Op weg naar een conversie in levensstijl - CIDSE

Op weg naar een conversie van levensstijl

Persbericht: 2e Europese Laudato Si ' Reflectiedag (beschikbaar in EN - ES - FR - GE - IT - PL - PT)

Vier jaar later Paus Franciscus 'encycliek over de "zorg voor ons gemeenschappelijke thuis", vertegenwoordigers van Europese Bisschoppenconferenties, evenals katholieke organisaties en bewegingen, gehouden in Brussel de Tweede Europese Laudato Si 'Reflectiedag op woensdag 12 juni 2019. De kern van het evenement is een oproep aan katholieken en alle mensen van goede wil om een ​​levensstijlconversie uit te voeren om te antwoorden op "de roep van de aarde en de roep van de armen".


Terwijl de reflectiedag van vorig jaar zich concentreerde op de noodzaak om een ​​duurzaam financieel systeem te ondersteunen, kwamen deelnemers uit heel Europa dit jaar bij COMECE bijeen om concrete initiatieven en goede praktijken uit te wisselen voor het aanpakken van de complexe crisis - zowel op sociaal als op milieugebied - waarmee we allemaal worden geconfronteerd.

Mgr. Jean-Claude Hollerich SJ, Voorzitter van COMECE, benadrukte in zijn bijdrage de noodzaak van een 'ecologische conversie' die een andere levensstijl impliceert. “Naar mijn mening - zei hij - omvat een ecologische conversie beide: het nodigt ons uit tot een diepe en duurzame verandering in onze eigen levensstijl, zodat ze echt duurzaam werden in praktische en materiële maar ook in spirituele zin, en het vereist een gedurfd beleid keuzes die deze inspanningen ondersteunen om overconsumptie te bestrijden en de ecologische voetafdruk op individueel en gemeenschapsniveau drastisch te verminderen ”.

Tijdens de vergadering heeft een reeks gewaardeerde sprekers (zie het programma) brachten hun perspectieven naar voren en benadrukten dat inspanningen om de schepping te beschermen en te verbeteren ingrijpende veranderingen in levensstijl, modellen van productie en consumptie met zich meebrengen, evenals de gevestigde machtsstructuren die samenlevingen besturen. In ruil voor institutionele vertegenwoordigers stelden zij aanbevelingen aan de EU voor om een ​​krachtige impuls te geven aan dergelijke veranderingen door middel van beleid dat de keuzes van een duurzame levensstijl kan bevorderen en ondersteunen.

In de hernieuwde setting die voortvloeit uit de EU-verkiezingen en met het oog op de Synode van de Amazone (Oktober 2019), de tweede Europeaan Laudato Si ' Reflection Day heeft opnieuw een oproep gedaan voor de unieke rol van Europa op mondiaal niveau, waaronder de zorg voor het milieu, de bevordering van mensenrechten, duurzame ontwikkeling en economische rechtvaardigheid.

Het evenement werd georganiseerd door de Commissie van de bisschoppenconferenties van de EU (COMECE)  Conferenties van de Raad van Bisschoppen in Europa (LMOE)), het netwerk van Justice and Peace EuropeCIDSE  Wereldwijde katholieke klimaatbeweging (GCCM), De Jesuit Europees Sociaal Centrum (JESC).


Media

programma (EN)
Mgr. Hollerich-toespraak (EN)
Fr. Okulik's Prayer met het oog op de Synode (EN)
Fotogallerij
Video's
#LaudatoSiReflectionDay2019


Contact pers

COMECE Perscontact
Alessandro Di Maio
Press@comece.eu
www.comece.eu | @comeceEU
+ 32 22350515

CCEE Druk op Contact
Don Antonio Ammirati
media@ccee.eu

CIDSE Druk op Contact
Marta Isabel González Álvarez
gonzalez@cidse.org | @migasocial
www.cidse.org
T: + 32 2 233 37 52 M: + 32 491 39 54 75

GCCM Perscontact
Elena Attanasi
elena@catholicclimatemovement.global
+ 39 3470960836

Justice and Peace Europe Perscontact
Stefan Lunte
Susan.dabbous@jesc.eu
+ 33 680179422

JESC Druk op Contact
Susan Dabbous
Susan.dabbous@jesc.eu
+ 32 470128803

Deel deze inhoud op sociale media