christian-aid.org / + 44 (0) 207 523 2418

Nathan Thanki - Equity and Ambition Group
nthanki (at) coa.edu / + 44 849568242

Fiona Broom - Friends of the Earth International
Fionab (at) foei.org / + 447460771670

Bert De Wel - ITUC
Bert.DeWel (at) ituc-csi.org / + 32473820097

Noot voor de redactie:
1. Download het rapport hier

2. Lijst van organisaties die zich hebben aangemeld: http://civilsocietyreview.org/groups2018/

3. Er is een mogelijkheid om het rapport te verkennen en verder te zoeken bij a nevenevenement op COP24: do 13 dec, 15.00-16.30, zij-evenementenruimte Wisla

EN-CSO Equity Review Report December 2018
Flyer Side Event 13 december 2018

Deel deze inhoud op sociale media