Om Laudato Si 'te leven, moet de kerk reageren op de kreten van de Amazone - CIDSE
CIDSE

Om Laudato Si 'te leven, moet de kerk reageren op de kreten van de Amazone

CIDSE

Twee decennia geleden als jonge universiteitsstudent kreeg ik de gelegenheid om te studeren in het Amazonegebied in en rond Yasuní Nationaal Park in Ecuador. De ervaring om zulke ongelooflijke biodiversiteit te zien naast de ecologische en sociale gevolgen van olie-exploitatie, veranderde mijn leven.
Het Maryknoll Office for Global Concerns werkt samen met het Pan-Amazon Ecclesial Network (REPAM) om deze regio te beschermen. REPAM is een netwerk en partnerschap tussen gemeenschappen in het Amazonegebied en de katholieke kerk. Samen streven ze ernaar om inheemse gebieden, culturen en middelen van bestaan ​​te beschermen tegen krachtige krachten zoals grootschalige ontwikkelingsprojecten.

Mede door hun gezamenlijke inspanningen organiseert het Vaticaan in oktober een synode op de Amazone om te reageren op de roep van de aarde en de roep van de armen in de regio en in andere kritieke biomen over de hele wereld.

Om de dialoog te beginnen, heeft REPAM een internationale conferentie over integrale ecologie aan de Georgetown University in Washington, DC vanaf maart 19-21. De conferentie onderzocht de ecologische, sociale en politieke uitdagingen waarmee kritieke biomen te maken hebben en hoe we samen kunnen optreden om ons gemeenschappelijke huis te beschermen. De conferentie eindigde met voorstellen voor regionale samenwerking waarin de geest van Laudato Si '.

pre synode vergadering Washington DC JG jpg

De synode kon niet urgenter zijn. Brazilië is de meest fatale land voor verdedigers van de mensenrechten en het milieu, die vaak worden vermoord omdat ze zich verzetten tegen grootschalige winningsindustrieën of landbouwprojecten. Bijna 90% van de verdedigers die in 2017 in Brazilië zijn vermoord, stierven bij het beschermen van de Amazone.

Niet alleen worden deze projecten geassocieerd met mensenrechtenschendingen, maar ze kunnen ook middelen van bestaan ​​en ecosystemen vernietigen. In januari van dit jaar brak een mijndam dicht bij de stad Brumadinho, waarbij een enorme stroom van giftig afval vrijkwam uit mijnbouw die het milieu en mensenlevens verwoestte. Driehonderd mensen stierven in deze ramp.

Dit was de tweede dam die in vier jaar barstte. Beide mijnen, gelegen in de staat Minas Gerais, zijn mede-eigendom van het Braziliaanse mijnbedrijf Vale. Bij het 2015-incident in Mariana stroomden de giftige mijnafvalstromen naar het Doce-stroomgebied en vervuilde 600-kilometers, waarbij soorten werden gedood die naast de rivier bestonden en een heilige plaats voor inheemse gemeenschappen. Het werd destijds de ergste milieuramp genoemd.

Bekijk deze hartverscheurende afbeeldingen en krachtige foto-essays van CIDSE en Washington Post op de rampen Mariana en Brumadinho respectievelijk. De regering Bolsonaro heeft aangetoond dat het nog verder zal gaan om nieuwe landen te ontginnen en de mensenrechten te ondermijnen.

Na de Georgetown-conferentie heeft het Maryknoll Office for Global Concerns, samen met andere katholieke partners in Washington, DC een briefing georganiseerd voor REPAM in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om deze zorgen te benadrukken. Panelleden waren kardinaal Claudio Hummes (president van REPAM), Mario Nicacio (vice-coördinator van de inheemse organisaties van de Braziliaanse Amazone (COIAB) en de inheemse leider van Wapichana, Danilo Chammas (advocaat bij Justiça nos Trilhos), en vader Dario Bossi (coördinator van Iglesias) y Minería) Ze spraken over bedreigingen tegen inheemse gemeenschappen en kerkleiders zoals de Braziliaanse priester, pater José Amaro Lopes de Sousa. (Zie hieronder in bijlage de presentatie REPAM en Iglesias y Minería)

Hoorzitting met het Amerikaanse congres

Leden van het Congres letten op en hebben brieven gestuurd naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met het verzoek om toezicht te houden op en zich uit te spreken over mensenrechten in Brazilië.

Deze congresbriefing is een klein voorbeeld van hoe de kerk leven kan blazen in de woorden van Laudato Si ' en handelen om ons gemeenschappelijke huis en zijn inwoners te beschermen. De synode is een kans voor de kerk om nog meer te doen.

____________

Chloe Noël is de Faith Economy Ecology Program Director van het Maryknoll Office for Global Concerns in Washington, DC. Zij pleit voor economische en ecologische rechtvaardigheid en mensenrechten. Ze heeft gewoond en gereisd in Latijns-Amerika en behandelt onderwerpen die verband houden met de regio.

Het Maryknoll Office for Global Concerns is het Amerikaanse lid van CIDSE.

EN-REPAM_IyM_Presentation_HRDs_violations_in_Brazil_March_2019.pdf
ES-REPAM_IyM_Presentation_HRDs_violations_in_Brazil_March_2019.pdf
PT-REPAM_IyM_Presentation_HRDs_violations_in_Brazil_March_2019.pdf

Deel deze inhoud op sociale media