Vaticaanse vertegenwoordiger brengt solidariteit van de paus naar Brumadinho - CIDSE

Vaticaanse vertegenwoordiger brengt solidariteit van de paus naar Brumadinho

Vijf maanden na de ramp in Brumadinho bezocht de secretaris van het Dicasterie ter bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling, monseigneur Bruno-Marie Duffé, de site als vertegenwoordiger van het Vaticaan om, zoals hij het omschreef, 'de solidariteit en de broederlijke gedachten van paus te tonen. Francis ”en om getuige te zijn van het lijden van de getroffen gemeenschappen. "Paus Franciscus zegt dat we moeten beginnen met mensen te ontmoeten en ons te laten bewegen door hun lijdende situatie."

Mgr. Duffé nam deel aan het seminar "Mijnbouw en verzorging van het gemeenschappelijk huis" dat op 17 en 18 mei werd georganiseerd door de Nationale Bisschoppenconferentie van Brazilië, Iglesias y Mineria en de aartsbisschop van Belo Horizonte, Monseigneur Walmor Oliveira de Azevedo. Met deze bijeenkomst probeerde de kerk haar steun te betuigen aan gemeenschappen die bedreigde gebieden verdedigen, en het Vaticaan verder te informeren over de gevolgen van mijnrampen voor de bevolking van Brazilië.

Aartsbisschop Walmor kondigde aan dat de Nationale Bisschoppenconferentie van Brazilië voornemens is een bisschoppelijke commissie op te richten om kwesties aan te pakken die verband houden met het milieu en ontwikkeling, met name mijnbouw, met de bedoeling een dialoog te ontwikkelen tussen de kerk en relevante actoren, waaronder beleidsmakers.

Joaquim Mol, hulpbisschop van het aartsbisdom Belo Horizonte en rector van de Pauselijke Katholieke Universiteit van Minas Gerais, eiste verantwoording van managers die dergelijke tragedies als Mariana en Brumadinho toelaten.

Aartsbisschop Walmor merkte op: “[Dit seminarie] is van groot belang omdat het hart en geest in dezelfde richting verstrengelt: het hart van het aartsbisdom Belo Horizonte en het hart van paus Franciscus - door de aanwezigheid van Monseigneur Bruno-Marie Duffé - met de vele religieuze groepen en segmenten van de samenleving. We zijn allemaal samen, hand in hand en hart, om een ​​nieuwe weg te banen, die zo nodig is als we integrale ontwikkeling willen, als we duurzame ontwikkeling willen. "

Mgr. Duffé bezocht ook de gemeenschappen Córrego do Feijão en Parque da Cachoeira in Brumadinho, en was ontroerd door de getuigenissen van degenen die familieleden verloren bij het instorten van de dam. Hij bevestigde opnieuw de toewijding van het Vaticaan om de gemeenschappen te steunen die hun territoria verdedigen, en bracht de solidariteitsboodschap van paus Franciscus over aan de families. Hij had ook scherpe kritiek op het liberalisme dat winst voorrang geeft boven mens en natuur, wat resulteerde in gebeurtenissen als de tragedies van Mariana en Brumadinho. Hij nodigde de mensen van Brumadinho uit om “een profeet te worden die een nieuwe tijd aankondigt, die troost en vecht voor een rechtvaardigere wereld, die de hebzucht bestrijdt”. 

Monseigneur Vicente, hulpbisschop van het aartsbisdom Belo Horizonte, en de leden van de gemeenschap namen Mgr. Duffé in processie door de straten van Córrego do Feijão naar een plek waar de modder was geraakt, om de vertegenwoordiger van het Vaticaan de schade te laten zien. De straat werd geblokkeerd door Vale. 

Dit kon de reflecties van het Vaticaan over de verantwoordelijkheden van bedrijven op het gebied van justitie en systeemverandering niet blokkeren. Mgr. Duffé merkte op: “Hoe kunnen we een nieuw soort 'ontwikkeling' bedenken? Deze vraag stond centraal en was aanwezig tijdens deze twee dagen van delen, vieren en reflecteren. Hoe kunnen we samen - en vooral met ondernemers en bedrijven die toezicht houden op deze uitbuiting, dit extractivisme - vinden hoe we een ander model kunnen vinden dat tegelijkertijd de natuur, het milieu en vooral het leven van mensen respecteert, en dat een toekomst opent voor hoop voor de jeugd ... We moeten samenwerken met alle actoren van ontwikkeling, economisch, politiek en sociaal, en met de armsten, en een stem geven aan degenen die het meest worden getroffen door de gevolgen van deze ontwikkeling. "  

Deel deze inhoud op sociale media