We huilen met moeder Aarde tranen van modder en bloed - CIDSE
© Iglesias y Minería

We huilen met Moeder Aarde tranen van modder en bloed

© Iglesias y Minería

Nee tegen straffeloosheid! The Churches and Mining Network huilt met de slachtoffers van de sociaal-milieucriminaliteit van Brumadinho, Minas Gerais (Brazilië)

Spaanse versie beschikbaar beschikbaar hier.

Portugese versie in bijlage hieronder.

We schrijven vandaag vanuit deze geschonden gemeenschap, die we goed kennen en die we vandaag opnieuw bezoeken, nadat we er verschillende keren mee hebben gevierd in de wandeling, het leven en het verzet tegen de uitbreiding van de mijnbouw.

We schrijven ook van de vele Latijns-Amerikaanse gemeenschappen die getroffen zijn door het arrogante geweld van het extractivisme, dat vandaag stilletjes de kleine Brumadinho omhelsde, in tranen.

We zijn solidair met de families van de slachtoffers en de geloofsgemeenschappen, die de moeilijke uitdaging zullen hebben om de hoop te herstellen. We sluiten ons ook aan bij het aartsbisdom Belo Horizonte, dat met de woorden van het evangelie de tragedie definieerde als "gruwel van verlatenheid", verwijzend naar de "absurditeiten die voortkomen uit de verworvenheden en minachting voor de ander, de waarheid en het goede van allen"

We blijven de kerken die betrokken zijn in de door mijnbouw gewonde gebieden en in alle open conflicten tussen winningsbedrijven en gemeenschappen begeleiden en adviseren (alleen in Brazilië zijn er meer dan 70 bisdommen waar deze conflicten in kaart zijn gebracht).

Straffeloosheid consolideert misdaad
Het bedrijf VALE SA is samen met BHP Billiton verantwoordelijk voor 19 sterfgevallen en vervuiling van het gehele stroomgebied van de Doce-rivier, op november 5, 2015. Dezelfde schade werd drie jaar later herhaald, met een spoor van veel ernstigere sterfgevallen, is de bevestiging van de onbekwaamheid van beheer en preventie van schade, desinteresse en crimineel gedrag.

Deze verantwoordelijkheid houdt ook de staat in, die vergunningen verleent aan winningsprojecten en deze zou moeten bewaken om de veiligheid en het waardige leven van de gemeenschappen en het milieu te waarborgen.
De verantwoordelijkheid van de staat is tweeledig, omdat straffeloosheid en het gebrek aan volledige en voldoende herstelbetalingen voor de slachtoffers van de misdaad van de marine een van de belangrijkste voorwaarden was voor de nieuwe misdaad van Brumadinho.

Draaideuren
Embraced, het kapitaal van mijnbouwbedrijven en politieke macht, faciliteert de installatie of uitbreiding van grote winningsprojecten, waarbij de voorwaarden en vergunningsregels daarvan tot een minimum worden beperkt. De “Córrego do Feijão” zelf, wiens depot van giftig afval werd verbroken, verkreeg in december 2018 een milieuvergunning voor de uitbreiding van 88% van haar activiteiten. In de Raad voor Milieubeleid van de staat Minas. Alleen het National Civil Society Forum on the Management of Hydrographic Basins (FONASC) stemde tegen de uitbreiding en hekelde "krankzinnige" mechanismen om de eisen in de vergunningverlening voor grote mijnbouwprojecten te verminderen. Rampen die worden veroorzaakt door onverantwoord gedrag van bedrijven die gelieerd zijn aan de openbare macht, kunnen geen ‘milieu-ongelukken’ worden genoemd.

