We hebben het ter plaatse gezien, we moeten vanuit het buitenland en daarbuiten handelen - CIDSE

We hebben het ter plaatse gezien, we moeten vanuit het buitenland en daarbuiten optreden

"De zittende Braziliaanse regering heeft geprobeerd de mensenrechten en de milieuprestaties te ondermijnen ... In dit licht is de synode van paus Franciscus in het Pan-Amazonegebied van het grootste belang." 

José Batista Afonso is advocaat bij de Land Pastoral Commission (CPT) van het Marabá bisdom in Pará, Brazilië. Hij werd door de Europese Unie uitgenodigd om naar Europa te komen als onderdeel van de mensenrechtenprijs die de EU aan de CPT van Marabá heeft toegekend ter erkenning van het werk dat zij verrichten om de mensenrechten te verdedigen. We hebben hem tijdens ons bezoek in ons kantoor geïnterviewd. 

Ik werk voor de CPT als advocaat en activist. De CPT werd opgericht door de Katholieke Kerk en de Nationale Conferentie van Braziliaanse Bisschoppen in de 1970s om de rechten van boeren tijdens de militaire dictatuur te bevorderen en te verdedigen. Ze creëerden ook andere commissies om op dezelfde manier de rechten van de inheemse bevolking en van de werknemers te verdedigen. De meeste CPT-teams bevinden zich in het Amazonegebied, waar we boeren ondersteunen in hun strijd om toegang tot land te krijgen, om ervoor te zorgen dat ze hun land kunnen behouden en veroverde gebieden kunnen verdedigen. We bieden ook ondersteuning aan mensenrechtenverdedigers en degenen die helpen het bos te beschermen en doodsbedreigingen ontvangen en door hun activisme gevaar lopen.  

De Amazone-regio Pará waar ik werk lijdt onder de uitbreiding van de agribusiness in het Amazonewoud. De uitbreiding van activiteiten zoals extensieve veehouderij, houtkap en sojateelt heeft ernstige milieuschade en ontbossing veroorzaakt; leidde tot de schending van de rechten van boeren; en zet verdedigers van mensenrechten die op dat gebied werken in gevaar. De CPT voert sinds de 1970's een jaarlijkse monitoring van conflicten in plattelandsgebieden uit. De gegevens verzameld door de CPT laten zien dat ongeveer 30% van alle geregistreerde conflicten, inclusief sterfgevallen, doodsbedreigingen, gewelddadige uitzettingen, slavenarbeid of andere vormen van mensenrechtenschendingen, plaatsvinden op het gebied van uitbreiding van de agribusiness.  

Een aanzienlijk deel van de producten - soja, erts, hout, rundvlees en andere - uit het Braziliaanse Amazonegebied wordt naar de Europese markt geëxporteerd door multinationals of in Europa gevestigde bedrijven. Daarom is het van fundamenteel belang dat de VN en de EU - en andere supranationale instellingen die de handhaving van internationale verdragen bevorderen - ervoor zorgen dat de bedrijven die dergelijke producten kopen zich bij hun handelsactiviteiten houden aan de fundamentele beginselen van milieubescherming en mensenrechten. De Verenigde Naties moeten de definitie van een reeks regels handhaven om ervoor te zorgen dat bedrijven zich bewust worden en op een verantwoordelijke manier handelen. Het maatschappelijk middenveld en de consumenten in Europa moeten bedrijven ook laten zien dat ze geen producten willen die de ontbossing in het Amazonegebied hebben veroorzaakt of die de landrechten van lokale gemeenschappen schenden. Door dat te doen, zullen ze helpen een einde te maken aan deze vernietigende activiteiten. 

We worden momenteel geconfronteerd met een ongeëvenaarde uitbreiding van de agribusiness, aangedreven door de mentaliteit en het beleid van de zittende Braziliaanse regering. Ze hebben een reeks mensenrechten- en milieuprestaties ondermijnd die in eerdere regeringen met grote moeite waren verzekerd. Dit brengt bosbronnen, ecosystemen en het leven van de lokale bevolking in gevaar. Ondanks het verzet van de lokale bevolking, zijn ze tot nu toe niet in staat geweest om de afbakening van inheems land te waarborgen, volledige landrechten te krijgen op gebieden die worden bezet door afstammelingen van tot slaaf gemaakte mensen, de afbakening van stukken land van rivieroevergemeenschappen te verkrijgen en het behoud van milieubehoudseenheden en natuurreservaten. Kortom, ze zijn niet in staat geweest om belangrijke prestaties te beschermen om de Amazone te beschermen en hun volkeren, tradities en rechten te verdedigen.  

In het licht van dit alles zijn wij van mening dat de aanstaande synode van paus Franciscus in het Pan-Amazonegebied van het grootste belang is. Het is meer dan een oproep aan de kerk om de Amazone en de rechten van de bevolking te verdedigen. Het gaat om het vergroten van het bewustzijn van de voordelen van de Amazone voor de mensheid als geheel; het is niet alleen een geschenk voor de landen die het Amazonewoud delen. De Amazone is een universeel erfgoed dat moet worden beschermd door iedereen op deze planeet, door ons allemaal, ongeacht de plaats waar we wonen of het land waar we vandaan komen. Moeder Aarde, zoals wij het noemen, moet samen met haar volkeren, hun levensonderhoud, hun leven, hun rivieren en hun bos worden bewaard voor het welzijn van de mensheid. 

Fotobron: Facebookpagina van CPT

Deel deze inhoud op sociale media

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *