De Amazone-synode is een providentiële gelegenheid om onderdrukkende mondiale structuren aan de kaak te stellen en de klimaatnoodsituatie aan te pakken - CIDSE

De Amazon Synod is een mogelijkheid om onderdrukkende wereldwijde structuren aan de kaak te stellen en de noodsituatie in het klimaat aan te pakken

  • CIDSE-lidorganisaties werken al tientallen jaren in het Amazonegebied en zien in dit deel van de wereld een duidelijk argument voor systemische verandering en in de richting van integrale ecologie, omdat dit gebied te lijden heeft gehad onder de meest voorkomende patronen van sociale en ecologische onrechtvaardigheid. De hele wereld is verbonden met de Amazone, hopelijk de eerste van andere biomen in Afrika en Azië die wordt erkend voor speciale bescherming tegen vernietiging.

  • De katholieke gemeenschap is verontrust over de toenemende ontbossing, het extractivisme en de benarde situatie van de inheemse bevolking van de Amazone en hun territoria en beschouwt de synode als een profetische top over de toekomst van deze gemeenschappen en de toekomst van de hele planeet.

  • Onder de speciale gasten binnen de Synode, Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE is een van de weinige vrouwen die aanwezig is in de Vergadering, samen met mevrouw. Pirmin Spiegel, directeur-generaal van MISEREOR, het Duitse lid van CIDSE.

CIDSE en haar aangesloten organisaties (MO's), heden en al tientallen jaren actief in het Amazonegebied met langdurige samenwerking met bondgenoten en partners in alle negen landen van de regio, werkend met honderden projecten in solidariteit met de meest kwetsbare gemeenschappen, welkom de Synode van bisschoppen voor het Pan-Amazonegebied: nieuwe wegen voor de kerk en een integrale ecologie (Rome, 6-27 oktober 2019). Deze belangrijke bijeenkomst is bedoeld om het leven van 34 miljoen mensen centraal te stellen in de reflectie van de kerk, evenals de bescherming van alle vormen van leven in deze regio en zijn biodiversiteit, als een belangrijke bijdrage aan de zorg voor ons gemeenschappelijke huis.

De CIDSE-familie begeleiden in hun dagelijkse werkgemeenschappen in de regio Pan-Amazon die tijdens het voorbereidingsproces van de Synode [1], identificeerde de belangrijkste sociale, economische, ecologische en culturele uitdagingen van de regio en hekelde de ernstige mensenrechtenschendingen en de aantasting van het milieu waarmee ze worden geconfronteerd.  Door de reflecties die al in de Instrumentum Laboris (het werkdocument voor de synode van bisschoppen), is deze Synode van plan te reageren op de dringende oproep om de noodsituatie in het klimaat aan te pakken, de consumptiepatronen te veranderen of de straffeloosheid van bedrijven te stoppen. Deze vragen zijn niet comfortabel, maar moeten worden geuit, niet alleen voor de realiteit op het grondgebied van de Amazone, maar ook binnen onze instellingen en onze manier van leven.

In dit speciale moment van de geschiedenis van de kerk herdenkt CIDSE de namen van mensen, gemeenschappen en territoria van de Amazone die zijn opgeofferd in het streven naar een model van hebzucht en kolonialisme die niet alleen de Amazone blijft bloeden van zijn rijkdommen, zijn culturen, zijn biodiversiteit, zijn kleuren en pracht, maar die ook de rest van de wereld pijn doet en bedreigt.  Moorden op mensenrechtenverdedigers en aanvallen op de rechten van de natuur in het Amazonegebied zijn een bewijs van hoe het heersende systeem met kritiek omgaat. CIDSE zal systemen van straffeloosheid blijven uitdagen, naast de meest getroffen gemeenschappen, en pleiten voor bedrijfsregulering van bedrijven die actief zijn in de Amazone en zijn hulpbronnen en mensen exploiteren, terwijl het bijdraagt ​​aan ecologische achteruitgang. [2]

