Bloggen over gendergelijkheid in 2018: een recensie - CIDSE

Bloggen over gendergelijkheid in 2018: een recensie

Dit jaar hebben we ongelooflijke getuigenissen verzameld van vrouwen die vechten voor hun rechten, hun land en de toekomst van hun gemeenschappen, terwijl ze met veel obstakels worden geconfronteerd. Hier is een overzicht van hun oproepen en acties tegen onderdrukking en onrecht.

“Ik ging naar de gevangenis voor het verdedigen van Moeder Aarde. Wat een vreemd rechtssysteem. ”Viviane Michel, president van Quebec Native Women, vertelde haar strijd om de bouw van een hydro-elektrische dam op een rivier in Noord-Quebec (Canada) te stoppen tijdens de bijeenkomst van de Women Resisting Extractivism in Montreal in maart 2018. De bijeenkomst werd mede georganiseerd door de Canadese ledenorganisatie CIDSE, Development and Peace-Caritas Canada en was te zien in de Juni-editie van de blogruimte voor gendergelijkheid van CIDSE.

Net als Viviane Michel was de creatieve kracht van vrouwen om gemeenschappen op te bouwen, voedsel te verbouwen, campagnes te leiden en strijd tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid de rode draad in CIDSE's blog over gendergelijkheid in 2018.

Als toonaangevende Peruaanse mensenrechtenadvocaat Mirtha Vásquez wees erop: “Vrouwen handelen in solidariteit met het milieu en de hulpbronnen, evenals met de rest van de samenleving. Hun strijd is niet alleen tegen mijnbouw, maar ook voor alternatieven voor mijnbouw die economische solidariteit tonen. ”Het blog over de centrale plaats van feminisme in agro-ecologie door experts Emma Siliprandi heeft ook deze kwestie behandeld. Siliprandi schreef: “Vrouwen op het platteland ervaren uit de eerste hand het geweld dat wordt uitgeoefend door grote bedrijven die ruw worden bereden over de rechten van traditionele gemeenschappen en hun land stelen, het water en de juiste natuurlijke hulpbronnen besmetten en hun leiders vervolgen en doden. Ze schenden de waardigheid van vrouwen als een manier om hun dominantie te tonen. Ze vergelijken hun lichamen met veroverde gebieden. '

Deze mentaliteit is endemisch voor het huidige systeem dat zijn oorsprong vond in patriarchaat, kolonialisme en racisme, wees Boniface Mabanza, theoloog, filosoof en literair geleerde uit de DRC, aan. Onder verwijzing naar de Duitse filosoof Ernst Bloch, observeerde Mabanza in zijn blog: “Mensen denken dat ze het recht hebben om met de natuur om te gaan, zoals een bezettingsleger betrekking heeft op vijandelijk gebied. In veel delen van de wereld doen regeringen en mijnbouwbedrijven alsof ze het door God gegeven recht hebben om het land te exploiteren ten koste van de lokale gemeenschappen en met name vrouwen. Naast culturele tradities die zeer creatief zijn in het remmen van het landbezit van vrouwen, vormt dit tegenwoordig de grootste bedreiging voor plattelandsgemeenschappen en vrouwen. "

Tegelijkertijd zijn er talloze voorbeelden van vrouwenorganisaties over de hele wereld die opkomen en handelen om deze situatie te veranderen, wees Emma Siliprandi in haar blog over agro-ecologie en feminisme.

Maar zowel in het wereldwijde noorden als in het zuiden wordt de expertise van vrouwen nog steeds onderschat en zijn vrouwenorganisaties over de hele wereld consequent onvoldoende gefinancierd, merkte Elana Wright op van CIDSE-lid Development and Peace, in haar blog over Canada's nieuw goedgekeurde feministische ontwikkelingsbeleid. Hoewel hij de ambitie van Canada verwelkomt om internationale steun voor gendergelijkheid te leiden, uitte Wright ernstige bezorgdheid over de veel grotere verhoging van zijn militaire budget: een uitgavenstijging van bijna vier dollar aan verdediging voor elke dollar aan ontwikkeling. Ze verklaarde: "Canada moet aantonen dat zijn benadering van handel en verdediging het goede werk van Canada op het gebied van ontwikkeling niet ongedaan maakt."

De strijd van vrouwen neemt verschillende vormen aan en de meeste staan ​​op de frontlinie van geweld. Velen zijn creatief en direct, zoals “la Barbe Liège” een groep jonge vrouwen in België, gevormd door een vergelijkbare Franse organisatie. De organisatie gebruikt directe en creatieve acties om het patriarchaat en het glazen plafond voor vrouwen uit te dagen.

