We voelen de urgentie om onze manier van leven radicaal te veranderen - CIDSE

We voelen de noodzaak om onze manier van leven radicaal te veranderen

Aan het begin van de tweede week van de Synode van bisschoppen, Hopen katholieke internationale organisaties voor sociale rechtvaardigheid dat dit zal leiden tot de dringende verandering vereist om de dramatische situatie van de Amazone en zijn bevolking te kerenen bijgevolg de hele mensheid.

"Terwijl we luisteren naar de stemmen van de Amazone, kunnen we dezelfde urgentie voelen die we van de jeugd horen om onze manier van leven radicaal te veranderen en ons gemeenschappelijke huis te redden," zei Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE, tijdens de persconferentie van vandaag in Synod.

Vertegenwoordigers van de Amazone in de  Bisschoppensynode voor het Pan-Amazonegebied: nieuwe wegen voor de kerk en een integrale ecologie (Rome, 6-27 oktober 2019) hebben vanuit het hart gesproken om alarm te slaan dat het huidige wereldwijde systeem land, water, lokale kennis en cultuur vernietigt en alleen kan worden gestopt door een collectieve inspanning om individualisme en consumptie teniet te doen. Via deze synode heeft de kerk de mogelijkheid om een ​​nieuwe weg te banen naar een wereldwijde ecologische bekering.

“Zoals ik in de synodezaal hoorde, moet ons geloof sterker zijn dan onze angst voor verandering. Door zo'n groot deel van het probleem te zijn, kunnen wij uit het Noorden echt voelen dat we de verantwoordelijkheid dragen om ons uit te spreken en onze invloed uit te oefenen waar we kunnen, zodat radicale veranderingen kunnen plaatsvinden, " heeft Gauthier toegevoegd.

Inheemse vertegenwoordigers bij de Synode benadrukken ook dat het verlies van hun cultuur een verlies is voor alle volkeren. Hun duurzame manier van leven biedt inspiratie in harmonie met de natuur leven en op weg zijn naar concrete alternatieven zoals agro-ecologie en duurzame energiesystemen. Dit vereist een verschuiving in onze relatie met de natuur en met elkaar.

“Het lijden van mensen en creaties in het Amazonegebied zijn de gevolgen van een imperiale manier van leven. De economie besteedt de gevolgen van haar productie herhaaldelijk uit aan anderen. Niet alleen voor Amazonia. Dit ontwikkelingsmodel verstoort echter het evenwicht op aarde en versterkt de wereldwijde ongelijkheid. Het heeft geen toekomst en we moeten onze manier van leven en ontwikkeling heroverwegen, " zei mevrouw. Pirmin Spiegel, directeur-generaal van MISEREOR, het Duitse lid van CIDSE.

Zoals paus Franciscus benadrukte zijn inleidende opmerkingen, deelnemers moeten nederig luisteren en moedig spreken. Zijn begeleiding heeft de synode doordrenkt met een geest van dialoog, reflectie en vragen die de deur opent voor de kerk om haar toewijding aan de meest kwetsbaren van onze wereld te bevestigen door te pleiten voor beleid dat de menselijke waardigheid bevordert en de planeet beschermt.

CIDSE lidorganisaties werken al tientallen jaren in de Amazone en zien in dit deel van de wereld een duidelijk argument voor systemische verandering en in de richting van integrale ecologie, omdat dit gebied te lijden heeft gehad onder de meest voorkomende patronen van sociale en ecologische onrechtvaardigheid. De hele wereld is verbonden met de Amazone, hopelijk de eerste van andere biomen in Afrika en Azië die wordt erkend voor speciale bescherming tegen vernietiging.

Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE tijdens haar interventie de 14th van oktober in de persbriefing met betrekking tot Amazon Synod

AANKOMENDE CIDSE-NETWERKACTIVITEITEN TIJDENS DE SYNODEN Een CIDSE-delegatie zal aanwezig zijn in Rome en zal betrokken zijn bij een reeks activiteiten tijdens de drie weken van de Synode. De meeste zijn opgenomen op de speciale website die bij deze gelegenheid is gemaakt: 'Amazon: Common Home' # AmazoniaCasaComún (http://amazonia-casa-comun.org).

Kijk dan op onze EERSTE PERSBERICHT MET TABEL VAN ACTIVITEITEN www.cidse.org voor de laatste updates over onze activiteiten.

Deel deze inhoud op sociale media