Een dringende oproep tot ecologische conversie en voor dekolonisatie - CIDSE

Een dringende oproep tot ecologische conversie en voor dekolonisatie

Onze secretaris-generaal, Josianne Gauthier, deelt hier enkele gedachten met betrekking tot de artikelen 101 en 104 van Instrumentum Laboris van de Synode van bisschoppen getiteld Amazonia: New Paths for the Church and for a Integral Ecology over de noodzaak van een integrale ecologische bekering, erkenning van onze medeplichtigheid aan de structuren van zonde, kolonialisme en ecocide. Gauthier vestigt ook de aandacht op de roep om wereldwijde solidariteit en de verantwoordelijkheid van de kerk om zich uit te spreken tegen onrecht, zoals heel duidelijk wordt uitgedrukt in artikel 146.

Ik ben erg dankbaar dat ik hier ben, dat ik een stem heb, dat ik de gelegenheid heb gehad om dit zeer belangrijke moment in de geschiedenis van onze kerk te delen. Deze Synode van de Amazone, zoekt naar nieuwe wegen voor integrale ecologie, en deze wegen worden al gesmeed door de aanwezigheid en participatie van een grotere diversiteit aan stemmen. We veranderen al samen. Dit moet gevierd worden. 

Wanneer de inheemse bevolking van mijn land begint te spreken, geven ze eerst hun clan en wie hun ouders waren. Op deze manier weten we wie er aan het woord is. Ik ben Josianne, dochter van Paul en Sandralee, een Canadees, een advocaat, een katholiek, een lekenvrouw, een moeder van drie kinderen, en ook een bijproduct van het kolonialisme. 

Mijn voorouders verlieten Europa om zich in Canada te vestigen, op de vlucht voor honger en oorlog, en op zoek naar een beter leven. Dit was het respectabele verhaal van moedige migratie, het verhaal van onze familie. Ik ben opgegroeid met goede waarden, maar Ik heb nooit geleerd wat het betekende om de kolonisator te zijn. Ik leerde pas veel, veel later, hoe ik mijn goede leven kon verzoenen met het lijden, de discriminatie, onverschilligheid en systematisch onrecht jegens de inheemse bevolking in mijn eigen land. Dat wist ik niet. Ik zag het niet. Ik wilde het niet zien. Maar toen, langzaam, leerde ik en begon alles af te leren wat ik dacht te weten over mijn land en over kolonialisme.

Kolonalisme is niet alleen een duister hoofdstuk in de Europese en wereldgeschiedenis, of in de geschiedenis van de katholieke kerk ... het is altijd aanwezig. Het is aanwezig in het economische model dat groei en winst boven het leven en waardigheid streeft, in de systemen van onrechtvaardigheid die ongelijkheid, racisme, seksisme en geweld bestendigen. Het is aanwezig in de extractivistische economieën waar we zo afhankelijk van zijn, voor onze landbouw, voor ons transport, om onze onverzadigbare consumptie en productie te bevredigen die nu onze planeet vernietigt en het leven bedreigt van degenen die proberen de aarde te beschermen.

Kolonialisme zit in onze politiek, in de manier waarop bepaalde landen de industrie toestaan ​​de natuurlijke hulpbronnen te plunderen en af ​​te staan ​​aan de belangen van enkelen ten opzichte van het welzijn van de velen.

Het is de kern van ons dagelijks leven, onze comfortabele, westerse, noordelijke levensstandaard. We leven goed, veel te goed, en het gaat ten koste van onze aarde en van onze broeders en zusters in afgelegen gebieden, zoals de Amazone.

Ik weet dat alles wat ik heb niet is verdiend, maar gestolen en dit is een ernstige zonde en onrechtvaardigheid. Dus wat moet ik doen als ik besef dat ik voorrecht, macht, een oneerlijk voordeel in het leven heb (en ik ben een vrouw ... dus stel je mijn broers voor!) ...

We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid voor ons gemeenschappelijk huis. We moeten handelen. Het is tijd voor conversie, verzoening en reparatie. Het is tijd voor solidariteit en het is tijd voor gerechtigheid.

We moeten eerst horen - echt de roep van de aarde en van onze zussen en broeders in de Amazone horen. We moeten erkennen en erkennen hoe we rechtstreeks van invloed zijn op het leven in de Amazone, en moeten erkennen hoe belangrijk de Amazone is voor het leven voor ons allemaal. 

In Artikel 146 van Instrumentum Laboris hebben we duidelijke suggesties over wat we samen moeten en kunnen doen. We hebben al ons werkplan.

We moeten extractivistische modellen aan de kaak stellen en onze stem verheffen tegen projecten die het leven vernietigen, we moeten ook de wijsheid en kennis van een andere manier van leven bevorderen en delen, in nauwere harmonie met de schepping, duurzamer leven, in ritme met het land, met de hulpbronnen, minder consumeren, minder produceren en minder verspillen. 

Ten slotte moeten we ook luisteren naar de jongeren op straat, die nu zo teleurgesteld in ons zijn en eisen dat we dringende maatregelen nemen om de zaken om te keren. Ze herinneren ons eraan dat dit ook een kwestie van is intergenerationele rechtvaardigheid. We zijn hen al veel dank verschuldigd. Als we op dit pad blijven, wat blijft er dan van de aarde over voor onze kinderen?

Mijn ouders leerden me dat katholiek zijn altijd opkomen voor gerechtigheid was, altijd degenen verdedigde die buitengesloten of mishandeld worden. Ik probeer dit ook aan mijn eigen kinderen te leren. De huidige situatie in de wereld is vol onrecht en de urgentie van de ecologische crisis waar we voor staan ​​is angstaanjagend.

We zijn misschien bang voor de toekomst, en nog meer bang voor de verandering die nodig is om deze uitdagingen aan te gaan, maar we kunnen niet handelen uit angst. In plaats daarvan geloof ik dat we altijd vanuit liefde moeten handelen. Liefde voor onze kinderen, liefde voor onze broers en zussen, liefde voor onze moeder aarde. Alleen als we echt geven, kunnen we moed hebben. 

Deel deze inhoud op sociale media