De Energy to Change van het volk vult het grote scherm aan de zijlijn van COP24 - CIDSE

De Energy to Change van de mensen vult het grote scherm aan de zijlijn van COP24

De documentaire 'Energy to Change' ging op 7 december in première voor een publiek van 150 mensen. Onder het publiek bevonden zich activisten uit het Poolse maatschappelijk middenveld, klimaat pelgrims, organisatoren van de basis, inheemse gemeenschapsleden en COP24-partijvertegenwoordigers uit de hele wereld.

De screening was het hoogtepunt van een daglange workshop voor vrijwilligers van de campagne Change for the Planet - Care for the People. Na de documentaire beantwoordden drie sprekers uit drie van de verhalen vragen uit het publiek.

Energy to Change volgt zes persoonlijke verhalen van gemeenschappen en individuen die zich inzetten voor een duurzamer gebruik van energie. Een dorp in DR Congo organiseert samen om hun eigen kleine hydro-elektrische dam te bouwen, terwijl een inheemse activist in het Braziliaanse Amazonegebied zich verzet tegen een particuliere, grote dam die een heilige plaats dreigt te vernietigen. Een Zwitsers gezin verhuist naar een co-woning waar ze energie en ruimte delen met andere mensen van 15. Een Belgische kerk vertrouwt op hernieuwbare energiebronnen en predikt over onze plicht om ons gemeenschappelijke huis te beschermen. Een activist in Portugal neemt de trein en rijdt op zijn fiets voordat hij een klimaatprotest bijwoont. Op het platteland van Kenia is een verpleegster blij dat ze nu de zonne-energie heeft om water voor patiënten te filteren en medicijnen koel te houden.

De documentaire illustreerde visueel enkele van de initiatieven en zorgen die NGO's gedurende de dag aan vrijwilligers presenteerden. Twee Poolse mensen deelden hun inspanningen om de Poolse samenleving bewust te maken van het verband tussen ecologie en katholicisme, vergelijkbaar met de vader van de ecokerk in België. Zowel de Poolse milieu-NGO Klub Gaja als het lid van een inheemse Amazone-gemeenschap die na de screening sprak, toonden zich bezorgd over hun huidige autoritaire regeringen, die niet alleen dreigen de milieuwetgeving terug te draaien, maar ook democratische mechanismen.

De documentaire is nu ook beschikbaar voor online bekijken. U kunt ook kijken naar de aanhangwagen. Neem contact op met Gotra @ cidse.org voor promotiemateriaal als u geïnteresseerd bent in het organiseren van een screening in uw gemeenschap.

Bekijk hieronder de reactie van een vrijwilliger op het kijken naar Energy to Change.

Deel deze inhoud op sociale media