Europese belanghebbenden roepen op tot onmiddellijke actie in het licht van de klimaatnoodsituatie - CIDSE

Europese belanghebbenden roepen op tot onmiddellijke actie in geval van een klimaatsituatie

In een ongekende Oproep voor klimaatactie vandaag gepubliceerd, roept een brede coalitie de Europese leiders op om beslissende actie te ondernemen om te reageren op de noodsituatie in het klimaat.

Honderden Europese steden, regio's, bedrijven, jeugd- en geloofsgroepen en maatschappelijke organisaties die werken aan klimaat, mensenrechten, procesvoering, mobilisatie, sport en gezondheid roepen leiders op om de manier waarop we onze samenlevingen en economieën leiden om de temperatuurstijging te beperken grondig te veranderen 1.5 ° C.

De klimaatactieoproep komt voorafgaand aan zowel het debat van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU over de toekomst van Europa op de Sibiu-top op 9 mei, en de Europese verkiezingen tussen 23 en 26 mei. Verwacht wordt dat klimaatverandering een centraal thema zal zijn in beide evenementen, aangezien het recentelijk bekendheid heeft gekregen in de vorm van massale burgerprotesten die politieke actie vereisen.

Ondertekenaars van de Climate Action Call eisen dat de huidige en toekomstige EU-leiders reageren op publieke mobilisatie door publiekelijk te verbinden om van klimaatactie een prioriteit voor Europa te maken tijdens zowel de toekomst van Europa als verkiezingsdebatten. De oproep beschrijft vijf stappen voor het nieuwe Europees Parlement en de Commissie, evenals voor alle regeringen van de EU-lidstaten:

  1. Verbind je om acties te versnellen om de uitstoot van broeikasgassen met 2030 te verminderen en zo snel mogelijk netto nulemissies te bereiken.
  2. Het einde van het gebruik van fossiele brandstoffen plannen en krachtige ondersteuning bieden voor energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en emissiereducties buiten de energiesector.
  3. Waarborgen van een rechtvaardige en eerlijke overgang en zorgen dat de EU haar steun aan ontwikkelingslanden verhoogt om de klimaatverandering te verzachten en aan te passen.
  4. Verhoog de inspanningen om de circulaire economie uit te rollen en de hulpbronnenefficiëntie te vergroten.
  5. Erken bescherming van biodiversiteit en ecosysteemherstel als een cruciaal onderdeel van klimaatactie.

De ondertekenaars zijn enkele van Europa's grootste netwerken van steden en regio's (bijv. C40, Energy Cities, Climate Alliance, Fedarene, CPMR), meest invloedrijke bedrijfsgroepen (bijv. Corporate Leaders Group, Haga Initiative, Climate Leadership Council), de grootste Europese NGO-coalitie over klimaat en energie (Climate Action Network Europe) en leden van een internationale beweging van opvallende scholieren (Youth for Climate, Friday's for Future). De Climate Action Call met een volledige lijst van ondertekenaars en korte video's van hoge kwaliteit met verklaringen van belanghebbenden die de Climate Action Call ondersteunen zijn beschikbaar op de van de.

Een citaat van Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE:

“We leven al voorbij onze planetaire grenzen. We moeten dringend handelen om onze huidige productie- en consumptiepatronen te transformeren en ruimte te maken voor duurzame levensstijlen en gedragingen. Deze veranderingen moeten worden weerspiegeld in het beleid en Europa moet leiderschap en verantwoordelijkheid nemen, aangezien dit een kwestie van mondiale, ecologische, sociale en intergenerationele rechtvaardigheid is. Als geloofsactoren en ontwikkelingsorganisaties zijn we al getuige van de wereldwijde, sociale en menselijke dimensies van deze klimaatcrisis. "

Een citaat van Bisschop Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg:

"Ik zou het toekomstige EU-Parlement, de Commissie en de lidstaten willen vragen om dringende maatregelen tegen klimaatactie. We hebben dringende actie nodig voor onze families, voor onze kinderen, voor de toekomst van mensen op deze aarde.

Ik zou hen vooral willen vragen ervoor te zorgen dat de nulemissietransitie rechtvaardig, ordelijk is en de armste leden van de samenleving ten goede komt door krachtige sociale maatregelen te integreren en de mensenrechten te beschermen. "

Een citaat van Alfredo Sendim, Portugese boer en eiser van de People's Climate Case en ster van Verhalen van verandering:

"Ik ben een boer in Portugal sinds meer dan 30 en vandaag voel ik de gevolgen van klimaatverandering in mijn dagelijks leven. Namens alle gezinnen en jongeren die door de klimaatverandering zijn getroffen, roep ik het nieuwe Europees Parlement, de Commissie, op zich te committeren om de 2030-doelstelling te verhogen en de uitstoot tot nul te verminderen ruim voor 2050. "

Opmerking: de Climate Action Call met een volledige lijst van ondertekenaars en korte video's van hoge kwaliteit met verklaringen van belanghebbenden die de Climate Action Call ondersteunen, zijn beschikbaar op de website: http://climateactioncall.caneurope.org/

NL-Persbericht Klimaatactie Oproep 7 Mei 2019

Deel deze inhoud op sociale media