De Synode faciliteert ook een dialoog over wereldwijde verantwoordelijkheid en het brengt ons voorbij een regionale reflectie op de Amazone. Het is een wereldwijde oproep om 'synodaal' te zijn: luisteren naar de roep van de armen en de roep van de aarde, leren van ervaringen met een duurzame manier van leven in harmonie met de natuur, en met deze motivaties om een ​​benadering van integraal te omarmen ecologie en dringend optreden om ons gemeenschappelijke huis te beschermen. De Synode van de Amazone kan een ingrijpende transformatie veroorzaken, herinnert ons eraan dat alles verbonden is, en dit is hopelijk de eerste van onder andere biomen in Afrika en Azië die een brandpunt van bescherming wordt

CIDSE is van mening dat we - als op geloof gebaseerde organisaties samen met vele bondgenoten en partners wereldwijd - een cruciale leiderschapsrol te spelen hebben om een ​​paradigmaverschuiving naar een meer rechtvaardige en duurzame wereld. CIDSE wordt ook geroepen om deze transformatie te leven en de boodschappen en resultaten van de Synode en Laudato Si 'in zijn werkwijzen, zijn gebieden, in Europa en Noord-Amerika te brengen.

Als voorbereiding op de Synode heeft CIDSE met REPAM een specifieke toolkit onder het motto "Red de Amazone, zij zal ons redden" en de hashtag #AmazonSourceofLife, bestaande uit grafische materialen en een reeks van 17 mini-video-interviews op de Amazone met betrekking tot kwesties zoals de aanstaande synode, natuur, klimaat, gendergelijkheid, inheemse rechten, landrechten, bedrijfsregulering en systemische verandering.

VERVOLG EN VERDIEPING VAN HET PROCES / VERDERE ACHTERGRONDINFORMATIE

Het Synode van bisschoppen voor het pan-Amazonegebied: nieuwe wegen voor de kerk en een integrale ecologie  is een belangrijke mijlpaal in het leven van de kerk en het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van vele actoren in een proces van meerdere jaren. CIDSE ziet deze synode als een voortzetting en verdieping van het proces dat werd geïnitieerd door de Heilige Vader met de publicatie van de Apostolische vermaning Evangelii Gaudium (2013, de kerk uitdagen) en de Encycliek Laudato Si ' (2015, waarin wordt opgeroepen tot sociale en ecologische rechtvaardigheid), evenals de collectieve inspanningen van vele actoren over de hele wereld die integrale ecologie en het werk voor een echte ecologische conversie ondersteunen. Deze reflectie binnen de kerk over hoe paden te bouwen naar integrale ecologie in een specifieke context is de natuurlijke volgende stap en een belangrijke verantwoordelijkheid. 

Voor katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid is de synode een kans om de scheiding tussen spiritualiteit en politieke en sociale actie te overbruggen, zowel in ons werk als in bredere zin binnen de kerk.. We kijken naar de gemeenschappen en inheemse volkeren in de Amazone die vechten voor en de natuur beschermen, zien het als een verlengstuk van hun eigen leven, geïnspireerd en geleid door hun kosmovisie. Christelijke spiritualiteit en betrokkenheid bij wereldwijde rechtvaardigheid kunnen en moeten zich vermengen om onze politieke acties te voeden en te sturen.  

CIDSE-NETWERKACTIVITEITEN TIJDENS DE SYNOD

Een CIDSE-delegatie zal aanwezig zijn in Rome en zal betrokken zijn bij een reeks activiteiten tijdens de drie weken van de Synode. De meeste zijn opgenomen op de speciale website die bij deze gelegenheid is gemaakt: 'Amazon: Common Home' (http://amazonia-casa-comun.org). Zie samenvatting hieronder. Gelieve dit na te kijken www.cidse.org voor de laatste updates over onze activiteiten; Interviews kunnen ook ter plaatse in verschillende talen worden georganiseerd (zie details aan het einde van dit persbericht).

