Einde van COP 24: meer solidariteit en rechtvaardigheid is nodig om de klimaatverandering het hoofd te bieden - CIDSE
© CIDSE

Einde van COP 24: meer solidariteit en rechtvaardigheid is nodig om de klimaatverandering het hoofd te bieden

© CIDSE

De COP 24 VN-klimaatbesprekingen in Katowice, Polen, eindigen vandaag, na twee weken. Onderhandelaars op de conferentie hadden de taak om het "Paris Rulebook" op te stellen, de cruciale volgende stap in de uitvoering van de 3-overeenkomst die Parijs jaar geleden werd aangenomen.

 In het IPCC landmark report (2018 oktober) waarschuwden de wetenschappers van de wereld ons voor de urgentie om alle mogelijke maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde onder 1.5 C te houden, als we catastrofale gevolgen willen voorkomen. Ze hebben duidelijk aangegeven dat we ons in een tijd van klimaatnood bevinden en dat we onze planeet en levensstijlen drastisch moeten veranderen om onze planeet te redden. Het einde van deze gesprekken en het goedgekeurde Rulebook weerspiegelen niet voldoende de urgentie en er moet nog veel worden gedaan om krachtiger maatregelen te nemen die het mogelijk maken om binnen de 1.5 C temperatuurgrens te blijven. Gebrek aan krachtige mechanismen voor het vergroten van de ambitie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, evenals solide financiële verplichtingen, en de uitsluiting van verwijzing naar mensenrechten en voedselzekerheid tonen duidelijk aan dat regeringen afstand doen van hun verantwoordelijkheid om te handelen en daarom de Overeenkomst van Parijs volledig ten uitvoer te leggen verplichtingen.

Gisteren leidde het maatschappelijk middenveld, waaronder CIDSE, als reactie op het kennelijke gebrek aan krachtige verbintenissen die uit onderhandelingen voortvloeiden, een enorm protest binnen COP 24, wat politieke leiders herinnerde aan de "People's requirements", die overeenstemmen met onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs. Bij veel andere organisaties hebben we benadrukt dat we onmiddellijke en ambitieuze actie nodig hebben; en een drastische verschuiving van onze energie- en landbouwsystemen moet nu beginnen; en dat financiering dergelijke transformatie moet ondersteunen en diegenen moet helpen die al te maken hebben met klimaatrampen. We hebben herhaald dat we, om echt effectief te zijn, dit moeten doen op een manier die eerlijk en rechtvaardig is voor grassroots en frontline communities, en ervoor zorgt dat de last niet opnieuw op de armen en op degenen valt die het meest getroffen zijn door - maar het minst verantwoordelijk voor - de huidige klimaatcrisis. Mensen vroegen regeringen om transformerende acties op deze COP in te voeren: “Niemand verwachtte één conferentie om de klimaatcrisis zelf op te lossen. Maar we hadden beter verwacht dan dit - en we verdienen beter. 'Verklaarden de mensen gisteren in de actie.

“Voor CIDSE moet solidariteit het fundament van het klimaatbeleid zijn, aangezien klimaatrechtvaardigheid een morele verplichting is en solidariteit niet kan bestaan ​​zonder nederigheid. Politici van rijke landen zouden nederig genoeg moeten zijn om hun plicht te erkennen om de belangen van anderen op de eerste plaats te stellen, te begrijpen dat we één gemeenschappelijk huis delen en ons allemaal als één menselijke familie te beschermen. " zei Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE. Solidariteit moet ook centraal staan ​​in ons economisch systeem, waarvoor ambitieuze en diepgaande structurele hervormingen nodig zijn, waarbij onze samenleving wordt opgeroepen zich te verankeren in nieuwe benaderingen en beleid: een nieuw handelsregime voor een sociale en solidaire economie, een ander bank- en financieel systeem - een hele paradigmaverschuiving.

De laatste dagen doorgebracht op COP 24 hebben ons opnieuw laten zien dat een dergelijke verschuiving sterk moet worden gestimuleerd door de stem en acties van burgers. Een grote groep vrijwilligers van het CIDSE-netwerk verzamelde zich in Katowice en zette zich in voor radicale levensstijlveranderingen en actie voor het klimaat, en werden ambassadeurs voor verandering in hun thuisgemeenschappen (zie campagne 'Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen”). Ze weten dat hun inzet - samen met een van de verschillende actoren uit het maatschappelijk middenveld - zal bijdragen aan het ontwaken dat ze overal om hen heen zullen creëren, door de kracht van hun daden en hun getuigenis. CIDSE als netwerk verbindt zich er ook toe om deze verplichting te ondersteunen. Zo'n duwtje bouwde voort op het engagement van de katholieke kerk voor het klimaat, waaronder de Heilige Stoel die sprak over "Dringende actie en dringende behoefte aan een nieuwe solidariteit" in de klimaatonderhandelingen.

Opmerkingen voor de redactie:
Kerk wereldwijd roept op tot ambitieuze en urgente klimaatactie (Oktober 2018)
Leiders van katholieke ontwikkelingsinstanties riepen op tot dringende klimaatactie en economie na de groei (Oktober 2018)

The Climate Urgency: Zet koers naar een nieuw paradigma

Mediacontact: Valentina Pavarotti, CIDSE Communications and Media Relations Officer, pavarotti (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media