Georganiseerd maatschappelijk middenveld maar niet geluisterd
Sinds 2011 demonstreert de bevolking van Brumadinho en de regio op een georganiseerde manier tegen de mijn, de gevolgen en bedreigingen ervan. De FONASC schreef in december 2018 een officiële mededeling aan de staatssecretaris van Milieu en verzocht om opschorting van de vergunning voor de "Córrego do Feijão" -mijn. De internationale articulatie van degenen die door de Vale worden beïnvloed, hekelde in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de Vale in april 2018 "de gevaren van het herhaalde proces van het verminderen van kosten en kosten in haar activiteiten", waarbij expliciet melding werd gemaakt van de verschillende afvalstortingen.
Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden kunnen geen rechtvaardiging voor onwetendheid claimen. Integendeel, er is een systematische diskwalificatie van verschillende stemmen in naam van de vooruitgang en de winst van enkelen.
Met energie herhalen we de woorden van paus Franciscus in de encycliek Laudato Si ': “in het debat moeten lokale bewoners een bevoorrechte plek hebben, zij die zich afvragen wat ze willen voor zichzelf en hun kinderen en kunnen rekening houden met de doeleinden die het onmiddellijke economische belang overstijgen ”(LS 183).

Maak het flexibel totdat het breekt
De nieuw gekozen president van Brazilië heeft, in reactie op de druk van de persoon die zijn campagne heeft gefinancierd, het plan uitgesproken om milieucontrole en vergunningen zo flexibel mogelijk te maken. Hij bekritiseerde de vermeende "milieuvriendelijke industrie"; zijn regering heeft bevoegdheden uit de portefeuille Milieu gehaald, contracten met ngo's die zich inzetten voor de bescherming van het milieu opgeschort, secretariaten die zich inzetten voor overheidsbeleid tegen de opwarming van de aarde gedoofd.
Ook vergemakkelijkten de vorige regeringen de ongecontroleerde uitbreiding van de mijnbouw in het land, het bevorderen van het Nationaal Mijnbouwplan en het bij besluit herformuleren van het wettelijk kader voor de mijnbouw.
Recente gebeurtenissen tonen gewelddadig aan dat dit beleid een collectieve zelfmoord is en een bedreiging voor het leven van toekomstige generaties.
Dit groeimodel is onhoudbaar en dodelijk; Je kunt geen mensen chanteren die banen nodig hebben om te overleven in regio's die worden beheerst door mijnbouw, zonder tegelijkertijd veiligheid, gezondheid en sociaal welzijn te garanderen. De problemen worden niet opgelost "alleen met de groei van de winsten van de bedrijven en van de individuen". “Het is niet voldoende om op middellange termijn de zorg voor de natuur te verzoenen met financiële inkomsten, of het behoud van het milieu met vooruitgang. In dit nummer zijn de gemiddelde looptijden slechts een kleine vertraging in de ineenstorting. Het gaat simpelweg om het opnieuw definiëren van vooruitgang. "(LS190,194)

Valse dialogen
Bedrijven en overheden doen vaak een beroep op bemiddeling bij conflicten met gemeenschappen door middel van 'dialoog'. Ze zoeken zelfs de tussenkomst van de kerken om deze processen meer geloofwaardigheid te bieden. Ook hebben ze institutioneel geïnvesteerd in buitengerechtelijke bemiddelingen en gedragsaanpassingen om schade en milieuovertredingen effectiever en sneller te herstellen. Het gebrek aan uitvoering van mitigerende maatregelen en herstelmaatregelen, het verzuim om nieuwe rampen te voorkomen en de herhaling van onverantwoordelijke en criminele praktijken bevestigen dat: dit soort voorstellen geen echte dialoog is. Het is een strategie van bedrijven om de publieke opinie te verleiden, een soort sociale vergunning te garanderen om te vervuilen, de weerstand van de bevolking te verminderen en te vermijden dat groot kapitaal kan worden omgezet in de waarden van duurzaamheid en het algemeen welzijn. Meer dan deze "dialoog", asymmetrisch en respectloos, vertrouwen we op de democratische regels van milieubescherming en de rechten van de bevolking, evenals op autoriteiten die hun respect effectief controleren en degenen die ze overtreden, straffen. Wij steunen een bindend verdrag voor bedrijven en mensenrechten op internationaal niveau en een verantwoordelijke, effectieve en snelle gerechtelijke reactie voor degenen die wedden op straffeloosheid of, op zijn hoogst, een geringe financiële incidentie van zeldzame opgelegde boetes.

Socio-milieucriminaliteit is geen ongeluk!

Van Brumadinho en uit Latijns-Amerika, januari 26, 2019

PT_Nota-IYM-Brumadinho.pdf

Deel deze inhoud op sociale media