Race voor gerechtigheid bij de Europese Commissie - CIDSE

Race voor gerechtigheid bij de Europese Commissie

Media gelegenheid
Brussel, 29th April 2019, 8.30 AM

Friends of the Earth Europe / CIDSE / ActionAid / CNCD 11.11.11

Race voor gerechtigheid: Europese burgers versus transnationale ondernemingen

 

Op maandag 29th April, op 8: 30 AM, zullen Europese burgers en bedrijven strijden in een race voor gerechtigheid om de EU te vragen een einde te maken aan de rechtbanken van het bedrijfsleven. Vanaf vandaag hebben 555,368 Europeanen een online petitie een einde te maken aan het controversiële privaatrechtelijke systeem (ISDS of ICS in Europa) en een krachtig wereldwijd systeem op te zetten dat multinationals kan straffen voor mensenrechtenschendingen.

Maandag draagt ​​een groep NGO's deze handtekeningen over aan de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans voor het hoofdkantoor van de Commissie.

Georganiseerd door Friends of the Earth Europe, CIDSE, ActionAid en CNCD 11.11.11, zal deze stunt de noodzaak van rechten voor mensen en regels voor bedrijven benadrukken.

 

WANNEER: Maandag 29th April, 8: 30am tot 9: 00am

WAAR: Boulevard Charlemagne, Brussel.

WAT: Buiten het Berlaymont-gebouw worden twee rijstroken geïnstalleerd: bedrijven racen op een rode loper met behulp van elektrische scooters, symbool voor hun VIP-rechtssysteem. Burgers zullen een zakrace doen en laten zien hoe zij worstelen om toegang te krijgen tot gerechtigheid wanneer hun leven wordt beïnvloed door multinationals. Een standbeeld van Vrouwe Justitia staat aan de finish. Commissaris Timmermans ontvangt een bord met het aantal indieners.

Bevestig uw deelname aan Laura Hieber bij Friends of the Earth Europe: laura.hieber@foeeurope.org, + 32-2-8931010

 

INTERVIEWS

Interviews zullen beschikbaar zijn met de volgende woordvoerders:

  • Ike Teuling, Friends of the Earth Europe (corporate accountability) - ENGELS, NEDERLANDS
  • Michel Cermak, CNCD 11.11.11 (investering) - ENGELS, FRANS
  • Denise Auclair, CIDSE (zakelijke verantwoording) - ENGELS, FRANS
  • Lis Cunha, ActionAid (corporate accountability) - ENGELS, PORTUGESE


ACHTERGROND

Op 30th April zal het Europese Hof van Justitie beslissen of het EU-beleid inzake investeringsbescherming verenigbaar is met het EU-recht. Dit is een antwoord op het Belgische verzoek om een ​​advies over het CETA-investeringsrechtssysteem (ICS), na een langdurige afstand van CETA, de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada, door Wallonië in 2016.

Tegelijkertijd hebben meer dan een half miljoen mensen een petitie ondertekend waarin de EU en de lidstaten worden opgeroepen een einde te maken aan verreikende speciale rechten en toegang tot een parallel rechtsstelsel in handels- en investeringsovereenkomsten. Het roept hen ook op om de totstandkoming van een bindend VN-verdrag te steunen om transnationale ondernemingen verantwoordelijk te houden voor mensenrechtenschendingen en een einde te maken aan hun straffeloosheid.

 

CIDSE-contact: Denise Auclair (auclair (at) cidse.org)

 

Deel deze inhoud op sociale media