WANNEER HOUR WAT WAAR ORGANIZER
1-27 oktober   Bedevaart "Op weg met Amazon" #OnTheWaytotheAmazon Van Portugal tot Italië FEC
7 -27 oktober

OFFICIËLE INAUGURATIE 7 oktober 14 h.
Wekelijks 9 h- 19 h. / Zaterdag 9 h- 13 h. / Zondag gesloten Fototentoonstelling "Fragile Amazon" door Ana Palacios Casa Internazionale delle Donne, Via della Lungara 19 00165 Roma CIDSE / REPAM medegefinancierd door de Europese Unie
Zaterdag 5 oktober 19.30 H. - 21.30 H. Officiële opening van de Tenda en wake Kerk Santa Maria in Traspontina, Via della Conciliazione, 14c 00193 Roma ALLE ORGANISATIES van de ruimte 'Amazon: our common home'
Woensdag 9 oktober 17 H. - 20 H. Alternativas al desarrollo en la Amazonia / Alternativas de desenvolvimento Casa Carmelitas, Vía de la Conziliazione 10, Roma MISEREOR / CIDSE
Donderdag 10 oktober   17 H. - 20 H. Urbanización / Ciudad (Pueblos Indígenas en la ciudad) Casa Carmelitas, Vía de la Conziliazione 10, Roma MISEREOR / CIDSE
19.30 H.- 21.30 H. Ronde tafel "El Sínodo escucha a las comunidades afectadas por la minería" en conferentie "Minería: Mal Común en la Amazonía" Kerk-Centro Internazionale Giovanile "San Lorenzo" Via Padre Pancrazio Pfeiffer, 24, 00193 Roma Iglesias y Minería / Manos Unidas / CIDSE
Vrijdag 11 oktober   De synode luistert naar gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw     Iglesias y Minería / Manos Unidas / CIDSE
Zondag 13 oktober 13 H. - 16 H. Buitenlunch en interactieve Laudato Si 'gebedswandeling FOCSIV tuin, Via S. Francesco di Sales, 18 00165, Roma FOCSIV / GCCM
Woensdag 16 oktober 14 H- 18 H. Journalisten en deskundigenpanel "INTEGRALE ECOLOGIE PRATEN EN DUURZAAM LEVEN" en officiële lancering van de "JOURNALISTEN TOOLKIT OVER DUURZAME LEVENSSTIJLEN" Sala Marconi Palazzo Pio Piazza Pia, 3 00193 Roma CIDSE met REPAM / GCCM / FOCSIV / ONTWIKKELING EN VREDE / MISEREOR en met de samenwerking van Dicastery for Communication.
Donderdag 17 oktober 17 H. - 20 H. Uitwisseling van voedselsoevereiniteit Casa Carmelitas, Vía de la Conziliazione 10 Roma MISEREOR / CIDSE
zaterdag 19 Oktober   Bedevaart ter ondersteuning van de synode Bedevaart naar Piazza della Repubblica beginnen en eindigen op het Sint-Pietersplein. ALLE ORGANISATIES van de ruimte 'Amazon: our common home'
Dinsdag 22 oktober   Presentatie van de Atlas of conflicts in the Pan-Amazonian region   CCFD-Terre Solidaire / CIDSE / MISEREOR / CPT en Pastoral de la Tierra
Woensdag 23 oktober 17 H- 19 h. Screening van CIDSE-documentaire "Energy to Change" Sala Marconi Palazzo Pio Piazza Pia, 3 00193 Roma CIDSE / FOCSIV / FASTENOPFER
Zaterdag 26 oktober 9.30 H. - 13 H. Ontmoeting met inheemse leider en NGO FOCSIV, Via S. Francesco di Sales, 18 00165, Roma FOCSIV

MEER HULPBRONNEN voor media

MEDIA EN COMMUNICATIE CIDSE-CONTACTEN IN ROME


[1] 87.000 mensen in de 9-landen nam deel aan dit ongekende proces onder leiding van REPAM, het kerkelijke netwerk van Pan-Amazon.

[2] Parallel aan de Synode is de VN-Mensenrechtenraad in Genève bijeengekomen om een ​​bindend verdrag over het bedrijfsleven en de mensenrechten te bespreken (14-18 oktober).

Deel deze inhoud op sociale media