"Energy to Change": online lancering en offline vertoningen over de hele wereld - CIDSE
CIDSE

"Energy to Change": online lancering en offline vertoningen over de hele wereld

CIDSE

De manier waarop mensen energie produceren en er toegang toe hebben, is een cruciaal aspect van ons leven, omdat energie essentieel is voor ons welzijn en tegelijkertijd moeten we klimaatverandering afwenden om het leven op aarde te redden. De documentaire 'Energy to Change' volgt zes verhalen over de persoonlijke energiekeuzes van gemeenschappen en mensen over de hele wereld. Van fietsen rijden tot het verdedigen van de Amazone tegen waterkrachtdammen, van scholen en klinieken in de woestijn aangedreven door zonnepanelen tot energetische conversie van gebouwen, deze helden dragen hun steentje bij aan een energietransitie die de behoeften van mensen en de planeet respecteert.

Na onze speciale première in Katowice (Polen) tijdens COP24 in december 2018, is de documentaire “Energy to change” klaar om vertoond te worden in België en in andere delen van de wereld. We besloten om onze documentaire online te lanceren, gekoppeld aan een speciale datum “Internationale Dag van de Moeder Aarde” (22 april) en in de paasweek. Met deze tweede documentaire is de campagne gelanceerd door CIDSE “Change for the Planet - Care for the People"Is bedoeld om de macht die mensen hebben en de rol die zij kunnen spelen bij het tot stand brengen van betekenisvolle veranderingen naar meer duurzame en eerlijke samenlevingen aan het licht te brengen. Mensen zetten concrete alternatieven op en gemeenschappen worstelen om de controle over energieprojecten die hen aangaan terug te nemen. Deze voorbeelden zijn verzameld in deze documentaire en zijn bedoeld om burgers te inspireren om actie te ondernemen, bewuster te worden en hun vindingrijkheid te gebruiken.

EEN SNELLE KIJK OP DE ZES VERHALEN

FriedaStefan 200x125

Frieda en Stefan Zwitserland

Toen dit paar besloot om kinderen te krijgen, wilden ze in een gemeenschap blijven wonen. Ze vonden een co-woningbouwproject en delen nu een flat met 15-mensen. De gedeelde ruimtes en het energie-efficiënte ontwerp van de wooneenheid verminderen hun energieverbruik.

DRC-mensen 200x125

Kanyabonga-mensen van DR Congo

De inwoners van het dorp Kanyab wilden elektriciteit en zagen de watergeneratoren in naburige dorpen. Ze bundelden hun geld en vonden externe financiering. De dorpelingen groeven de grachten voor de generator en brachten de onderdelen met hun eigen handen samen.

Fr Herman 200x125

De kerk van pater Herman in Antwerpen, België

Deze kerk in Antwerpen erkende dat op geloof gebaseerde gemeenschappen hun waarden volgens het voorbeeld moeten naleven. Daarom is hun kerk uitgerust met zonnepanelen, wateropvang op het dak voor gebruik in de badkamer en externe stekkers voor het opladen van elektrische fietsen.

LucyMonika 200x125

Lucia en Monika, Kenia

Toegang tot elektriciteit kan het verschil maken tussen leven en dood. Lucia verloor een van haar kinderen omdat de plaatselijke kliniek 's nachts geen elektriciteit had. De verpleegkundigen zijn trots nu hun kliniek zonnepanelen heeft waarmee ze water kunnen filteren, medicijnen koel houden en de kliniek 's nachts aansteken.

Francisco 200x125

Francisco, Lissabon, Portugal

Nadat Francisco betrokken was bij milieuactivisme in de 80s, was het moeilijk voor hem om die principes niet in zijn dagelijks leven toe te passen. Francisco neemt de trein en gebruikt gedeelde fietsen. Hij heeft energie-efficiënte verbeteringen aan zijn huis aangebracht, waaronder geothermische verwarming en dubbele beglazing.

Alessandra 200x125

Alessandra, Muduruku-mensen, Brazilië

Alessandra en haar mensen voelen een spirituele plicht om de Tapajos-rivier in de Amazone te beschermen die hen van het leven voorziet. De mensen vechten tegen de 41 hydro-elektrische dammen op de rivier, die hun heilige plaatsen hebben vernietigd. Haar dorp gebruikt een zonnepaneel om hun regering te laten zien dat er een alternatief is voor het dammen van de rivier.

Bezoek de documentaire webpagina.

De documentaire "Energy to Change" is ook beschikbaar met ondertitels in DE - ES - FR - IT - NL - Punt

Als u geïnteresseerd bent in het ondersteunen van de promotie van de documentaire of het organiseren van een openbare vertoning, neem dan contact op met Giorgio Gotra (gotra (at) cidse.org).

Bekijk hieronder de volledige trailer:

 
 
 

Deel deze inhoud op sociale media