Sommige worstelingen zijn bedoeld om culturele stereotypen tegen te gaan, zoals het dragen van sluiers. In haar blog, Zeinab Arteil uit Libanon sprak over het overwinnen van het stereotype beeld van een onderdrukte vrouw die een sluier draagt. “In het begin was mijn sluier een obstakel voor mijn vooruitgang. Tegenwoordig identificeer ik mezelf liever niet als een gesluierde vrouw, maar als Zeinab, een facilitator, een culturele operator. Ik draag een sluier waarmee ik door de landen beweeg, ik werk in kunsttheater, muziek, dans, ik ontmoet heel verschillende mensen, artiesten, activisten en ik weet overal waar ik ga, ik kan het verschil maken; Ik weet dat ik diversiteit breng in de groep waar ik deel van uitmaak, en dat alles vanwege de investering die ik in mezelf heb gedaan! ”.

Het feministische perspectief, zo merkte Siliprandi op in haar blog, laat ons vrouwen zien als protagonisten en respecteert hen als individuen en vecht voor hun onafhankelijkheid. In dezelfde geest schreef Nara Baré, coördinator van Coiab, Coordenação das Organizações Indígenas da Amazônia Brasileira [coördinatie van inheemse organisaties van Braziliaans Amazonia] in haar blog: “Wij zijn de bewakers van het bos en we zullen ons uiterste best doen om het te verdedigen. En we zullen nooit stoppen zijn inheemse inwoners en vrouwen te zijn. '

Een soortgelijk verhaal werd verteld in de blog over het Zuid-Afrikaanse 'Greater Phola / Ogies Climate Camp'. Het kamp was georganiseerd onder de vlag van de Women Building Power Campaign, een door vrouwen geleide en door vrouwen gestuurde campagne ondersteund door WoMin. “We bouwen een beweging op vanuit de basis, niemand kent onze pijn. Onze harmonie, onze vrede en onze waardigheid zijn verstoord. Voor mijnbouwbedrijven maakten we ons geen zorgen om water te kopen. We zijn arm geworden door de elite, en we organiseren deze wandeling [en doen deze campagne] om bewustzijn te creëren en de kracht te tonen van vrouwen die mijnbouw uitdagen en dit soort vuile, onveilige en niet-duurzame ontwikkeling ”, getuigde een van de deelnemers uit Somkhele en Fuleni, noordelijk KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika in het kamp.

Hoewel vrouwen vooraan staan ​​in deze strijd, zijn ze het er allemaal over eens dat jongens en mannen ook aan boord moeten worden gebracht. In post-conflictsamenlevingen nemen vrouwen bijvoorbeeld veel meer verantwoordelijkheden op (agrarisch werk, economische activiteiten, enz.) Die kunnen leiden tot een verlies van persoonlijke waarde bij mannen en op hun beurt kunnen leiden tot spanning in het gezin en de gemeenschap, evenals huiselijk geweld. In een blog CIDSE-lid Entraide et Fraternite presenteerden hun Lenten-campagne in 2018 en beschreven hoe hun partners in de regio van de Grote Meren een inclusieve genderbenadering kiezen. Mannen moeten deel uitmaken van de verandering voor gendergelijkheid en ze moeten zich positief kunnen identificeren ten opzichte van vrouwen.

Dit was ook de gekozen aanpak voor een nieuwe gereedschap kit om gendergelijkheidsgesprekken te openen in katholieke organisaties die CIDSE-lid CAFOD in maart 2018 heeft gepubliceerd. In de blog om de publicatie van de toolkit te markeren, schreef auteur Tanja Haque: “Sommige mensen die ik ben tegengekomen, denken bij het praten over gendergelijkheid dat het alleen van toepassing is op vrouwen en dat genderprojecten alleen vrouwen ondersteunen, behalve mannen. Anderen hebben de misvatting dat gendergelijkheid een buitenlands westers concept is dat niet past bij enkele van de bestaande culturele tradities, of ze vrezen dat het probeert vrouwen macht over mannen te verlenen. Hoe te reageren op deze misverstanden? Ik leg uit dat gendergelijkheid niet over een van deze dingen gaat. Ik reageer door het volgende te benadrukken, dat het gaat om het creëren van voorwaarden voor liefde, mededogen en gerechtigheid voor de armen, dat het gaat om arme vrouwen en mannen. Ik benadruk het punt dat gendergelijkheid streeft naar goed nieuws en gelijke kansen voor iedereen en dat de kerk een cruciale rol speelt bij het bevorderen van dergelijke gelijke kansen voor alle mensen en het behoud van de waardigheid van zowel vrouwen als mannen. '

CIDSE kijkt ernaar uit om meer verhalen te presenteren over moed, wijsheid en vastberadenheid om de waardigheid van zowel vrouwen als mannen te behouden in onze blog over gendergelijkheid in 2019!

Deel deze inhoud op sociale media