EU-steun voor energie in ontwikkelingslanden - CIDSE
350.org

EU-steun voor energie in ontwikkelingslanden

350.org
Stijging voor klimaatactie in Rivers State, Nigeria

In oktober 2018 publiceerde het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) een speciaal rapport dat de toegenomen urgentie benadrukt van het beperken van de opwarming van de aarde tot onder 1.5 ° C boven pre-industriële niveaus. Wereldwijd overschakelen op duurzame en efficiënte energiesystemen is cruciaal voor het bereiken van de 2015 Parijs-overeenkomst die is ondertekend door de EU en andere 194-landen.

De EU streeft ernaar de Agenda 2030 volledig ten uitvoer te leggen en wil de verwezenlijking van 7 voor duurzame ontwikkeling (SDG) 2030 ondersteunen bij het garanderen van betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen door 7. Ondersteuning van de toegang tot energie met gedecentraliseerde en hernieuwbare energiesystemen heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar pakt ook ongelijkheden aan en draagt ​​bij tot de uitroeiing van armoede. Daarom spelen ontwikkelings- en klimaatfinanciering van donorlanden zoals de EU een cruciale rol bij de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs en SDG XNUMX.

Is de EU-steun voor energie in ontwikkelingslanden volledig in overeenstemming met haar doelstellingen op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling?

In 2018 heeft CIDSE het Overseas Development Institute (ODI) de opdracht gegeven om institutionele EU-steun voor uitbetaalde energie te analyseren tussen 2010-2016, inclusief Overseas Development Aid (ODA) en andere officiële ondersteuning via de Europese Investeringsbank (EIB). Het doel was om een ​​duidelijk beeld te krijgen of de EU-energiehulp in ontwikkelingslanden in overeenstemming is met haar klimaat- en SDG-verplichtingen.

Algemeen, de studies bevestigt dat de EU een aanzienlijke hoeveelheid steun voor energie in ontwikkelingslanden biedt - meer dan $ 9 miljard in de geanalyseerde periode. Het is echter zorgwekkend dat, hoewel meer steun van de EU naar hernieuwbare energie gaat, de EU nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid steun biedt voor fossiele brandstoffen in ontwikkelingslanden - meer dan $ 2 miljard in de geanalyseerde periode.

Bovendien ontvingen de armste landen en landen met de grootste bevolking zonder moderne energie (HIC's - High Impact Countries) slechts een klein deel van de EU-steun, die slechts een klein deel vertegenwoordigt - slechts 5% - van de totale energiesteun.

Gezien het feit dat een overkoepelend doel van de Overeenkomst van Parijs is "financieringsstromen consistent te maken met een weg naar lage broeikasgasemissies en klimaatbestendige ontwikkeling", heeft de EU de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat al haar internationale overheidsfinanciën in overeenstemming zijn met het klimaat en SDG verbindt zich ertoe en promoot een 'laat niemand achter' aanpak, inclusief de ondersteuning van energie.

In een nieuwe briefing, CIDSE, samen met CAFOD, Geres en Hivos, benadrukken verschillende aanbevelingen om ervoor te zorgen dat de energie-ondersteuning van de EU in ontwikkelingslanden in overeenstemming is met haar beleidsverplichtingen:

  1. Een onmiddellijke toezegging doen om alle EU-steun voor fossiele brandstoffen geleidelijk stop te zetten, met steun voor onmiddellijk ontgonnen steenkool, en om hernieuwbare energie (RE) en elektriciteitsenergie (EE) op te schalen. Dit moet gelden voor alle energie-ondersteuning die via het nieuwe NDICI wordt geleid.
  2. Gebruik een 'hele portefeuille'-investeringsbenadering om alle vormen van energieondersteuning via alle kanalen, ODA en niet-ODA, te waarborgen.
  3. Zorgen voor een robuuste screening van individuele energie-investeringen, met waarborgen voor het identificeren en beperken van risico's op het gebied van klimaat, milieu en mensenrechten.
  4. Geef prioriteit aan energie-investeringen in arme landen die het meest behoefte hebben aan internationale ondersteuning bij de overgang naar koolstofarme energiesystemen.
  5. De steun voor energietoegang aanzienlijk opschalen als een deel van de totale EU-energiesteun en prioriteit geven aan investeringen in 'High Impactlanden (HIC's)' en de minst ontwikkelde landen (MOL's).
  6. Vergroot investeringen in gedistribueerde hernieuwbare energie (DRE) en schone en efficiënte kookoplossingen, als de goedkoopste opties om de meeste mensen te bereiken die in energiearmoede leven.
  7. Zorg ervoor dat gelijke prioriteit wordt gegeven aan schoon koken en ondersteun gerichte strategieën om de genderaspecten van energiearmoede aan te pakken.
  8. Investeer meer in voor onderzoek, demonstratie en opschaling van innovatieve 'last mile'-financiering van energietoegang en bedrijfsmodellen en ondersteuning van het milieu, inclusief meer inclusieve planning en levering van energiediensten.
  9. Ontwikkel meer consistente en transparante rapportage over zijn energieondersteuning via het Creditor Reporting System (CRS) van de OESO - en moedig collega's aan om hetzelfde te doen - zodat de fasen van energielevering en ondersteunde energiebronnen eenvoudig kunnen worden gevolgd.
  10. Werk samen met andere ontwikkelingsactoren om meer impactgerichte statistieken voor investeringen in energietoegang te operationaliseren, zoals het Global Tracking Framework (GTF) van de Wereldbank.

Contact: Giulia Bondi, Climate Justice and Energy Officer (bondi (at) cidse.org)

Deel deze inhoud op sociale media