Een actie om het voorrecht van het bedrijf te symboliseren - CIDSE

Een actie om bedrijfsrechten te symboliseren

Terwijl slachtoffers van mensenrechtenschendingen geconfronteerd worden met veel barrières bij het zoeken naar gerechtigheid van bedrijven, krijgen bedrijven een rode loper om regeringen aan te klagen die proberen deze te reguleren, dankzij een juridisch mechanisme genaamd Investor State Dispute Settlement (ISDS). De Stop ISDS-campagne voerde een actie uit voor de EU voordat een petitie tegen ISDS met 500,000-handtekeningen van Europese burgers werd overgedragen aan de eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

 

 

 Investors State Dispute Settlement (ISDS) -clausules, gevonden in een reeks handels- en investeringsovereenkomsten, stellen multinationale ondernemingen in staat staten via geheime internationale tribunalen aan te klagen als regeringen acties ondernemen die de winst belemmeren. De campagne "Stop ISDS" vertrok in januari in een recordtempo en verzamelde 100,000-handtekeningen op de eerste dag.

Om het huidige onrecht van dit rechtssysteem te symboliseren, hebben de bondgenoten van de Stop ISDS-campagne, inclusief CIDSE, een actie buiten de Europese Commissie georganiseerd. Activisten gekleed als lobbyisten en gemiddelde burgers hielden een 'race' naar een gigantisch standbeeld van vrouwelijke gerechtigheid. De lobbyisten reden elektrische scooters over een schone rode loper, terwijl op een vervaagde rode loper de gemiddelde burgers met hun handen en voeten vastgebonden probeerden over obstakels te springen om de finish te bereiken.

Na de actie ontmoetten de activisten Timmermans buiten het gebouw van de Europese commissie om hem de eerste half miljoen handtekeningen te geven van Europese burgers die de petitie hebben ondertekend waarin de EU wordt opgeroepen ISDS te stoppen.

Het verzoekschrift eist dat de EU haar plannen om ISDS op te schalen stopzet door een permanent wereldwijd gerechtshof op te richten, een Investment Court System, waar bedrijven aanklagen kunnen indienen tegen staten. De regeringen van de EU en de lidstaten willen dit doen door het in nieuwe handelsovereenkomsten op te nemen. Deze nieuwe overeenkomsten moeten worden tegengewerkt en bestaande overeenkomsten moeten eindigen. Timmermans antwoordde: "u kunt op mij rekenen."

Het verzoekschrift is doelbewust ingediend op de dag vóór de stemming over een beslissing van het Europese Hof van Justitie over de wettigheid van CETA met betrekking tot de ICS en de juridische verdiensten van de bepaling van de geschillenbeslechting tussen investeerders en staten (ISDS). Helaas oordeelde het HvJ dat de ICS verenigbaar is met EU-wetgeving.

Deel deze inhoud op sociale media